Σάββατο 10 Μάη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή τόσο της γενιάς της Αντίστασης αλλά και νεότερων γενεών και ιδιαίτερα νεολαίων της ΚΝΕ πραγματοποιήθηκε, χτες, το «Στρογγυλό Τραπέζι» με θέμα «Κίνδυνοι του φασισμού στην Ευρώπη», που διοργάνωσε η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, για την επέτειο των 69 χρόνων της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Το «άνοιγμα» της εκδήλωσης και το καλωσόρισμα στις ξένες αντιπροσωπείες έκανε ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, που σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Σοβιετική Ενωση σήκωσε το κύριο βάρος αυτού του πολέμου και διαδραμάτισε τον κύριο, τον αποφασιστικό και καθοριστικό ρόλο στη συντριβή των φασιστικών δυνάμεων και στη νίκη των λαών. Το γεγονός αυτό δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, όσες προσπάθειες και αν γίνονται για τη διαστρέβλωση και την παραποίηση των ιστορικών γεγονότων και την υποβάθμιση του ρόλου της».

Την εισαγωγική τοποθέτηση έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας (δημοσιεύεται σε διπλανές στήλες), ενώ παρεμβάσεις έκαναν αγωνιστές και ερευνητές από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Λετονία. Ο βουλευτής του ΚΚ Ουκρανίας Αλεξάντρ Πρισιαζνιούκ εμποδίστηκε από την αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας να ταξιδέψει στη χώρα μας και ο Α' Γραμματέας του ΚΚ Ουκρανίας, Πέτρο Σιμονένκο, έστειλε μήνυμα στη συνάντηση (δημοσιεύουμε αποσπάσματα στις επόμενες σελίδες).

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και έκαναν παρεμβάσεις οι: Σεργκέι Κιριτσούκ, επικεφαλής της οργάνωσης «Μποριτμπά» («Αγώνας») από την Ουκρανία, Ιγκορ Μέλνικοφ, βουλευτής του Κοινοβουλίου της Λετονίας από το «Κέντρο Ομόνοιας», Βλαντιμίρ Κορνίλοφ, διευθυντής του Κέντρου Ευρασιατικών Μελετών, Γιεβγκένι Κοπατκό, κοινωνιολόγος από το Κίεβο που εξήγησε την άνοδο του φασισμού, Στανισλάβ Μπισόκ, Ρώσος συγγραφέας, Τατιάνα Ντροζντόφσκαγια, εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Λαϊκή διπλωματία», Ολεγκ Μπονταρένκο, διευθυντής του Κέντρου Ρωσο-ουκρανικών Ερευνών, Μιχαήλ Ποπόφ, πανεπιστημιακός, πρόεδρος του Ιδρύματος Εργατικής Ακαδημίας, και εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας. Επίσης, παρέμβαση έκανε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής, Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής.

Μηνύματα επίσης απέστειλαν ο Σ. Γκαβρίλοφ, βουλευτής του ΚΚΡΟ, που για τεχνικούς λόγους δεν μπόρεσε να έρθει, και ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ