Τρίτη 15 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Προωθεί βαθύτερη διείσδυση στην Ουκρανία

Τη χορήγηση συμπληρωματικού δανείου ύψους 1 δισ. ευρώ στο Κίεβο και μείωση των τελωνειακών δασμών των ουκρανικών προϊόντων που εξάγονται στην ΕΕ αποφάσισε, χτες, το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, σε μια προσπάθεια εδραίωσης της ευρωενωσιακής επιρροής στην Ουκρανία, στην κόντρα με την αστική Ρωσία.

Το δάνειο σκοπό έχει να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τρέχουσες χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις και προστίθεται στα 610 εκατ. της μακροοικονομικής βοήθειας που έχει συμφωνήσει να χορηγήσει η ΕΕ στο Κίεβο, αλλά δεν έχει ακόμη εκταμιευτεί. Συνολικά η ΕΕ προβλέπει να χορηγήσει οικονομική βοήθεια ύψους 11 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, αλλά η εκταμίευση του ποσού έχει όρο τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στο Κίεβο και το ΔΝΤ. Η δε μείωση των δασμών θα ισχύσει ως την 1/11/2014.

Ακόμη, το Συμβούλιο προσέθεσε τέσσερα πρόσωπα στον κατάλογο των φιλορώσων αξιωματούχων της Ουκρανίας σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις για «διασπάθιση δημοσίου χρήματος». Ο κατάλογος αυτός περιείχε έως τώρα 18 πρόσωπα. Σε βάρος τους έχουν επιβληθεί πάγωμα πόρων και απαγόρευση χορήγησης θεώρησης διαβατηρίων.

Υπήρξαν φωνές, όπως Βρετανών και Πολωνών αξιωματούχων, για ευρύτερες κυρώσεις. Προσπάθεια που για την ώρα σκοντάφτει στις ενδοαστικές διαφορές εντός ΕΕ. Πολλοί Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ εξέφρασαν «επιφυλάξεις» εν αναμονή της τετραμερούς συνόδου της Πέμπτης στη Γενεύη με συμμετοχή Ουκρανίας, Ρωσίας, ΗΠΑ και ΕΕ.

Σήμερα, Τρίτη, ακολουθεί στο Λουξεμβούργο η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (συμμετέχει και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Κάθριν Αστον). Παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, θα συζητηθούν η κατάσταση στην Ουκρανία, η επίδραση της ουκρανικής κρίσης στην ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική και η συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ. Οι υπουργοί θα συναντηθούν και με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας. Τέλος, στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου περιλαμβάνονται η λεγόμενη ευρωπαϊκή στρατηγική θαλάσσιας ασφαλείας και οι επιχειρήσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ