Πέμπτη 12 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από τη σφαγή στο Δίστομο

Με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη σφαγή του Διστόμου, η Κομματική Οργάνωση Βερολίνου του ΚΚΕ αποτίει φόρο τιμής στους δολοφονημένους από τη ναζιστική Βέρμαχτ, διοργανώνοντας εκδήλωση, σήμερα Πέμπτη, στις 19.30 μ.μ., στο Μνημείο των Αγωνιστών της Αντίστασης κατά του Φασισμού και των Θυμάτων του Ναζισμού, στην πλατεία Loeperplatz της συνοικίας Lichtenberg.

Διόρθωση

Μια αναγκαία διόρθωση ως προς το ιστορικό μέρος που περιλαμβάνεται στο χτεσινό ρεπορτάζ του «Ρ» για τις εκδηλώσεις στο Δίστομο: Γράφτηκε ότι στις 10 Ιούνη 1944, οι Γερμανοί «συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους, ξεχώρισαν 104 άντρες και 114 γυναίκες (ανάμεσά τους 45 παιδιά και 20 βρέφη), τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ και στη συνέχεια πυρπόλησαν ολόκληρο το χωριό». Το σωστό είναι -κι αυτό αναδεικνύει πιο μεγάλη την κτηνωδία- ότι οι Γερμανοί δε συγκέντρωσαν κάπου τους κατοίκους, μπήκαν κατευθείαν σε ένα προς ένα τα σπίτια και σκότωναν όποιον έβρισκαν μπροστά τους, βάζοντας στη συνέχεια και φωτιά στα σπίτια.

Διόρθωση χρειάζεται και μία ημερομηνία: Η 10η Ιούνη καθιερώθηκε ως επίσημη αργία από το 1978 (και όχι από το 1976), μετά από την πίεση που άσκησαν τα σωματεία και ο πολιτιστικός σύλλογος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ