Τρίτη 15 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δικαιολογούν τις επεμβάσεις πατώντας στο δράμα του λαού

ΜΠΑΝΓΚΙ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Την τραγική κατάσταση που προκαλούν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία οι νεοαποικιοκρατικές πολιτικές ιμπεριαλιστικών χωρών (με πρώτη τη Γαλλία) σε βάρος του λαού της χώρας, προσπάθησε να αξιοποιήσει χτες, με εκτενές άρθρο του στην Ουάσιγκτον Ποστ, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, με αφορμή τις εντυπώσεις του από επίσκεψη που πραγματοποίησε προ ημερών στην πρωτεύουσα της χώρας, Μπανγκί.

Ο Μπαν Γκι Μουν αναφέρθηκε εκτενώς στη ζωή - κόλαση που ζουν περίπου 70.000 άμαχοι που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους τους τελευταίους μήνες, ζώντας πάνω στην άσφαλτο του διεθνούς αεροδρομίου στο Μπανγκί, δίχως επαρκή τρόφιμα, καθαρό νερό και στέγη. Σημείωσε τη βία που υφίστανται κυρίως τα παιδιά από ένοπλες ομάδες και τους φόβους τοπικών θρησκευτικών ηγετών Χριστιανών και Μουσουλμάνων για τα πάθη μισαλλοδοξίας και μίσους που πολώνουν το λαό της χώρας. Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν παρέλειψε να δικαιολογήσει έτσι την πρόσφατη απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για την ανάπτυξη περίπου 12.000 κυανοκράνων αλλά και την ιμπεριαλιστική επέμβαση των περίπου 2.000 Γάλλων στρατιωτών που στέκονται τάχα «ανάμεσα στην τάξη και την αναρχία»...

Με αφορμή και τις επετειακές εκδηλώσεις στη Ρουάντα για την εικοστή επέτειο από τη γενοκτονία, απηύθυνε έκκληση «στη διεθνή κοινότητα να δράσει σήμερα και όχι αύριο».

Το ίδιο 24ωρο, στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ επιβεβαίωσε σειρά αποφάσεων που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα για την αποστολή τουλάχιστον 1.000 ευρωενωσιακών στρατιωτικών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (PSDC EUFOR RCA) και την υποτιθέμενη αποστολή τους που είναι «η επιβολή νόμου και τάξης». Σε δισέλιδη ανακοίνωση, σημειώνεται η συνεργασία της EUFOR RCA με την ένοπλη αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης (MISCA), σημειώνοντας την αποδέσμευση 75.000.000 ευρώ για τη στήριξη της MISCA.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ