Τρίτη 20 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Προς μαζικές «αναδιαρθρώσεις» υπερχρεωμένων επιχειρήσεων

Νέο πτωχευτικό κώδικα προανήγγειλε ο Κ. Χατζηδάκης

Πρόγραμμα μαζικής αναδιάρθρωσης μη εξυπηρετούμενων επιχειρησιακών δανείων τους επόμενους μήνες εξήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε χτες το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο για την παρουσίαση συμπερασμάτων σχετικής μελέτης της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων «Pricewaterhouse Coopers» (PwC) με την παρουσία εκπροσώπων της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank και του Βρετανού Πρέσβη Τζον Κίτμερ.

Στην έκθεση της «PwC» επισημαίνεται ότι κατά την περίοδο της κρίσης δημιουργήθηκαν επιχειρήσεις «δύο ταχυτήτων»: Εκείνες που συγκεντρώνουν την κερδοφορία και την ανάπτυξη, έχουν χαμηλό δανεισμό και καταφέρνουν να είναι κερδοφόρες και οι άλλες που απορροφούν περισσότερους πόρους από ό,τι παράγουν και έχουν αρνητική επίδραση στη ροή χρηματοδοτικών κεφαλαίων στο σύνολο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Η έκθεση προτείνει την εφαρμογή ενός προγράμματος συγχωνεύσεων και εξαγορών, αναδιάρθρωσης δανείων και αύξησης ιδίων κεφαλαίων, αλλά και «απελευθέρωση» περιουσιακών στοιχείων από εταιρείες χωρίς δυναμική. Υπολογίζει περίπου στα 15 δισ. (25% του συνόλου) τα επιχειρηματικά δάνεια που πρέπει να αναδιαρθρωθούν και στα 10 δισ. ευρώ (15% των δανείων) εκείνα που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν.

Ο Κ. Χατζηδάκης είπε ότι τα συμπεράσματα της έκθεσης θα ληφθούν υπόψη και προανήγγειλε ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχει κατατεθεί νέος πτωχευτικός κώδικας, όπου θα παρέχεται η «δυνατότητα ταχύτερης λύσης των εταιρειών» δίχως περισσότερες λεπτομέρειες. Πιο ξεκάθαρος για το τι πρόκειται να ακολουθήσει ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Ανθ. Θωμόπουλος. Είπε ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε γρήγορες εξελίξεις και ότι οι εταιρείες - «ζόμπι» (επιχειρήσεις που απορροφούν περισσότερους πόρους από ό,τι παράγουν) θα πρέπει να «αποτελέσουν τροφή για τους ζωντανούς οργανισμούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ