Κυριακή 11 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Επεκτείνεται το δικαίωμα αναχρηματοδότησης

Με απόφαση της Τράπεζας Ελλάδας, επιτρέπεται στις στεγαστικές τράπεζες να αναχρηματοδοτούν και τα δάνεια καταθετών στεγαστικού ταμιευτηρίου, προκειμένου να επωφεληθούν από τα - σημερινά - χαμηλότερα επιτόκια

Επεκτείνεται και στους καταθέτες στεγαστικού ταμιευτηρίου η δυνατότητα να ζητήσουν την αναχρηματοδότηση δανείων, που είχαν πάρει στο παρελθόν για αγορά κατοικίας με νέο δάνειο και φυσικά τα ισχύοντα σήμερα (χαμηλότερα) επιτόκια. Μέχρι τώρα, παραδόξως, το δικαίωμα αναχρηματοδότησης στεγαστικών δανείων είχαν όλοι οι υπόλοιποι δανειολήπτες, εκτός εκείνων που είχαν πάρει δάνειο μέσω των ειδικών λογαριασμών "στεγαστικού ταμιευτηρίου". Η επέκταση του δικαιώματος αναχρηματοδότησης παλιών στεγαστικών δανείων και στους καταθέτες στεγαστικού ταμιευτηρίου, γίνεται με την 569 παρ. 6 απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας, που κοινοποιήθηκε στις τράπεζες στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην απόφαση αυτή, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι "επιτρέπεται στα πιστωτικά ιδρύματα να χορηγούν στεγαστικά δάνεια με ελεύθερα διαπραγματεύσιμο επιτόκιο,καθώς και δάνεια έναντι καταθέσεων στεγαστικού ταμιευτηρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων και άληκτων οφειλών από δάνεια στεγαστικού ταμιευτηρίου σε δραχμές και σε συνάλλαγμα".

Αναχρηματοδότηση συνεπώς μπορεί να γίνει για όλα τα δάνεια, επιδοτούμενα ή μη. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η Κτηματική Τράπεζα θα ζητήσει σύντομα τη συνδρομή του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, προκειμένου να επεκταθεί η δυνατότητα αυτή και στα διπλοεπιδοτούμενα δάνεια του ΟΕΚ. Η χρονική διάρκεια της αναχρηματοδότησης είναι ίση με το χρόνο που έμενε για την εξόφληση του παλιότερου δανείου.

Το κέρδος στην περίπτωση αυτή για τον δανειζόμενο θα προκύψει από τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ του παλιού και του νέου επιτοκίου δανεισμού και είναι τόσο μεγαλύτερο όσο μεγαλύτερη είναι και η διαφορά αυτή. Αν, για παράδειγμα, κάποιος είχε πάρει παλιότερα δάνειο με σταθερό επιτόκιο 20% ή και παραπάνω και ήταν πιο πριν καταθέτης στεγαστικού ταμιευτηρίου, είτε της Στεγαστικής, είτε της Κτηματικής, μπορεί να συνάψει με την τράπεζά του νέο δάνειο με το χαμηλότερο επιτόκιο που ισχύει σήμερα.Και φυσικά με τα νέα δεδομένα, θα πληρώνει λιγότερους τόκους, στα βαθμό που θα διατηρηθούν τα επιτόκια στα σημερινά - χαμηλότερα - επίπεδα ή και στην περίπτωση που θα συνεχιστεί η πτωτική τους πορεία.

Ο πίνακας 2 παρουσιάζει, προς διευκόλυνση, τους συνδυασμούς που προκύπτουν με τα νέα επιτόκια, που αντιστοιχούν στην οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Για παράδειγμα, έγγαμος με 2 παιδιά, σήμερα πληρώνει επιτόκιο 11,25%, ενώ το υπόλοιπο 6,25% μέχρι το τρέχον επιτόκιο 17,5%, είναι η επιδότηση του δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ