Πέμπτη 12 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Ενεργότερη εμπλοκή» της ΕΕ θέλει ο Ν. Αναστασιάδης

Τη φανερή δυσκολία στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, στη βάση της κοινής δήλωσης της 11ης Φλεβάρη μεταξύ του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου, χρησιμοποιεί ο Κύπριος πρόεδρος, ζητώντας μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ. Ωστόσο, είναι ακριβώς η κοινή δήλωση στα βήματα του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν», με τη διατύπωση για «δύο συνιστώντα κράτη που θα έχουν και δική τους νομοθεσία» που αξιοποιούν ο Ντ. Ερογλου, η Τουρκία αλλά και οι ιμπεριαλιστές που εντάσσουν το Κυπριακό στα σχέδιά τους στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να βάλουν χέρι στον τεράστιο φυσικό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Ν. Αναστασιάδης διοργάνωσε την Τρίτη γεύμα με τους πρέσβεις των χωρών - μελών της ΕΕ και τον εκπρόσωπο της λυκοσυμμαχίας στην Κύπρο, όπου επισήμανε την «ανάγκη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία για λύση του Κυπριακού». Σημείωσε το γεγονός πως ο ίδιος πρότεινε «να συσταθεί μια τεχνική επιτροπή για θέματα ΕΕ, υιοθετώντας έτσι μια ιδέα που ξεκίνησε από τις Βρυξέλλες, αλλά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, απέρριψε την πρόταση αυτή». Υπογράμμισε ότι «οι δυο πλευρές στην Κύπρο πρέπει να βρουν μια λύση που να είναι εναρμονισμένη με το κοινοτικό κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και όχι το αντίθετο, δηλαδή η λύση του Κυπριακού να γίνει πρωτογενές δίκαιο και η ΕΕ να αποδεχθεί παρεκκλίσεις από το κεκτημένο». Βέβαια, τα περί «κεκτημένου» καθορίζονται κάθε φορά από τα κυρίαρχα συμφέροντα στη λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου και δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες των λαών της Ευρώπης.

Οσον αφορά τη στάση της ηγεσίας του ψευδοκράτους, γίνεται όλο και πιο προκλητική, με τον Ντ. Ερογλου να φτάνει στο σημείο να δηλώνει ότι κατοχική δύναμη είναι οι Ελληνοκύπριοι! Ταυτόχρονα, διατείνεται ότι η διαπραγμάτευση απαιτεί συμβιβασμό και από τις δύο πλευρές. Χαρακτηριστικές και οι δηλώσεις του λεγόμενου ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί, ότι «θα πρέπει να αποφασιστεί η δομή της ομοσπονδίας και το πώς θα γίνει ο διαμοιρασμός εξουσίας, προτού συζητηθεί το εδαφικό και το θέμα του χάρτη, όπως είχε συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές και επιβεβαιωθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ». Ο ίδιος έθεσε και ζήτημα πολιτικών δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, που σε σημαντικό βαθμό σήμερα είναι έποικοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ