Πέμπτη 12 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΕΕ - ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
Στο επίκεντρο μπίζνες, ενεργειακά και φτηνό εργατικό δυναμικό

Με στόχο τη διείσδυση ευρωενωσιακών μονοπωλίων στις αραβικές χώρες, την προσέλκυση αραβικών κεφαλαίων για «επενδύσεις» στα κράτη - μέλη της ΕΕ, την ενεργειακή εξασφάλιση των ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων μέσα από επικερδείς συμπράξεις με αραβικές πολυεθνικές, γενικά την εξασφάλιση ευνοϊκών όρων για την παραπέρα κερδοφορία τους με διάθεση και φτηνού εργατικού δυναμικού, έγινε χτες στην Αθήνα η Υπουργική Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και του Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών (LAS).

Οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στη λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας» της ΕΕ, ειδικότερα στο «νότιο» σκέλος της, το οποίο εστιάζει στις χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Αλλωστε, όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος προσερχόμενος χτες το πρωί στο χώρο της Συνόδου, ο αραβικός κόσμος «είναι ένας θεμελιώδης στρατηγικός εταίρος για την ευρωπαϊκή πολιτική, ιδίως για την ευρωπαϊκή πολιτική της λεγόμενης Νότιας Γειτονίας». Σε αυτό το πλαίσιο, στη Σύνοδο συμμετείχε και η Κάθριν Αστον, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Ως αποτέλεσμα των παζαριών, στη διάρκεια της Συνόδου και νωρίτερα, οι υπουργοί ΕΕ και LAS υιοθέτησαν Διακήρυξη, όπου αναπτύσσουν σαφέστατα μια σειρά στόχους τους:

-- «Οι υπουργοί υπογράμμισαν τη βούλησή τους να ενισχύσουν τη θεσμική συνεργασία μεταξύ της επιχειρηματικής κοινότητας, των επιχειρηματικών συνδέσμων, των εμπορικών επιμελητηρίων και άλλων σχετικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, τόσο από την ΕΕ όσο και το LAS, και απηύθυναν έκκληση για τακτικές συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών που θα παρέχει ένα θεσμικό πλαίσιο για να καθοδηγήσει αυτή τη συνεργασία (...) Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί εξέφρασαν ενδιαφέρον για την εξερεύνηση της συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών, της έρευνας και της καινοτομίας, μεταφοράς τεχνολογίας, των πετροχημικών και της τεχνολογίας των πληροφοριών».

-- «Οι υπουργοί υπενθύμισαν τη σημασία της περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας για την εξασφάλιση ασφαλούς και βιώσιμου ενεργειακού εφοδιασμού μέσω κοινών διεθνών επενδύσεων σε αυτόν τον τομέα (...), προκειμένου να προαχθεί η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη (...) Τόνισαν επίσης το ρόλο της Ενέργειας, ως βασικό παράγοντα ευρω-αραβικής συνεργασίας στην ενίσχυση της ευεργετικής αμοιβαίαςαλληλεξάρτησης».

-- «Οι υπουργοί επαναβεβαίωσαν τη σημασία της (σ.σ. ελεγχόμενης και με βάση τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου) μετανάστευσης, της κινητικότητας και της απασχόλησης για την ανάπτυξη των χωρών και των δύο μερών. Εκτίμησαν ότι η σοβαρή κοινωνική και ανθρώπινη επίδραση της παράνομης μετανάστευσης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με ένα περιεκτικό τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτίων του και, μεταξύ άλλων, μέσα από την εξασφάλιση μιας αποτελεσματικής και συντονισμένης πολιτικής επιστροφών (βλ. απελάσεις) μεταξύ των χωρών προέλευσης, διέλευσης και προορισμού».

Επαφές για τα συμφέροντα των ελληνικών μονοπωλίων

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Ευ. Βενιζέλος είχε σειρά διμερών επαφών, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει τις θέσεις ελληνικών μονοπωλίων στον αραβικό κόσμο, να προσελκύσει «επενδύσεις» πάνω στα ερείπια μισθών και εργατικών δικαιωμάτων. Σε αυτά τα πλαίσια, συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τυνησίας, της Ιορδανίας, του Λιβάνου, της Παλαιστινιακής Αρχής και της Αλγερίας και συζήτησε μαζί τους θέματα διμερούς οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας.

Ειδικά στη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ του Λιβάνου, αναφέρεται ότι εστίασαν και σε ζητήματα Ενέργειας, ενώ κατά τη συνάντησή του με τον Αλγερινό ομόλογό του, ο Ευ. Βενιζέλος ανήγγειλε ότι θα επισκεφτεί το Αλγέρι τον Οκτώβρη, με τη συνοδεία αντιπροσωπείας Ελλήνων επιχειρηματιών.

Τέλος, στη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Riyad Al-Malki, ο Ευ. Βενιζέλος χαιρέτησε το σχηματισμό της νέας Παλαιστινιακής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και προανήγγειλε ότι αρχές Οκτώβρη θα συνέλθει η Κοινή Διυπουργική Επιτροπή, «η οποία θα δώσει μια νέα έμφαση σε όλα τα θέματα, κυρίως όμως στα θέματα της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές».

Από την πλευρά του, ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, είχε αντίστοιχου περιεχομένου συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών του Σουδάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ