Κυριακή 20 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Τα άλλα κόμματα για τις αναδιαρθρώσεις

Οι τοποθετήσεις της Νέας Δημοκρατίας για τα θέματα της Παιδείας και ειδικότερα της ανώτατης εκπαίδευσης, δεν έρχονται βέβαια σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση, αλλά προβάλλουν την «ανάγκη» αυτές οι αναδιαρθρώσεις που συντελούνται να προωθηθούν πιο γρήγορα. Κι αυτό γιατί η ΝΔ ενστερνίζεται την ανάγκη του κεφαλαίου για φθηνό, μισομορφωμένο, υποταγμένο κι ευέλικτο εργατικό δυναμικό και προσπαθεί να πείσει ότι αυτή θα καταφέρει να εφαρμόσει πιο γρήγορα τις αλλαγές που θα φέρουν αυτό το αποτέλεσμα στην εκπαίδευση.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της ΝΔ στο προσυνέδριο του κόμματος στη Θεσσαλονίκη για την Παιδεία, είπε χαρακτηριστικά: «είναι πρώτα απ' όλα η συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση που δημιουργεί την ανάγκη εναρμονισμού με τις τάσεις που αναπτύσσονται στον κοινοτικό χώρο». Θεωρεί ότι αυτή η τάση «δεν μπορεί να αγνοηθεί», και προσθέτει ότι «από την Ευρωπαϊκή Ενωση έρχεται σταδιακά - αυτή είναι η αναπότρεπτη εξέλιξη - και η άρση του φραγμού σ' ό,τι αφορά το κρατικό μονοπώλιο στην Ανώτατη Εκπαίδευση».

Μπορεί η επίσημη τοποθέτηση της ΝΔ στο νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ να ήταν αρνητική, αυτό όμως δε σημαίνει καμιά απολύτως διαφωνία απέναντι στους στρατηγικούς στόχους που αυτό το νομοσχέδιο υπηρετεί. Η βασική πρόταση της ΝΔ σχετικά με τα ΤΕΙ ήταν η αξιολόγηση. Είναι εύκολο να δημιουργηθεί σύγχυση πάνω σ' αυτό μιας και ουσιαστική αξιολόγηση και αναβάθμιση ζητούν και οι φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ομως, οι πρυτάνεις, οι πανεπιστημιακοί και οι υπόλοιποι επιστημονικοί φορείς διευκρίνιζαν ότι μιλούν για αξιολόγηση με ακαδημαϊκά κριτήρια. Ποια θα πρέπει να είναι όμως τα κριτήρια αξιολόγησης κατά τη ΝΔ; Τα πεπραγμένα της ως κυβέρνησης και οι διατυπωμένες θέσεις της μέχρι τώρα, αποδεικνύουν ότι την ενδιαφέρει να αξιολογηθούν τα ιδρύματα σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, δηλαδή με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτό, βέβαια, θα έρθει να κάνει σε λίγο και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει να διαμορφώνει το πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων ως επιχειρήσεων και ανάλογη αξιολόγησή τους από το πόσο εμπορεύσιμα είναι τα «προϊόντα» που «παράγουν».

Οι τοποθετήσεις του Συνασπισμού

Σε πλήρη ταύτιση με τις κυβερνητικές επιλογές στα ζητήματα της ανώτατης εκπαίδευσης είναι ο Συνασπισμός. Συντεταγμένος με την ευρωπαϊκή λογική που εγκαταλείπει τον όρο ανώτατης εκπαίδευση, χρησιμοποιώντας πλατιά αυτόν της «τριτοβάθμιας», ο ΣΥΝ οραματίζεται μια τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπου μέσα θα χωράνε ιδρύματα πολλών ταχυτήτων, θα χωράνε τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ και η πρόσβαση σ' αυτή θα είναι «ελεύθερη». Αυτά συνάγονται από την πιο πρόσφατη ανακοίνωσή του (22 Μαρτίου 2001) για το θέμα των ΤΕΙ, όπου αναφέρονται επιγραμματικά οι προτάσεις του κόμματος. Μπορεί λοιπόν να πανηγυρίζει ο ΣΥΝ καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει ήδη αυτές του τις προτάσεις.

Ο ΣΥΝ ζητάει θεσμική ένταξη των ΤΕΙ στην ανώτατη εκπαίδευση, πράγμα που «τακτοποιήθηκε» με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη. Σχετικά με τις αλληλοκαλύψεις Τμημάτων, λέει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν τμήματα δυο επιπέδων και για να αποφευχθεί αυτό προτείνει να έχουν «πλατύτερο» ή «στενότερο» αντικείμενο, πράγμα που οδηγεί, αναπόφευκτα όμως, σε διαφορετικά επίπεδα σπουδών, σε ιδρύματα διαφορετικών ταχυτήτων. Για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ο ΣΥΝ ζητάει να παραμείνουν τα ίδια «με ρύθμιση των εκκρεμοτήτων», ό,τι ακριβώς δηλαδή έχει εξαγγείλει ο υπουργός Παιδείας. Οι προτάσεις του ΣΥΝ αναφέρονται επίσης στο διακριτό ρόλο μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ, στη διάρκεια σπουδών, τη διοργάνωση μεταπτυχιακών από τα ΤΕΙ, το διδακτικό προσωπικό τους, όλες σε πλήρη ταύτιση με τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Το κερασάκι στην τούρτα, είναι η πρόταση για αξιολόγηση στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, το επόμενο νομοσχέδιο δηλαδή, που ετοιμάζεται να προωθήσει το υπουργείο Παιδείας.

Και φυσικά αυτή η πλήρης ταύτιση του Συνασπισμού με την κυβερνητική πολιτική δε θα μπορούσε να μην αποτυπώνεται και στη συμφωνία με τις κατευθυντήριες γραμμές που εκπορεύονται από την ΕΕ. Ετσι, ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Αλ. Αλαβάνος σε τοποθέτησή του την περασμένη Δευτέρα στο Ευρωκοινοβούλιο, καλεί την Επιτροπή Πολιτισμού Νεότητας, Παιδείας, ΜΜΕ και Αθλητισμού να υποστηρίξει τις συμφωνίες της Μπολόνια, μέσω της ενίσχυσης των συνεργασιών μεταξύ των πανεπιστημίων, ενώ παράλληλα μιλάει με τα καλύτερα λόγια για το σύστημα «διά βίου κατάρτισης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μοιράζει υποσχέσεις στα ΤΕΙ και τους δημάρχους (2006-07-21 00:00:00.0)
«Καταργείται κάθε έννοια επιστημονικής συγκρότησης» (2005-07-13 00:00:00.0)
Επισπεύδει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις η κυβέρνηση (2005-03-20 00:00:00.0)
Νομοσχέδιο «αξιολόγησης» στα μέτρα της αγοράς (2003-03-15 00:00:00.0)
Αντιδρούν στην «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ (2001-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ