Σάββατο 31 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΖΑΤ.-- Τη φρίκη που ζούσαν σε «οικοτροφείο - φιλανθρωπικό κληροδότημα» στην πόλη Καρζάτ του ινδικού κρατιδίου Μαχαράστρα, αποκάλυψαν τα δεκάδες φτωχά παιδιά, από 4 -14 χρόνων που ζούσαν εκεί. Οι υπεύθυνοι τα βίαζαν και τα ανάγκαζαν για τιμωρία να τρώνε περιττώματα ζώων και αν έκαναν εμετό τα υποχρέωναν να φάνε και αυτόν. Αυτά δηλώνονται, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αστυνομίας, που ανέφερε ότι το «οικοτροφείο» λειτουργούσε από το 2002, αλλά δεν ήταν καταχωρημένο στις αρχές και για το λόγο αυτό διέφευγε των κυβερνητικών επιθεωρήσεων. Για τα περιστατικά, συνελήφθησαν οι δύο ιδιοκτήτες του ...κολαστηρίου.

ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ.-- Δεκάδες εργάτες κλωστοϋφαντουργοί, που τον περασμένο Γενάρη απεργούσαν και διαδήλωναν διεκδικώντας καλύτερα μεροκάματα, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν στην Καμπότζη. Στη συγκεκριμένη χώρα, πολυεθνικοί όμιλοι όπως οι «Νάικ», «Αντίντας», «Πούμα» κ.τ.λ. παράγουν τα πανάκριβα ρούχα και παπούτσια τους, επενδύοντας στα χαμηλά μεροκάματα και τις άθλιες συνθήκες εργασίας από τις οποίες εκείνοι διεκδικούν πρωτιές στον κλάδο τους.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η κυβέρνηση πρέπει να δυναμώσει τις προσπάθειες για αναβάθμιση της μόρφωσης και της δράσης που απαιτεί η εξάλειψη της φτώχειας στην περιφέρεια Σινγιάνγκ, τόνισε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, μιλώντας σε στελέχη του ΚΚ Κίνας. Πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις στη Σινγιάνγκ πρέπει να αυξηθούν και να απορροφηθεί το εργατικό δυναμικό της περιοχής, αναδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει συγκεκριμένα βήματα για το πώς θα επικρατήσει στην αντιπαράθεση που εντείνεται στην περιοχή. Μόνο το τελευταίο δίμηνο έχουν γίνει τρεις πολύνεκρες επιθέσεις ενόπλων, στις οποίες η κυβέρνηση απάντησε δεσμευόμενη ότι θα ενισχύσει τα μέτρα για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Η «Google Inc» παρουσίασε χτες μια νέα υπηρεσία, μέσω της οποίας Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ζητούν να αφαιρούνται από τα αποτελέσματα των αναζητήσεων σύνδεσμοι με προσωπικά δεδομένα για τα οποία έχουν αντιρρήσεις. Η εξέλιξη σημειώνεται στο πλαίσιο συμμόρφωσης της «Google» με πρόσφατη απόφαση του κορυφαίου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αναγνωρίζει το «δικαίωμα στη λήθη».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η ιδιωτική διαστημική εταιρεία «SpaceX» παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης στην Καλιφόρνια το διαστημικό σκάφος της, «Dragon V2», που αναμένεται ότι μέσα σε τρία χρόνια θα μπορεί να μεταφέρει τους Αμερικανούς αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Θα είναι η πρώτη φορά που οι αστροναύτες θα απογειωθούν από το έδαφος των ΗΠΑ μετά την τελευταία πτήση των διαστημικών λεωφορείων, τον Ιούλη του 2011. Εκτοτε, οι ΗΠΑ εξαρτώνται αποκλειστικά από τα ρωσικά διαστημόπλοια «Σογιούζ», για να μεταφέρουν τους αστροναύτες τους στον ISS, με κόστος 70 εκατομμύρια δολάρια τη θέση.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε χτες έξι μέλη της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης «MUJAO» (Κίνημα για την Ενότητα και τον Ιερό Πόλεμο στη Δυτική Αφρική), καθώς θεωρούνται ύποπτοι ότι στρατολογούσαν μουτζαχεντίν (ισλαμιστές «στρατιώτες» για «ιερό πόλεμο») και στη συνέχεια τους έστελναν στο Μάλι και στη Λιβύη, ανακοίνωσε χτες το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΡΩΜΗ.-- Μεγάλη αύξηση στον αριθμό των προσφύγων που φθάνουν στο έδαφος χωρών του ευρωπαϊκού νότου σημειώνεται τους τελευταίους μήνες, καθώς τα στοιχεία της FRONTEX δείχνουν ότι μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2014 ξεπέρασαν τους 60.000 μετανάστες.

ΣΟΦΙΑ.-- Η βουλγαρική Βουλή απέρριψε, χτες το μεσημέρι, την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι, που είχε καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση, με αιχμή δόρατος την κατάσταση στον τομέα της Ενέργειας. Συνολικά, 116 βουλευτές του αριστερού Συνασπισμού για τη Βουλγαρία και του φιλελεύθερου Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών καταψήφισαν την πρόταση μομφής - την τέταρτη από τότε που η κυβέρνηση Ορεσάρσκι ανέλαβε τα «ηνία» της χώρας. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 93 βουλευτές του GERB και ανεξάρτητοι. Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του κόμματος GERB και πρώην υπουργός Εσωτερικών Τσβετάν Τσβετάνοφ καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση χωρίς αναστολή, με την κατηγορία ότι αρνήθηκε να επιτρέψει τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών του Ορλίν Τεοντόροφ, διοικητή της υπηρεσίας Δίωξης του Οργανωμένου Εγκλήματος στο Βέλικο Τίρνοβο.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Αγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν, αργά το βράδυ της Πέμπτης, δύο άτομα στον συνοικισμό Ζάμπιελο της Ποντγκόριτσα, στο Μαυροβούνιο. Σύμφωνα με ΜΜΕ του Μαυροβουνίου, τα δύο θύματα, ο Βινέτου Στρούγκαρ και ο σωματοφύλακάς του Μίτσο Ράντεβιτς δέχτηκαν τους πυροβολισμούς, ενώ περπατούσαν στο δρόμο.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Ενας νεαρός Παλαιστίνιος συνελήφθη χτες από Ισραηλινούς αστυνομικούς σε φυλάκιο σε κατεχόμενη περιοχή της Δυτικής Οχθης, καθώς βρήκαν πάνω του ζωστήρα με εκρηκτικά τα οποία σκόπευε να χρησιμοποιήσει σε επίθεση αυτοκτονίας.

ΛΙΛΟΝΓΚΟΥΕ.-- Η αστυνομία του Μαλάουι πυροβόλησε και σκότωσε χτες τουλάχιστον έναν διαδηλωτή στη διάρκεια συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας από εκατοντάδες ανθρώπους, εκ των οποίων δεκάδες έστησαν οδοφράγματα, έκαψαν λάστιχα και έσπασαν τα τζάμια καταστημάτων στην περιοχή Μανγκότσι στο νότο, ζητώντας να ανακαταμετρηθούν οι ψήφοι των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 20 Μάη. Αυτά, τέσσερις μέρες μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, κατά τις οποίες η Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι με καταμετρημένο μόλις το 30% των ψήφων φαίνεται ότι κέρδισε την προεδρία της χώρας με 42% ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP), Πίτερ Μουταρίκα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ