Κυριακή 11 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
"Γίναμε χώρα υπό κατοχή! "

Αποφασισμένοι δηλώνουν σε συζήτηση με το "Ρ" οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, για κλιμάκωση των αγώνων, με σκοπό να σταματήσει η καταστροφική πορεία στον τομέα της κτηνοτροφίας

Ενα από τα πλέον μαζικά και δυναμικά συλλαλητήρια πραγματοποίησαν την Τρίτη στα Γιάννενα οι κτηνοτρόφοι της περιοχής. Η κινητοποίηση ήταν συνέχεια άλλων που είχαν γίνει στους επιμέρους νομούς. Και ακολούθησε το μαζικότατο συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων της Ελασσόνας και εκείνων που έγιναν στα Χανιά, την Ηλεία, τον Εβρο κ.α. Πρόκειται για πρωτοφανείς κινητοποιήσεις, που δείχνουν σε πόσο κρίσιμη κατάσταση έχουν περιέλθει η κτηνοτροφία και οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι της χώρας. Αυτή η ζοφερή πραγματικότητα πρόβαλε καθαρά σε συζήτηση που είχε ο "Ρ" με αρκετούς κτηνοτρόφους, απ' αυτούς που πήραν μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο των Ιωαννίνων.

Αναφερόμενοι στις μειωμένες τιμές που επιβάλλονται φέτος - η ανακοίνωσή τους από τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ ήταν η αφορμή για το τελευταίο συλλαλητήριο - οι κτηνοτρόφοι μας είπαν: "Είναι καταστροφή για μας, αλλά και για την περιοχή, αφού μας οδηγούν να σφάξουμε και τα ζώα. Οι ζωοτροφές "αυγάτισαν", από πέρσι 30%, αλλά για το γάλα μάς δίνουν τιμές 25% λιγότερο από πέρσι (οι γαλακτοβιομήχανοι και τυρέμποροι πληρώνουν, σ' όλες τις περιοχές της χώρας, μέχρι 40% τιμές μικρότερες από πέρσι...)! Πλήρωσαν πέρσι 124 δραχμές το κιλό το αγελαδινό γάλα, λιγότερο από μια πορτοκαλάδα... και φέτος μας λένε 110 δραχμές. Στο πρόβειο, από 270, δίνουν 215 (οι ιδιώτες αγοράζουν με 170 και 180)", εξηγούν και αναρωτιούνται χωρίς να περιμένουν απάντηση... "Πώς είναι δυνατόν να τα βγάλουμε πέρα, αφού, από την άλλη, οι ζωοτροφές πήραν τα ύψη; Οι ζωοτροφές της ΕΛΒΙΖ έχουν 80 - 90 δραχμές, άλλο τόσο το καλαμπόκι, ενώ για το τριφύλλι (σανός) πληρώνουμε 60 δραχμές το κιλό. Θέλουμε παραπάνω από 200 δραχμές την κάθε προβατίνα να την ταϊσουμε κάθε μέρα και πληρωνόμαστε λιγότερο για ένα κιλό γάλα που περίπου βγάζει κάθε μέρα η προβατίνα. Κάνε το λογαριασμό εσύ και βρες... τι να κάνουμε;"

Τυριά - "μαϊμούδες"

Κι όμως, ορισμένοι πουλάνε στην αγορά τυρί με 1.000 δραχμές το κιλό, τολμήσαμε να ρωτήσουμε, για να "πέσει κεραυνός" η οργισμένη απάντηση των κτηνοτρόφων που είχαν μαζευτεί στο "πηγαδάκι": Φέρνουν απ' έξω χωρίς έλεγχο τυριά - "μαϊμούδες"! Η με γάλα σκόνη το 'χουνε φτιάξει, είτε το φέρνουνε από χώρες, όπως π.χ. Βουλγαρία, Αλβανία, Γιουγκοσλαβία ή και Τουρκία, λαθραία, και το βαφτίζουνε ελληνικό. Δε γίνεται να πουλάνε τόσο φθηνά, εξηγούν, αφού για ένα κιλό τυρί χρειάζονται 4 κιλά γάλα και με την περσινή τιμή μόνο το γάλα κοστίζει 1.000 δραχμές για κάθε κιλό τυρί... Μπορεί, όμως, και να αγοράζουν τυρί κοψοχρονιάς από συνεταιρισμούς και αγρότες που δεν μπορούν να το διαθέσουν και δεν μπορούν και να το κρατήσουν άλλο, γιατί κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν ζημιωνόμενοι ακόμα περισσότερο...

Δε μας φθάνει, δηλαδή, που μας βάλανε περιορισμούς στο γάλα και τα ζώα από την ΕΕ, τώρα δεν μπορούμε να πουλήσουμε κι αυτή τη λίγη παραγωγή τυριών, ενώ εισάγουμε ανεξέλεγκτα χιλιάδες τόνους ξένα τυριά για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. "Είμαστε χώρα υπό την κατοχή της ΕΟΚ και ό,τι θέλουν κάνουνε", απέδωσε με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο την κατάσταση πλήρους ασυδοσίας που επικρατεί, εκπρόσωπος της ΟΑΣ Πρέβεζας, μιλώντας στο συλλαλητήριο, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης. Δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά να παλέψουμε για να σταματήσουμε την καταστροφή, θα πουν όλοι οι αγρότες που προσθέτουν: Θα συνεχίσουμε μέχρι να αναγκάσουμε την κυβέρνηση και την ΑΤΕ να μην εφαρμόζουν την καταστροφική πολιτική της ΕΟΚ και να στηρίξουν την κτηνοτροφία και τους κτηνοτρόφους. Αυτή τους την απόφαση διατράνωσαν, άλλωστε, λίγο μετά στο συλλαλητήριο στα Γιάννενα και θα διαδηλώσουν στα άλλα που προετοιμάζονται ήδη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Ο,τι βγάζουμε από τα γελάδια τα δίνουμε στο λίπασμα" (1998-04-05 00:00:00.0)
Να γιατί φταίνε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (1996-09-08 00:00:00.0)
ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ Η ΕΚΡΗΞΗ (1996-03-13 00:00:00.0)
Στα πρόθυρα χρεοκοπίας οι κτηνοτρόφοι (1996-02-16 00:00:00.0)
Οι κτηνοτρόφοι μπροστά στον αγώνα (1995-03-15 00:00:00.0)
Ξεσηκώνονται και οι κτηνοτρόφοι (1995-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ