Σάββατο 21 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Οργισμένη αντίδραση για νοτιοκορεατική ναυτική άσκηση

ΤΟΚΙΟ - ΣΕΟΥΛ.--

Την οργισμένη αντίδραση του Τόκιο προκάλεσαν οι ναυτικές ασκήσεις που οργάνωσε η Σεούλ στη διαφιλονικούμενη περιοχή των νησιών Τακεσίμα (που οι Νοτιοκορεάτες αποκαλούν Ντόκντο), χρησιμοποιώντας αληθινά πυρά (κάτι που, σύμφωνα τουλάχιστον με τον ιαπωνικό Τύπο, δε συνηθίζεται).

Οι συγκεκριμένες βραχονησίδες βρίσκονται στη Θάλασσα της Ιαπωνίας και η εξέλιξη δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει νέο γύρο «έντασης» στις σχέσεις των δύο χωρών, που τους τελευταίους μήνες δεν περνούν και την καλύτερη περίοδό τους.

Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Αμυνας σημείωσε από τη μεριά του ότι οι ασκήσεις είναι μέρος της «συνηθισμένης» εθνικής αμυντικής εκπαίδευσης, αλλά ο εκπρόσωπος του ιαπωνικού Υπουργικού Συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα έκανε λόγο για απόφαση «εξαιρετικά αξιοθρήνητη».

«Πρόκειται για στρατιωτική άσκηση ώστε να ενισχυθεί η άμυνα της Δημοκρατίας της Κορέας έτσι κάθε έξωθεν απαίτηση ή ανάμειξη δεν είναι αντικείμενο εξέτασης», δήλωσε ο Γι Γιόνγκ-σεόπ, εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας.

Η «ψυχρότητα» στις σχέσεις των δύο χωρών (που έχουν εδαφικές διαφορές και στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα) προκάλεσε πριν από μερικούς μήνες την «παρέμβαση» και του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, καθώς η Ουάσιγκτον δε θέλει σε καμία περίπτωση «καβγάδες» μεταξύ των δύο σημαντικότερων συμμάχων της στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Την ίδια ώρα και η Κίνα δηλώνει όλο και πιο συστηματικά την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή. Αυτές τις μέρες τοποθέτησε και νέες εξέδρες εξερεύνησης στη Νότια Κινεζική Θάλασσα σε σημεία που υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλα ενεργειακά αποθέματα, που ωστόσο διεκδικούνται και από άλλες χώρες της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ