Κυριακή 11 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Καταστροφική πορεία με... ασύδοτη κερδοσκοπία

Με τους περιορισμούς στην κτηνοτροφική παραγωγή και την ασυδοσία στην αγορά, ΕΕ και κυβέρνηση έχουν φέρει σε πλήρες αδιέξοδο τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Αυτή η πολιτική προοιωνίζεται ακόμα πιο μεγάλα συλλαλητήρια των κτηνοτρόφων

"Ποιος περίμενε ότι στη χώρα μας, σε μια χώρα ιδιαίτερα ελλειμματική στην κτηνοτροφία, θα φθάναμε στο σημείο να έχουμε αποθέματα - σε τυριά πάνω από 35.000 τόνους - και ενώ, την ίδια ώρα, πληρώνουμε ως χώρα και κάθε χρόνο περισσότερα από 350 δισεκατομμύρια δραχμές σε συνάλλαγμα, για εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων και ζωοτροφών..." Με την "πικρή" αυτή διαπίστωση που έκανε φιλοκυβερνητικός συνδικαλιστής της ΟΑΣ Ιωαννίνων, σε μια αποστροφή του λόγου του κατά την ομιλία του στους αγανακτισμένους κτηνοτρόφους της Ηπείρου, που πραγματοποιούσαν το μεγαλύτερο, από ποτέ, ίσως, συλλαλητήριο στα Γιάννενα την Τρίτη και Τετάρτη, αποκάλυψε, ίσως και εν αγνοία του, την ουσία του κτηνοτροφικού προβλήματος και, ταυτόχρονα, την κρισιμότητα της κατάστασης με την ντόπια κτηνοτροφία.

Πράγματι, τα τεράστια, για τα μεγέθη της χώρας μας, αποθέματα τυριών, σε συνδυασμό με τα τεράστια ποσά που σπαταλάμε στην κυριολεξία για να εισάγουμε κτηνοτροφικά προϊόντα και, κυρίως, γαλακτοκομικά - ποσά που πλησιάζουν, αν δεν ξεπερνούν κιόλας, εκείνα που ξοδεύουμε συνολικά για την εισαγωγή καυσίμων που κινούν όλη την οικονομική ζωή της χώρας - παράλληλα με την κρισιμότητα του κτηνοτροφικού προβλήματος, δείχνουν και την αιτία και τους υπαίτιους που δημιούργησαν το πρόβλημα. Οτι αιτία είναι η ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, η παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η εφαρμογή της αντικτηνοτροφικής πολιτικής, που αποφασίζεται στις Βρυξέλλες από το Διευθυντήριο της ΕΕ, που συγκροτούν χώρες οι οποίες ενδιαφέρονται απλώς να στηρίξουν τη δική τους ανεπτυγμένη κτηνοτροφική παραγωγή... Αλλά μεγαλύτερες είναι οι ευθύνες των ευρω-υποτακτικών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που, μέσω της υλοποίησης της νέας ΚΑΠ και της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, συμφωνούν και εφαρμόζουν τις πολιτικές αυτές, αν και οδηγούν στη δραματική συρρίκνωση της γεωργικής παραγωγής και τον αφανισμό της κτηνοτροφίας και, τελικά, σε μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς της χώρας.

Καταστροφή...

Αυτή η πολιτική ήδη έχει προκαλέσει καταστροφικά αποτελέσματα στη γεωργική παραγωγή, τόσο στις καλλιέργειες, όσο και στην κτηνοτροφία. Εχει περιορίσει όλες τις βασικές, λιγότερο ή περισσότερο δυναμικές, καλλιέργειες και την αγροτική παραγωγή με ό,τι αυτό σημαίνει για τους αγρότες και τη χώρα. Και, σχετικά με την κτηνοτροφία, τα τελευταία χρόνια έχει περιορίσει δραστικά την καλλιέργεια κτηνοτροφικών προϊόντων, π.χ., του κριθαριού και του καλαμποκιού (από 2.500.000 τόνους πριν τρία χρόνια παραγωγή πέσαμε φέτος στους 1.500.000 τόνους καλαμπόκι...), ενώ, ουσιαστικά, εμπόδισε την ανάπτυξη της καλλιέργειας άλλων κτηνοτροφικών και βιομηχανικών φυτών (όπως π.χ. της σόγιας). Η κατάληξη είναι να μην επαρκεί η μειωμένη (λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού) ντόπια παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων και να εισάγουμε εκατοντάδες χιλιάδες τόνους, τους οποίους - μαζί με την ντόπια παραγωγή - οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν σε υπερδιπλάσιες τιμές απ' ό,τι πουλάνε οι Ελληνες αγρότες (40 - 45 δραχμές το κιλό πουλάνε οι αγρότες το καλαμπόκι με τιμές πάνω από 80 το αγοράζουν οι κτηνοτρόφοι...). Κι αυτή είναι η μια πλευρά που έχει εκτινάξει το κόστος παραγωγής στα κτηνοτροφικά προϊόντα σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα.

Δυο πλευρές

Οσον αφορά αυτή καθαυτή την κτηνοτροφική παραγωγή, οι αποφάσεις του Διευθυντηρίου της ΕΕ, που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, έχουν δύο πλευρές:

Πρώτον,έχουν αποφασιστεί περιορισμοί στο ζωικό κεφάλαιο - π.χ. στα γιδοπρόβατα, όπου δεν επιδοτούνται ζώα περισσότερα από όσα υπήρχαν στα 1991. Δεύτερον,έχουν επιβληθεί και περιορισμοί - πλαφόν - στην παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων, όπως π.χ. στο αγελαδινό γάλα. Εδώ η ΕΕ επιτρέπει στη χώρα μας να παράγει μόνον 625.000 τόνους (με τους 100.000 τόνους που αποφασίστηκαν από πέρσι) αγελαδινού γάλακτος. Κι αυτό, ενώ η χώρα για να καλύψει τις ανάγκες της, σε αντίστοιχα κτηνοτροφικά προϊόντα, χρειάζεται ποσότητες γάλακτος πλέον του 1.000.000 τόνων... Ετσι, η ΕΕ επέβαλε πέρσι, για πρώτη φορά, τσουχτερό πρόστιμο 1,3 δισ. δραχμές στους αγελαδοτρόφους γιατί είχαμε 14.000 τόνους γάλα πλέον της ποσόστωσης. Φέτος, το πρόστιμο υπολογίζεται να φθάσει τα 5 δισεκατομμύρια συνολικά! Μιλάμε για καταστροφικά πρόστιμα, που απαγορεύουν "διά ροπάλου" την αύξηση της παραγωγής...

Αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά, που έχει οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο και σε κρίσιμη κατάσταση την κτηνοτροφία, και τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους στα πρόθυρα της καταστροφής. Πρόκειται για την πλήρη απελευθέρωση των εισαγωγών κτηνοτροφικών προϊόντων και την κατοχύρωση της ασυδοσίας στην αγορά. Την ανεξέλεγκτη δράση των εμπόρων που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε αποθήκη κάθε λογής ανεξέλεγκτων και υποβαθμισμένων προϊόντων τα οποία ανταγωνίζονται αθέμιτα την ντόπια παραγωγή.Κι όλα αυτά με τις ευλογίες και την ουσιαστική συνενοχή της κυβέρνησης, που υλοποιεί τις καταστροφικές αποφάσεις της ΕΕ. Κι ενώ μένει απλός παρατηρητής και αδιάφορη για τις παράνομες εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων, έχει εγκαταλείψει την ντόπια κτηνοτροφία και τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους στο έλεος ...του Θεού. Ετσι και οι ντόπιες γαλακτοβιομηχανίες και οι τυρέμποροι ληστεύουν τους κτηνοτρόφους, υποχρεώνοντάς τους να ξεπουλάνε την παραγωγή γάλακτος και τυριού, ενώ την ίδια ώρα πουλάνε στην κατανάλωση οι γαλακτοβιομήχανοι, π.χ., το παστεριωμένο γάλα δυο με τρεις φορές ακριβότερα!

Καθώς, όμως, πληρώνονται 25 ως 40% μικρότερη τιμή από πέρσι για το γάλα - κι αυτό την ώρα που το κόστος, αντίθετα, αυξήθηκε σημαντικά - οι κτηνοτρόφοι έχουν φθάσει σε απόγνωση και σπρώχνονται βίαια να εγκαταλείψουν και τα κοπάδια τους. Οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν και γι' αυτό κινητοποιούνται συντονισμένα και δυναμικά για να ανατρέψουν την αντικτηνοτροφική πολιτική, να αντιστρέψουν την καταστροφική πορεία και να πετύχουν τη στήριξη του εισοδήματός τους. Γι' αυτό ο αγώνας των κτηνοτρόφων συνεχίζεται και επεκτείνεται και πέρα από την Ηπειρο και την Αιτωλοακαρνανία, την Ελασσόνα και την Ηλεία, τα Χανιά και τον Εβρο...

Κείμενα: Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ