Πέμπτη 12 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ
Στόχος η βαθύτερη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Συνεχίζει η κυβέρνηση την προβολή των επιχειρησιακών δυνατοτήτων δομών και προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, εμβαθύνοντας την εμπλοκή τους στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στην προσπάθεια γεωπολιτικής αναβάθμισης της εγχώριας αστικής τάξης. Σε αυτό το πλαίσιο, 5 έως 7 Ιούνη φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής του ΝΑΤΟ (ΚΕΝΑΠ), στη Σούδα, η Ατυπη Συνάντηση της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (EUMC).

Η EUMC συστάθηκε το 2001 με απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ και αποτελεί το υψηλότερο στρατιωτικό όργανο εντός του Συμβουλίου. Αποτελείται από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ των κρατών - μελών, οι οποίοι εκπροσωπούνται από τους λεγόμενους στρατιωτικούς αντιπροσώπους τους. Κύρια αποστολή της είναι να παρέχει στρατιωτικές γνωμοδοτήσεις και εισηγήσεις επί στρατιωτικών θεμάτων στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ. Παρακολουθεί και την εκτέλεση των στρατιωτικών επιχειρήσεων που αναλαμβάνονται από την ΕΕ.

Το δε ΚΕΝΑΠ είναι κέντρο κομβικής σημασίας για τη λυκοσυμμαχία. Εκπαιδεύει στελέχη για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, προς «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», «πειρατείας», άλλων «ασύμμετρων απειλών».

Η Ατυπη Συνάντηση της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ έγινε εκεί, κατόπιν πρόσκλησης του ΓΕΕΘΑ. Οπως λέγεται επισήμως, σκοπός της επίσκεψης ήταν «αφενός η προβολή του έργου και των δραστηριοτήτων του ΚΕΝΑΠ στο πλαίσιο της ΕΕ, αφετέρου η διεξαγωγή της άτυπης συνάντησης μεταξύ των εθνικών αντιπροσώπων της Επιτροπής». Μετά από την «αναλυτική ενημέρωση», οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν επί του πλοίου ΑΡΗΣ (το οποίο ουσιαστικά λειτουργεί ως στίβος μάχης του ΚΕΝΑΠ) τις εν εξελίξει εκπαιδεύσεις του «Σχολείου 6000, Οπλα Μαζικής Καταστροφής στις Επιχειρήσεις Ναυτικής Αποτροπής» και της «επιχειρησιακής εκπαίδευσης ομάδος SWAT της Αστυνομίας». Στη συνέχεια ενημερώθηκαν για το «διεθνή πειραματισμό του Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών του ΝΑΤΟ για τη μετάδοση σύγχρονης εικόνας video κατά τη διάρκεια νηοψίας στο πλοίο συνοδείας και σε Κέντρο Επιχειρήσεων ξηράς, ο οποίος λαμβάνει χώρα στο ΚΕΝΑΠ την τρέχουσα περίοδο».

Εξάλλου, από 10 ως 13 Ιούνη φιλοξενείται στο ΚΕΝΑΠ «Εκπαίδευση για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών», που διοργανώνεται από τη Διοίκηση Καταπολέμησης Ναρκωτικών του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε συνεργασία με την Αμερικανική Διοίκηση Ευρώπης (US EUCOM). Την εναρκτήρια ομιλία πραγματοποίησε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Πιρς. Στην εκπαίδευση συμμετέχουν συνολικά 35 στελέχη από Λιμενικό, Αστυνομία, ΣΔΟΕ και το ΚΕΝΑΠ, ενώ «την εκπαίδευση συνδράμουν τρεις καθηγητές από τις ΗΠΑ και εφτά παρατηρητές από τρεις χώρες (Βέλγιο, Ελλάδα και ΗΠΑ)».

Ενοπλες δυνάμεις και ενεργειακή εξασφάλιση των μονοπωλίων

Την ίδια ώρα, με βασικά ζητούμενα την εξασφάλιση πόρων για τις Ενοπλες Δυνάμεις και την προσανατολισμένη λειτουργία τους ώστε να εγγυώνται τον απρόσκοπτο ενεργειακό ανεφοδιασμό των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, έγινε στην Αθήνα το διήμερο Συνέδριο «Βιωσιμότητα στην Αμυνα», με πρωτοβουλία του υπουργείου Αμυνας στο πλαίσιο της τρέχουσας Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο συνέδριο αναλύθηκαν θεματικές όπως η «Ασφάλεια του ανεφοδιασμού στη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο και ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων στο σύνθετο γεωπολιτικό τοπίο», η «Ενεργειακή Ασφάλεια» στο πλαίσιο της διαβόητης Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, «Οι ένοπλες δυνάμεις ως πυλώνας ενεργειακής ασφάλειας» με την αντίστοιχη ανάπτυξη και δράση τους, «Η πολιτική και οι πρωτοβουλίες της ΕΕ για την ενεργειακή επάρκεια στον τομέα της Αμυνας» κ.ά., ζητήματα όλα που καίνε τους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ.

Ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκος, στην ομιλία του υποστήριξε πως το Συνέδριο «παρέχει αδιάσειστες αποδείξεις ότι οι πυλώνες της βιωσιμότητας, όπως η "Περιβαλλοντική Προστασία", οι "Οικονομίες Κλίμακας" και η "Κοινωνική Συνοχή", συνοδευόμενες από τον προγραμματισμό και εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των στρατιωτικών δραστηριοτήτων, τόσο στο πεδίο των καθημερινών διεργασιών όσο και κατά τη διάρκεια των ασκήσεων - επιχειρήσεων».

Ακόμη πρόσθεσε: «Σε μια εποχή, όπου η διαθεσιμότητα ανθρώπινων πόρων και υλικοτεχνικού εξοπλισμού μειώνονται δραστικά, επιβάλλεται η σχεδίαση και υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων που διατηρούν το αξιόμαχο του έμψυχου δυναμικού, βελτιώνουν την ποιότητα των υποδομών και κατά συνέπεια αναβαθμίζουν τη λειτουργική δυνατότητα των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι προαναφερθείσες επιδιώξεις υλοποιούνται μέσω της διακλαδικής συνέργειας και της υιοθέτησης καινοτόμων τεχνολογιών, αξιοποιώντας όλα τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία στο επίπεδο των Ευρωπαϊκών Θεσμών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ