Τρίτη 15 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Διεκδικεί την ενεργειακή αγορά της ΕΕ

TEXEΡΑΝΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε μία περίοδο όξυνσης της ενδοϊμπεριαλιστικής διένεξης και για την Ενέργεια με αφορμή και την κρίση στην Ουκρανία, ο Ιρανός υπουργός Βιομηχανίας, Μοχαμάντ Ρεζά Νεματζαντέχ, επέλεξε να στείλει το δικό του μήνυμα μέσω συνέντευξης που δημοσιεύτηκε χτες στη γερμανική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ».

Οπως είπε, το Ιράν «μπορεί να είναι ένας αξιόπιστος, ασφαλής και μακροχρόνιος προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ευρώπη». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν επιθυμεί να γίνει η χώρα του «ανταγωνιστής της Ρωσίας», προσθέτοντας με νόημα ότι οι ευρωπαϊκές ανάγκες σε φυσικό αέριο «είναι ολοένα και μεγαλύτερες και θέλουμε να έχουμε ένα μερίδιο σε αυτό». Με αυτή την αφορμή, ο Ιρανός υπουργός Βιομηχανίας δεν παράλειψε να καλέσει τους Γερμανούς αυτοκινητοβιομήχανους να επιστρέψουν στη χώρα του για να εγκαταστήσουν νέες μονάδες παραγωγής...

Το ίδιο 24ωρο, το Ιράν ζήτησε την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν για την υπόθεση διορισμού του νέου πρεσβευτή που έχουν επιλέξει στα Ηνωμένα Εθνη, Χαμίντ Αμπουταλεμπί, έπειτα από την άρνηση των ΗΠΑ να του χορηγήσουν άδεια εισόδου στη χώρα. Ο Αμπουταλεμπί κατηγορείται από τους Αμερικανούς πως συμμετείχε ενεργά στην κρίση των ομήρων της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη το 1979, όχι μόνον ως μεταφραστής, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ