Σάββατο 21 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Νεκροί και καταστροφές από μεγάλες πλημμύρες

ΣΟΦΙΑ.--

Σοβαρές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, κτίρια και υποδομές προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες που έπληξαν το απόγευμα της Πέμπτης περιοχές της βορειοανατολικής Βουλγαρίας, μεταξύ αυτών και το φημισμένο τουριστικό θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα, Βάρνα και το προάστιό του, Ασπαρούχοβο.

Εως χτες το μεσημέρι, είχαν ανασυρθεί από τα λασπόνερα τουλάχιστον 12 νεκροί, ενώ ανεξακρίβωτος αριθμός άλλος αγνοείται, γεγονός που έκανε τις βουλγαρικές αρχές να εκφράζουν φόβο για αύξηση του αριθμού των θυμάτων τα επόμενα 24ωρα.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν σε Βάρνα, (βορειοανατολικά), στο προάστιο Ασπαρούχοβο και στο Ντομπρίτς (βόρεια). Η χειρότερη κατάσταση επικρατεί στο Ασπαρούχοβο, όπου ζει μεγάλη κοινότητα Ρομά και υπάρχουν πολλά αυθαίρετα. Το Ασπαρούχοβο κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης καθώς ένα ορμητικό «ποτάμι» με ύψος δύο μέτρων έπνιξε, μέσα σε ένα 15λεπτο, την πόλη, έπειτα από σφοδρή νεροποντή, παρασύροντας στο διάβα του κτίρια, δρόμους, αυτοκίνητα τα οποία και έκανε μία άμορφη μάζα.

Από χτες τα ξημερώματα, ξεκίνησε και η μερική απομάκρυνση εκατοντάδων κατοίκων σε χωριά της περιοχής Βελίκο Τίρνοβο, της πόλης Γκάμπροβο και άλλων βόρειων πόλεων όπου οι τελευταίες καταιγιστικές βροχοπτώσεις προκάλεσαν υπερχείλιση των υδάτων σε ποτάμια όπως η Γιάντρα και η Μπελίτσα.

Οι μετεωρολογικές αρχές προέλβεπαν πιθανά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (πολλές καταιγίδες και χαλαζόπτωση) μέσα στο τρέχον 48ωρο.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι, επισκεπτόμενος νωρίς το πρωί την πλημμυροπαθή Βάρνα, μίλησε για «τεράστια τραγωδία», μολονότι, όπως σημείωσε, οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν αμέσως μόλις έλαβαν το σήμα για την καταστροφική πλημμύρα στο Ασπαρούχοβο. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι όσοι επλήγησαν από τη θεομηνία θα έχουν κάθε υποστήριξη εκ μέρους της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των υλικών ζημιών, σε μία πολιτικά φορτισμένη περίοδο λόγω της πρόσφατης προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών το ερχόμενο φθινόπωρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ