Πέμπτη 5 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΟΚΙΟ.-- Θυγατρική της ιαπωνικής ασφαλιστικής εταιρείας «Ντάι-τσι» θα αποτελεί στο εξής η αμερικανική «Προτέκτιβ Λάιφ», μετά από την εξαγορά της έναντι 5,7 δισ. δολαρίων. Η αγορά μαρτυρά τα σχέδια των Ιαπώνων επιχειρηματιών του κλάδου να «ανοιχτούν» σε ξένες αγορές, με δεδομένες τις ανησυχίες που τους προκαλεί κιόλας η ραγδαία γήρανση του ιαπωνικού πληθυσμού. Η «Ντάι-τσι» θεωρείται νο. 2 στον κλάδο των Ασφαλίσεων στην Ιαπωνία και ήδη δραστηριοποιείται σε Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Ινδία, Ινδονησία και Αυστραλία.

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.-- Επιτρέποντας στους δορυφορικούς τηλεοπτικούς σταθμούς να εκπέμψουν ξανά, οργανώνοντας δωρεάν συναυλίες κτλ., η στρατιωτική χούντα προσπαθεί να φιλοτεχνήσει ένα μετριοπαθές προφίλ, προκειμένου ν' απορροφήσει αντιδράσεις στα μέτρα που προωθεί για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η οποία είχε τονίσει ότι την απασχολεί, από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα.

ΠΕΡΘ.-- Ιδιωτική εταιρεία που ειδικεύεται σε υποβρύχιες έρευνες αναμένεται να υπογράψει συμβόλαιο και να έχει την κύρια ευθύνη για τις έρευνες εντοπισμού του «Μπόινγκ 777» των «Μαλαισιανών αερογραμμών» που στις 8 Μάρτη 2014 φέρεται να εξαφανίστηκε από τα ραντάρ. Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν - σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» - οι επικεφαλής της αυστραλιανής ομάδας που συντονίζει τις έρευνες εδώ και καιρό, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για την ταυτότητα της εταιρείας. Στο μεταξύ, νέα σενάρια αναμένεται να πυροδοτήσει μαρτυρία που δημοσίευσε αυστραλιανή εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία μια γυναίκα είδε (τις μέρες εξαφάνισης του αεροπλάνου) ένα σκάφος που φαινόταν να φλέγεται.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Πανικό προκάλεσε τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες χτες το μπαράζ εκρήξεων που σημειώθηκε σε εργοστάσιο χημικών της Shell στο Μοέρντικ της Ολλανδίας (κοντά στο Ρότερνταμ). Από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν ελαφρά δύο άτομα, δόθηκαν οδηγίες στους κατοίκους των παρακείμενων περιοχών ν' αποφύγουν τις μετακινήσεις, ενώ ανακοινώθηκε η έναρξη έρευνας για τα αίτια του συμβάντος.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέο πολύνεκρο μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στην πόλη Κιρκούκ του Βόρειου Ιράκ είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 17 ατόμων. Η πρώτη βόμβα έσκασε κοντά στην κεντρική αστυνομική διεύθυνση της πόλης και η δεύτερη σε πυκνοκατοικημένη εμπορική περιοχή.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ισραηλινοί γιατροί ανακοίνωσαν χτες πως δεν προτίθενται να σιτίσουν διά της βίας δεκάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους απεργούς πείνας, που απέχουν από τη σίτιση από τις 24 Απρίλη διαμαρτυρόμενοι για τον εγκλεισμό τους στα κελιά δίχως απαγγελία κατηγοριών ή δίκη.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Η Ιρλανδή ιστορικός Κάθλιν Κόρλινς ανακοίνωσε χτες ότι κατάφερε ν' αποδείξει πως τα οστά που εντοπίστηκαν το 1975 στο σηπτικό βόθρο πρώην μοναστηριού στο Τσούαμ της Ιρλανδίας ανήκαν σε περίπου 800 μωρά ανύπαντρων γυναικών που φιλοξενούνταν εκεί από τις μοναχές, στην περίοδο από το 1925 μέχρι το 1961. Μέχρι σήμερα οι κάτοικοι πίστευαν ότι τα οστά ανήκαν σε θύματα του μεγάλου λιμού που έπληξε την Ιρλανδία το 1840. Η Κόρλινς, ερευνώντας τα αρχεία του πρώην μοναστηριού, ανακάλυψε μητρώο θανάτων όπου φαίνεται ότι 796 βρέφη και παιδιά ενταφιάστηκαν κρυφά, χωρίς φέρετρο και ταφόπλακα όταν πέθαναν από υποσιτισμό και διάφορες ασθένειες.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και αρχηγός του VMRO - DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται στην τελική φάση οι διαπραγματεύσεις με το κόμμα DUI της αλβανικής κοινότητας του Αλί Αχμέτι για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ο Γκρούεφσκι έχει προθεσμία μέχρι τις 8 Ιούνη ν' αποστείλει στη Βουλή τον κατάλογο με τα ονόματα του νέου κυβερνητικού σχήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ