Τρίτη 15 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις της ΕΕ ενώ συνεχίζονται οι στρατιωτικές νίκες

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ πέρασαν χτες και οι εξελίξεις στη Συρία, όπου σε τρισέλιδο ανακοινωθέν επαναβεβαιώνεται η ανάγκη για συνέχιση της διπλωματικής διαδικασίας στη Γενεύη της Ελβετίας καθώς υποστηρίζεται ότι «μόνον πολιτική λύση μπορεί να υπάρξει» για τον τερματισμό της σύρραξης στη χώρα.

Στην απόφαση του Συμβουλίου επαναβεβαιώνονται η εμπιστοσύνη της ΕΕ στον απεσταλμένο των ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου, Λακντάρ Μπραχίμι, αλλά και η χρήση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ως οργάνου άσκησης πίεσης και απειλών κυρίως κατά της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ Ασαντ. Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ καταδικάζουν τους εναέριους και χερσαίους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών από την κυβέρνηση Ασαντ αλλά και «τις βαριές βιαιοπραγίες» από ισλαμιστές εξτρεμιστές των οργανώσεων «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε», «Μέτωπο Νούσρα» και «άλλες ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα». Επιπλέον, κατηγορούν την κυβέρνηση Ασαντ για τη στρατιωτική συνεργασία της με ξένες οργανώσεις, όπως η στρατιωτική πτέρυγα της «Χεζμπολάχ», «Αλ Κουντς». Επαναλαμβάνουν την έκκληση για «γρήγορη» απομάκρυνση όλων των συριακών χημικών όπλων «παρά τις καθυστερήσεις» και παραπομπή σε δίκη όσων είναι υπόλογοι για τη χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων στις 21 Αυγούστου 2013.

Εντούτοις στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ δεν γίνεται καμία αναφορά στον ύποπτο ισχυρισμό των αντικαθεστωτικών δυνάμεων πως την περασμένη Παρασκευή, 11/4, «δυνάμεις του συριακού στρατού» χρησιμοποίησαν βόμβες αερίου χλωρίου στο (ελεγχόμενο από τους «αντικαθεστωτικούς») χωριό Κφαρ Ζέιτα στην κεντρική επαρχία Χάμα, 200 χλμ. βορείως της Δαμασκού. Η ύποπτη επίθεση γίνεται μετά τις προ δύο βδομάδων προειδοποιήσεις Σύρων αξιωματούχων και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, πως δυνάμεις ισλαμιστών μισθοφόρων σχεδιάζουν στη Συρία προβοκάτσια με χημικά, αλλά και έπειτα από την αποκάλυψη της τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στον υπαρχηγό του του τουρκικού Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, τον αρχηγό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, και τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, όπου ανέλυαν δύο εναλλακτικά σενάρια για τη δημιουργία ισχυρού «άλλοθι» που θα αιτιολογούσε διεθνώς την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία...

Αυτά ενώ το Σαββατοκύριακο ο Σύρος Πρόεδρος μίλησε «για στρατιωτική στροφή του πολέμου» υπέρ του συριακού στρατού, σημειώνοντας τις «συνεχείς επιτυχίες του στρατού στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, καθώς και σε κοινωνικό επίπεδο ως προς την εθνική συμφιλίωση».

Στη μακρά λίστα των στρατιωτικών επιτυχιών του συριακού στρατού προστέθηκε χτες και η ανάκτηση ελέγχου των περιοχών Σάρκχα, Τζιμπέχ και (της χριστιανικής πόλης) Μααλούλα στην περιφέρεια Καλαμούν βορείως της Δαμασκού, που θεωρείται πως θα ενισχύσει τον έλεγχο στη μεθόριο με το Λίβανο. Στη διάρκεια της ίδιας επιχείρησης στη Μααλούλα σκοτώθηκαν και τρεις Λιβανέζοι δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού σταθμού «Αλ Μανάρ».

  • Ο Πάτρικ Σιλ, Βρετανός ιστορικός και επί δεκαετίες αναλυτής της εφημερίδας «Ομπσέρβερ» σε ζητήματα Μέσης Ανατολής και ειδικός στη Συρία απεβίωσε, χτες, σε ηλικία 83 ετών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ