Κυριακή 20 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Γεράσιμος Κοτρουκόης
Γεράσιμος Κοτρουκόης
Φωτ.

Στις 9 Απρίλη του 1944 έπεφταν νεκροί από τα βόλια των Γερμανών φασιστών, μαζί με άλλους αγωνιστές, ο παπά ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ και ο γιος του ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας γεννήθηκε στον Κέδρο Καρδίτσας το 1893. Ηταν παπάς και δάσκαλος στο χωριό Βελεσσιώτες της επαρχίας Δομοκού, όπου είχε παντρευτεί και έκανε πολυμελή οικογένεια. Στα χρόνια της φασιστικής σκλαβιάς, οργανώθηκε στο ΕΑΜ, έχοντας την ευθύνη της Εθνικής Αλληλεγγύης για την επαρχία του. Στις 17 Γενάρη του 1944 πιάστηκε από τα Ες - Ες με το γιο του Κώστα - ο οποίος ήταν γραμματέας του ΕΑΜ Νέων του χωριού - και οδηγήθηκαν στη Λαμία, όπου βασανίστηκαν απάνθρωπα χωρίς να υποκύψουν.

Στις 9 Απρίλη οδηγήθηκαν μαζί με άλλους πατριώτες στο Χρυσσό Αμφισσας, στη θέση Πασχάλι, όπου και εκτελέστηκαν.

Στη μνήμη των εκτελεσμένων γίνεται σήμερα εκδήλωση μνήμης στον τόπο του μαρτυρίου τους, όπου υπάρχει και μνημείο τους από την ΠΕΑΕΑ και τους συγγενείς.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Δημήτρης - Τασία - Ευσταθία

* * *

Φωτ.

Στις 6 Μάη συμπληρώθηκαν 7 χρόνια από το θάνατο του ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, μέλους του ΚΚΕ και μαχητή του ΔΣΕ στον Εμφύλιο.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του Δέσποινα, τα παιδιά του Βασιλική, Κώστας - Αλίτσια και τα εγγόνια του Γιάννης και Δέσποινα προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Παύλου Μελά» Πολίχνης Θεσσαλονίκης, 20.000 δρχ.

ΑΝΤΡΕΑΣ ΜΕΣΣΑΡΗΣ
ΑΝΤΡΕΑΣ ΜΕΣΣΑΡΗΣ
* * *

Φωτ.2

Στη μνήμη των αγωνιστών ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΚΟΤΡΟΥΚΟΗ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΜΟΥΛΟΥ, καθώς και στη μνήμη του γιου μου ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΠΑΝΤΗ - Τζανίκου προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Κάτω Αχαρνών, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Ανδρέας Ζαπάντης

* **

Στη μνήμη του αλησμόνητου ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, η Ελευθερία Λιζάρδη προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» 20.000 δρχ.

* * *

Φωτ. 3

Συμπληρώνονται 10 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΝΙΚΟΥ ΠΑΡΛΑΚΟΓΛΟΥ, μέλους του ΚΚΕ. Συμπληρώνονται επίσης 6 χρόνια από το θάνατο του ΚΩΣΤΑ ΠΑΡΛΑΚΟΓΛΟΥ και 3 χρόνια από το θάνατο της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΡΛΑΚΟΓΛΟΥ.

Στη μνήμη τους, η Αναστασία Παρλάκογλου πρόσφερε 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ «Νικηφορίδη».

* * *

Στη μνήμη των γονιών τους ΣΠΥΡΟΥ ΑΔΑΜΟΥ και ΧΡΗΣΤΟΥ και ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΝΤΑ, η οικογένεια Δημήτριου και Αρχοντούλας Αδαμοπούλου από τον Αμπελώνα Λάρισας, προσφέρει στη ΝΕ Λάρισας 10.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Τιμώντας τη μνήμη της πολυαγαπημένης μας αγωνίστριας ΖΩΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ και αντί για μνημόσυνο, προσφέρω στην ΚΟΒ «Αγ. Αθανασίου» της ΚΟ Θεσσαλονίκης 10.000 δρχ.

Ο γιος της Φίλιππος

* * *

Ο Θεόδωρος Πάσχος από το χωριό Αυγή Καστοριάς, 92 χρόνων, μέλος του ΚΚΕ από το 1941, πήρε μέρος στον πόλεμο του '40, στην Κατοχή ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ και στον Εμφύλιο μαχητής του ΔΣΕ, παρά την προχωρημένη ηλικία του, εξακολουθεί να αγωνίζεται.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των παρακάτω νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, προσφέρει 10.000 δρχ. στην ΚΟ Λάρισας: Νικόλαου Βαφειάδη, Ιωάννη Λεοντίδη, Λουκά Φίλια, Νικόλαου Χαραλαμπίδη, Νικόλαου Ιωάννη, Χρήστου, Λάζαρου, Αλέκου, Γεωργίου, Αριστοτέλη και Πασχάλη Παντούλη, Πασχάλη Παναγιώτου, Κώστα και Κυριάκου Φωτίου, Θανάση και Χρήστου Πάσχου, Παρασκευά Ζουρνατζή, Χαράλαμπου Αλογοδέλα, Χαράλαμπου Ελευθεριάδη, Μαρίας Λεοντίδου, Χριστόφορου Ασλανίδη και Νικόλαου Χαραλαμπίδη.

Κωνσταντίνος Κουλτούκης
Κωνσταντίνος Κουλτούκης
* * *

Φωτ.

O αγωνιστής ΓΕΩΡΓΙΟΣ Γεωργ. ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1943, του οποίου η καρδιά έπαψε να χτυπά στις 17 Μάη 1992, στην Κατοχή ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ. Για την αντιστασιακή δράση του, το 1946 πιάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο Στρατοδικείο. Πέρασε 11 χρόνια στις φυλακές της Κέρκυρας, του Μεσολογγίου και στο στρατόπεδο της Γυάρου, με αποτέλεσμα να κλονιστεί σοβαρά η υγεία του.

Αφέθηκε ελεύθερος το 1957. Συνέχισε τη δράση του στη Θεσσαλονίκη και στο Κιλκίς από τις γραμμές της ΕΔΑ. Αργότερα μετανάστευσε στη Σουηδία.

Ως το τέλος της ζωής του, παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του κόμματός του.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Χιονιά Κουρτίδου πρόσφερε 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Θεσσαλονίκης, και 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Φωτ.

Ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΙΚΑΣ (Σίφουνας) πολέμησε τους κατακτητές ως αξιωματικός του ΕΛΑΣ. Οι μεταβαρκιζιανές κυβερνήσεις τον «αντάμειψαν» με βασανιστήρια και 19 χρόνια φυλακής.

Με τη συμπλήρωση 6 χρόνων από το θάνατό του, η γυναίκα του Δήμητρα Μπουρίκα πρόσφερε στη μνήμη του, μέσω ΚΟΒ «Αγίου Κωνσταντίνου» Ηλιούπολης, 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Στη μνήμη του συζύγου μου ΚΩΣΤΑ ΧΙΟΝΙΔΗ, αντιστασιακού, συνεπούς αγωνιστή για την κατάκτηση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, του οποίου η μνήμη βρίσκεται ανάμεσά μας και θα ζει στις καρδιές μας, προσφέρω για την ονομαστική γιορτή του 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Συνοικιακής Κυψέλης.

Φωτεινή Φράγκου
Φωτεινή Φράγκου
Βούλα Χιονίδη

* * *

Φωτ.

Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΚΟΥΡΤΑΣ, μέλος της ΟΚΝΕ από το χωριό Κωνωπίνα Αιτωλοακαρνανίας, δάσκαλος και έφεδρος ανθυπολοχαγός, διορίστηκε στο χωριό Αμπελάκια Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας. Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40 και όταν επέστρεψε, μαζί με το σιδηροδρομικό Νίκο Πάνου οργανώθηκαν στο ΕΑΜ. Αργότερα πέρασε στον ΕΛΑΣ ως αξιωματικός. Πήρε μέρος σε μάχες και τραυματίστηκε. Μετατέθηκε στην Επιμελητεία στην περιοχή του Ξηρόμερου. Ενώ επέστρεφε από αποστολή από την Κεφαλονιά με καΐκι του ΕΛΑΝ, έπεσαν σε ενέδρα των Γερμανών στο Λεσίνι. Γλίτωσε τη ζωή του, αφού έμεινε πολλές ώρες μέσα στη θάλασσα.

Ο ΔΗΜΟΣ ΣΚΟΥΡΤΑΣ, αδελφός του Ευγένιου, ήταν και αυτός αγωνιστής της Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ.

Μετά την Απελευθέρωση πιάστηκαν και δολοφονήθηκαν μαζί με άλλους πατριώτες από τρομοκράτες του χωριού τους στις 10 Ιούνη 1945.

Στη μνήμη τους, τα αδέρφια τους Δημήτριος και Σπυριδούλα Σκούρτη πρόσφεραν 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Σε μεγάλη ηλικία, πέθανε στις 21 Απρίλη 2001 στη Δράμα ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΤΑΝΗΣ. Ηγετική μορφή του καπνεργατικού κινήματος και του Εργατικού Κέντρου Δράμας, με συνέπεια υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Είναι γνωστοί οι μεγάλοι αγώνες των καπνεργατών στη δεκαετία του 1930 στην περιοχή Δράμας - Καβάλας.

Χρήστος Σταμούλος
Χρήστος Σταμούλος
Στην Κατοχή, ο Κώστας Βοτάνης ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μετά την Απελευθέρωση, πρωτοστάτησε στην ανασυγκρότηση από τη βουλγαρική κατοχή, του Νομού Δράμας. Παράλληλα ανέπτυξε σημαντική συνδικαλιστική δράση.

Ο Κ. Βοτάνης έμεινε συνολικά περισσότερα από 20 χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του Κατίνα Βοτάνη προσφέρει στο ΚΚΕ 50.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη του πατέρα μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΜΠΡΑΚΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος πέθανε από βασανιστήρια παρακρατικών τρομοκρατών στον Πάρνωνα, προσφέρω 25.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Σοφία Βλάχου, ανάπηρη της Εθνικής Αντίστασης

* * *

φΩΤ.

Συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από το θάνατο του αξέχαστου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΤΑΖΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ και μέλους του ΔΣ του Παραρτήματος Σεπολίων - Θυμαρακίων της ΠΕΑΕΑ.

Ο Κ. Πανταζίδης γεννήθηκε το 1922 στο χωριό Μεγάλο Δοξαπαρα Εβρου.

Στη μνήμη του προσφέρω 15.000 δρχ. στην ΚΟΒ Σεπολίων και 2.000 δρχ. στο Παράρτημα Σεπολίων.

Η σύζυγός του Σοφία Πανταζίδου

* * *

Φωτ.

Στις 21 Μάη συμπληρώνονται 18 μήνες από τότε που έφυγε από κοντά μας η συντρόφισσά μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ. Μαχήτρια της 108 Ταξιαρχίας του ΔΣΕ, συμμετείχε στην ηρωική φάλαγγα της Ρούμελης - Γράμμου και τραυματίστηκε.

Στη μνήμη της προσφέρω το ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νεάπολης Κοκκινιάς, 20.000 δρχ.

Ανδρέας Βλαχογιάννης

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΤΑΣΟΥ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ, ο πατέρας του πρόσφερε 10.000 δρχ. στο ΚΣ της ΚΝΕ.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 15 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο σύζυγός μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΛΤΟΥΚΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Κάτω Πετραλώνων, 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Τάσος Ξανθόπουλος
Τάσος Ξανθόπουλος
Αφροδίτη Κουλτούκη

* * *

Στη μνήμη του φλογερού ΕΠΟΝίτη και συγκρατούμενού μου στο κολαστήριο της Μακρονήσου ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΕΡΟΝΤΗ, που δολοφονήθηκε στη διαδήλωση της Αθήνας της 9ης Μάη 1956 για τη σωτηρία των Κύπριων αγωνιστών Καραολή και Δημητρίου, προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας.

Νίκος Μανδράκος

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Ντίνου) ΤΕΡΖΗ από τα Λουσικά Αχαΐας, ο οποίος πέθανε στις 15 Απρίλη 2001, η οικογένειά του προσφέρει 15.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Σαν σήμερα, πριν από 20 χρόνια, έπαψε να χτυπά η καρδιά του πολυαγαπημένου μας ΣΩΚΡΑΤΗ ΑΜΟΙΡΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και αξιωματικού του ΔΣΕ, ο οποίος δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει τον διακαή πόθο του να επιστρέψει στην πατρίδα, στον αγώνα για το καλό και την προκοπή της οποίας αφιέρωσε αφειδώλευτα τη ζωή του.

Η αδελφή του Αφροδίτη και η οικογένεια Παυλίδη

* * *

Στη μνήμη της κόρης μας ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ, αγωνίστριας για την ειρήνη και τη δημοκρατία, για έναν καλύτερο κόσμο, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 20.000 δρχ., μέσω ΚΟ Μαγνησίας.

Νίκος - Αφροδίτη Κουτρουλή

* * *

Φωτ.

Στις 19 Μάη συμπληρώθηκαν 7 μήνες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η αγαπημένη μας και αξέχαστη αδερφή και μητέρα ΦΩΤΕΙΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥ.

Στη μνήμη της προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κυψέλης, 10.000 δρχ., εκεί που πάντα και ακούραστα έδινε το «παρών» σε όλους τους αγώνες του λαού, το θεωρούσε καθήκον της και υποχρέωσή της.

Θα τη θυμούμαστε πάντα.

Η αδελφή της Ερμιόνη

Ο γιος της Σίμος

***

φωτ

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΝΤΡΕΑΜΕΣΣΑΡΗ, που στις 8.6.2001 συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατό του, προσφέρω 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αιγάλεω, με την ευχή να ευοδωθούν οι αγώνες του για δικαιότερη κοινωνία.

Η γυναίκα του

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2002-01-18 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2001-11-18 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2000-11-10 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2000-01-12 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (1999-03-23 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (1998-09-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ