Κυριακή 27 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Να σώσουμε το Ταχ. Ταμιευτήριο»

Ανοιχτή επιστολή, προς τον κ. πρωθυπουργό απευθύνει, για το ζήτημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο επίτιμος γενικός διευθυντής του, Σταύρος Καλφιώτης, στην οποία αναφέρει:

«Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπως αποδείχνεται από το μακρόχρονο βίο του και την ανοδική του πορεία, δεν έχει ανάγκη από εκσυγχρονισμούς τύπου "αλβανικής πυραμίδας". Με τη σημερινή του νομική μορφή, λειτουργεί με επιτυχία σε όφελος της εθνικής οικονομίας, των λαϊκών αποταμιευτών και των εργαζομένων σ' αυτό.

Συγκεκριμένα, με την παροχή της κρατικής εγγύησης -που οι εκσυγχρονιστές κατάργησαν- οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες. Υστερα, το μεγαλύτερο επιτόκιο, σε σχέση με τις ιδιωτικές τράπεζες, αποτελεί πόλο έλξης για την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού καταθετών και τον περιορισμό των άσκοπων καταναλωτικών δανείων, για άχρηστες και περιττές δαπάνες και τη διατήρηση της ενεργού ζήτησης στα φυσιολογικά όριά της. Επιπλέον η επωφελής δραστηριότητα του ιδρύματος καταφαίνεται από τη διάθεση των αποταμιευμάτων σε νομικά πρόσωπα κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ανέγερση σχολείων, λιμενικά ταμεία, δήμους και κοινότητες) και κύρια σε οικοδομικά δάνεια. Οσον αφορά τους εργαζόμενους, η νομοθετημένη επιβράβευσή τους στο τέλος κάθε οικονομικού έτους, ανάλογα με το οικονομικό πλεόνασμα, αποτελούσε μια οικονομική ενίσχυση και ένα κίνητρο για την αύξηση της παραγωγικότητας.

Ολα αυτά τα πλεονεκτήματα του Ιδρύματος, σήμερα, γίνεται μια προσπάθεια να ανατραπούν με τη μετοχοποίηση και την παραχώρησή του στο ιδιωτικό κεφάλαιο, κατ' επιταγή των Βρυξελλών. Οι λεγόμενοι εκσυγχρονιστές βάλθηκαν με κάθε τρόπο να οδηγήσουν το Ιδρυμα στους τυχοδιωκτισμούς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Γιατί, (αυτό το γνωρίζουν ακόμα και οι πρωτοετείς φοιτητές των Οικονομικών Σχολών) η λειτουργία του Ιδρύματος με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα δημιουργήσει πολλούς κινδύνους με το κυνήγι του κέρδους. Και ο μεγαλύτερος, ίσως και καταστροφικός είναι η απόφαση της κυβέρνησης να ρίξει το Ιδρυμα με τη μετοχοποίηση στον «τζόγο του Χρηματιστηρίου».

Κύριε πρωθυπουργέ, κάνω έκκληση να αποτρέψετε αυτό το έγκλημα σε βάρος του Ταχ. Ταμιευτηρίου. Είμαι βέβαιος πως ξέρετε ποιες θα είναι οι καταστροφικές συνέπειες για την Εθνική Οικονομία, το Ιδρυμα, τους καταθέτες και τους υπαλλήλους. Ελπίζω πως η φωνή μου - μαζί με τη φωνή των υπαλλήλων - θα σας οδηγήσει σε σωστές αποφάσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντάλματα σύλληψης για επισφαλή δάνεια (2014-01-09 00:00:00.0)
Από «λαϊκός κουμπαράς» γίνεται Τράπεζα! (2002-05-23 00:00:00.0)
Μεγάλα κενά σε προσωπικό και υποδομές (2001-09-30 00:00:00.0)
Το φθινόπωρο ο τρίτος γύρος ιδιωτικοποίησης (1998-04-24 00:00:00.0)
Επεκτείνεται το δικαίωμα αναχρηματοδότησης (1996-02-11 00:00:00.0)
Ιδρύεται Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (1995-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ