Σάββατο 21 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Μάχες και ζυμώσεις για τη «διάδοχη κατάσταση»

Ακραίοι ισλαμιστές στα περίχωρα της Βαγδάτης
Ακραίοι ισλαμιστές στα περίχωρα της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Με μάχες σε Ταλ Αφαρ και Μπάιτζι, όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα διυλιστήρια του Ιράκ, αλλά και με την είδηση ότι οι ένοπλοι ακραίοι ισλαμιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» (ΙΚΙΛ) έχουν καταλάβει εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο χημικών 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Βαγδάτης συνεχίστηκαν οι σφοδρές συγκρούσεις στο Ιράκ. Ταυτόχρονα, ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο των εξελίξεων σε αυτή την πολύπαθη χώρα είναι το γεγονός ότι εντείνονται οι πιέσεις από διάφορες κατευθύνσεις στον σιίτη Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι για παραίτηση. Γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι πίσω από αυτό που παρουσιάζεται ως εθνοθρησκευτική σύγκρουση βρίσκεται η προσπάθεια τμημάτων της αστικής τάξης να ελέγξουν τον πλούτο της χώρας και βέβαια οι προσανατολισμοί τους για διεθνείς συμμαχίες με διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Χαρακτηριστική ήταν χτες, μετά την προσευχή της Παρασκευής, η έκκληση του πνευματικού ηγέτη των σιιτών μουσουλμάνων στο Ιράκ, «Μεγάλου Αγιατολλάχ» Αλί αλ Σιστάνι, για τη συγκρότηση μιας νέας «αποτελεσματικής» ιρακινής κυβέρνησης, αυξάνοντας έτσι και αυτός (πέρα από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Σαουδική Αραβία κ.ά.) την πίεση στον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι για παραίτηση. Ο Σιστάνι πρότεινε μάλιστα η μελλοντική ιρακινή κυβέρνηση «να έχει ανοιχτούς ορίζοντες για ένα καλύτερο μέλλον που θα αφορά όλους τους Ιρακινούς» και όχι μόνον τους σιίτες, όπως υποτίθεται πως κάνει από το 2006 ο σιίτης Ιρακινός πρωθυπουργός.

Παρόμοια πίεση άσκησε, το βράδυ της Πέμπτης, εμμέσως πλην σαφώς και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνοντας ότι «μόνον ηγέτες που μπορούν να κυβερνήσουν με μία συνολική ατζέντα θα μπορέσουν να ενώσουν πραγματικά τον ιρακινό λαό και να τον βγάλει από αυτήν την κρίση».

Επιπλέον ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς άσκησε πιέσεις για το σχηματισμό μιας νέας ιρακινής κυβέρνησης ενότητας «με ή χωρίς» τον Μαλίκι, τονίζοντας στο δίκτυο BFM-RMC ότι η κατάσταση στο Ιράκ είναι «εξαιρετικά σοβαρή». Και κατέληξε επισημαίνοντας: «Για να αντιμετωπισθούν τρομοκρατικές ομάδες χρειάζεται εθνική ενότητα. Οχι μόνο ο Μαλίκι δεν θέλησε ποτέ να συμμαχήσει με τις σουνιτικές φυλές, αλλά τις έχει καταδιώξει κατά πολύ ατυχή τρόπο». Ο Φαμπιούς πρόσθεσε τέλος ότι «είναι η πρώτη φορά που μία τρομοκρατική οργάνωση απειλεί να αναλάβει τον έλεγχο πετρελαιοπαραγωγού κράτους ...και αυτό αποτελεί σημαντικό κίνδυνο».

Αντίθετα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν ήταν ο μόνος ηγέτης χτες που στήριξε τηλεφωνικά τον Ιρακινό πρωθυπουργό, εκφράζοντας την «πλήρη υποστήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης, με στόχο να απελευθερωθεί άμεσα το έδαφος της χώρας από τους τρομοκράτες».

Αναζητώντας το διάδοχο πρωθυπουργό

Ηδη μάλιστα από χτες, διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα (όπως το «Ασοσιέιτεντ Πρες») άρχισαν τις ζυμώσεις για το «διάδοχο» του πρωθυπουργού Μαλίκι, πριμοδοτώντας μεταξύ άλλων τις περιπτώσεις του (σιίτη γαλλοσπουδαγμένου οικονομολόγου) πρώην αντιπροέδρου Αμπντέλ Αμπντούλ Μάχντι και του Αγιάντ Αλάουι, κοσμικού σιίτη, που διετέλεσε πρώτος πρωθυπουργός μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν έπειτα από την ιμπεριαλιστική εισβολή του 2003 και που συμμετέχει στο «Ανώτατο Ισλαμικό Ιρακινό Συμβούλιο» που διατηρεί στενές σχέσεις με το Ιράν. Αλλοι προωθούν στο παρασκήνιο ως πιθανό διάδοχο του Νούρι αλ Μαλίκι τον Αχμαντ Τσαλαμπί, σιίτη βουλευτή, που πρόσφατα εντάχθηκε στο Ανώτατο Συμβούλιο καθώς ήταν ένας από τους εκλεκτούς της πρώην κυβέρνησης των ΗΠΑ επί Τζ. Ου. Μπους την προηγούμενη δεκαετία, και τον σιίτη πρώην υπουργό Οικονομικών και Εσωτερικών Μπαγιάν Τζαμπρ.

Στο μεταξύ, ο σεΐχης Αλί Χατέμ αλ Σουλεϊμάν, ηγετικό στέλεχος σουνιτών φυλάρχων στο Ιράκ, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα να στείλει στη Βαγδάτη 300 Αμερικανούς στρατιωτικούς «συμβούλους» (πέρα από τους 275 κομάντος), σημείωσε ότι αυτό δεν θα βελτιώσει την κατάσταση, αλλά μάλλον θα την επιδεινώσει στα πεδία των συγκρούσεων, προβλέποντας ότι η μόνη περίπτωση να εκτονωθεί η κρίση θα έρθει με την παραίτηση του πρωθυπουργού Μαλίκι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αίτημα για αμερικανική επέμβαση κατέθεσε η κυβέρνηση(2014-06-19 00:00:00.0)
«Εθνική συνεννόηση» ο όρος του Ομπάμα για «βοήθεια»(2014-06-14 00:00:00.0)
Βουλευτικές εκλογές με μπαράζ επιθέσεων...(2014-04-30 00:00:00.0)
Και σιιτικές αντιδράσεις στην κατοχή(2008-10-21 00:00:00.0)
Πιέζει για «υποστήριξη» από τους Αραβες ο Μάλικι(2008-04-23 00:00:00.0)
Εκκληση Σιστάνι για τερματισμό της βίας μεταξύ σιιτών - σουνιτών(2006-07-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ