Κυριακή 11 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δικαστές, δεσμοφύλακες και οργανωμένο έγκλημα

Για πρώτη φορά τον Απρίλη του '81 ο κρατούμενος Π. Γαγλίας αποκαλύπτει με καταγγελία στον Τύπο το παράνομο κύκλωμα των φυλακών. Κατονομάζει τους φύλακες που πωλούν ναρκωτικά στους κρατούμενους, τους γιατρούς που παρέχουν "διευκολύνσεις" έναντι αδρής αμοιβής. Για τον αρχιφύλακα του Ψυχιατρικού Τμήματος του Κορυδαλλού, Γ. Ευθυμίου, αναφέρει συγκεκριμένα: "Ο αρχιφύλακας Ε. ήλεγχε την εισαγωγή των ναρκωτικών στη φυλακή και την πώλησή τους...".

Υστερα από 5 ολόκληρα χρόνια, το '86,ο Ευθυμίου καταδικάζεται σε 7 χρόνια κάθειρξη επειδή, όπως αποδείχτηκε στην ακροαματική διαδικασία, προμήθευε ναρκωτικά σε κρατούμενους.

Ομως, στο Εφετείο αθωώνεται, γιατί απουσιάζει ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, ο Π. Γαγλίας, το πτώμα του οποίου έχει βρεθεί στις 18 Αυγούστου του '87 κατακρεουργημένο στο 20ό χιλιόμετρο του δρόμου Αργους - Τρίπολης.

***

Το Νοέμβρη του '90 η αντεισαγγελέας του Γεντί Κουλέ, Χρ. Γιαταγάνα, καταγγέλλει στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης δικαστικούς λειτουργούς που αθώωναν εμπόρους ναρκωτικών, ή τους χαρακτήριζαν τοξικομανείς και τους επέβαλλαν μικρές ποινές, την ίδια ώρα που κρατούσαν στη φυλακή τους κουλουράδες και τα κλεφτρόνια.

Ενα χρόνο αργότερα, σε ένορκη κατάθεσή του, ο δικηγόρος Ν. Μαβίδης καταγγέλλει ότι ο Θ. Φωτάκης, αρχιφύλακας στον Κορυδαλλό, "είναι ο δήμιος μιας συμμορίας λευκών κολάρων που δρα στο χώρο του υπουργείου Δικαιοσύνης". Στις αρχές του '92 σάλος δημιουργείται από την έρευνα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Α. Φλούδα, σύμφωνα με την οποία δεκάδες έμποροι ναρκωτικών αποφυλακίστηκαν παράνομα τα τελευταία χρόνια, είτε με κάποια ευνοϊκή ιατρική γνωμάτευση, είτε με άλλου είδους μεθοδεύσεις και κρίσεις συγκεκριμένων δικαστών. Ανάμεσα στους μεγαλέμπορους που αποφυλακίστηκαν παράνομα οι περίφημοι Χουσεϊνογλου και Σαϊτ Σαμπάν.

Λίγους μήνες αργότερα ο Α. Φλούδας σκοτώνεται σε τροχαίο, σε μετωπική σύγκρουση με νταλίκα που βγαίνει μπροστά του στο αντίθετο ρεύμα.

Τον Ιούνη του '93 ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (ΑΠ), Γ. Πλαγιαννάκος, σε έγγραφό του προς την υπουργό Δικαιοσύνης εκτιμά ότι κύριος σκοπός της έρευνας Φλούδα δεν ήταν η πειθαρχική τιμωρία δικαστών ή εισαγγελέων, αλλά... η διαπίστωση αντικειμενικών καταστάσεων στο χώρο της απονομής της δικαιοσύνης. Διευκρινίζει μάλιστα ότι και όσοι δικαστές και εισαγγελείς είχαν διωχτεί πειθαρχικά μετά την έρευνα, είτε αθωώθηκαν στη συνέχεια από τα Πειθαρχικά Συμβούλια του ΑΠ, είτε έδωσαν έγγραφες εξηγήσεις και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο...

***

Τον ίδιο μήνα ο Χουσεϊνογλου, που έχει ξανασυλληφθεί στο μεταξύ, εισάγει στις Φυλακές Κορυδαλλού ένα κιλό ηρωίνης, η οποία σύμφωνα με τη δικογραφία διακινείται στους κρατούμενους από τον επίσης μεγαλέμπορο ναρκωτικών Αλ. Σεκερίδη, σε συνεργασία με τον αρχιφύλακα του Κορυδαλλού, Θ. Φωτάκη, πρόεδρο της συνδικαλιστικής παράταξης της ΝΔ στο χώρο των σωφρονιστικών υπαλλήλων, και τον δεσμοφύλακα Φαρμάκη, που έχει ξανατιμωρηθεί για διάθεση ναρκωτικών.

Τον Οκτώβρη ένας άλλος δεσμοφύλακας του Κορυδαλλού, ο Γ. Κατουλάκος, συλλαμβάνεται στο Μεταξουργείο με 3 κιλά ηρωίνης και 35 εκατομμύρια δραχμές. Συνεργός του ο κρατούμενος Στ. Χρηστέας, καταδικασμένος σε 12 χρόνια φυλάκιση για εμπόριο ναρκωτικών, που βρίσκεται έξω με πενθήμερη άδεια.

Το Δεκέμβρη του '93 ο Αλ. Ζεκερίδης, που είχε δικαστεί για διακίνηση 300 κιλών κοκαϊνης, αξίας 20 δισεκατομμυρίων δραχμών και "έχει πέσει στα μαλακά", αποφυλακίζεται κάνοντας χρήση πλαστών εγγράφων.

Το Μάη του '94 ο Θ. Φωτάκης, πρωτοπαλίκαρο επί χρόνια του Ευθυμίου, προφυλακίζεται όταν σε αιφνιδιαστική έρευνα του εισαγγελέα Ι. Αγγελή βρίσκονται μέσα στον κοιτώνα του 5 πιστόλια, 4.000 σφαίρες, 300 γραμμάρια ηρωίνης και 100 χάπια μεθαδόνης. Στην προσπάθειά του να αποφύγει την έρευνα ο αρχιφύλακας απειλεί με πιστόλι τον εισαγγελέα.

Στα τέλη του χρόνου ο Χουσεϊνογλου εκμεταλλεύεται άδεια που του δίνεται παράνομα και εξαφανίζεται.

Το Δεκέμβρη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά, Αλ. Μεταξάς, σε αναφορά του προς τον Αρειο Πάγο κατηγορεί ευθέως για ένοχη αδιαφορία και ανεκτικότητα τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης, που συνειδητά έκλειναν τα μάτια τους στο πασίδηλο γεγονός του οργίου των παρανομιών που συντελούνταν στις Φυλακές Κορυδαλλού και επισημαίνει τις δυσκολίες και απειλές που αντιμετώπισαν οι εισαγγελείς που είχαν αναλάβει τις έρευνες, από εκείνους που είχαν κάθε συμφέρον να διατηρηθεί το τέλμα της απραξίας, που ευνοούσε τα εγκληματικά τους σχέδια.

Εννέα σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ανάμεσά τους και πρώην διευθυντής φυλακών, τίθενται σε διαθεσιμότητα. Ορισμένοι από αυτούς διώκονται ποινικά για εκβιασμούς, πλαστογραφίες και υπεξαιρέσεις χρημάτων των κρατουμένων.

Τον ίδιο μήνα δίνεται στη δημοσιότητα μαγνητοφωνημένη τηλεφωνική συνδιάλεξη του αρχιφύλακα του Κορυδαλλού, Αντ. Αραβαντινού, προέδρου της συνδικαλιστικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ στο χώρο των σωφρονιστικών υπαλλήλων και προέδρου της ομοσπονδίας τους, με τον παράνομα αποφυλακισμένο μεγαλέμπορο ναρκωτικών Αλ. Ζεκερίδη, που φανερώνει τη στενή φιλική τους σχέση, καθώς και τη συνεργασία τους στη διακίνηση ναρκωτικών μέσα στη φυλακή.

Την επομένη παραιτούνται 9 από τα 11 μέλη της Ομοσπονδίας Φυλάκων Κορυδαλλού σε ένδειξη συμπαράστασης στον Αραβαντινό.

Ο Αραβαντινός αποκαλύπτει ότι συνήγορος του Ζεκερίδη ήταν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Τ. Παππάς, και αφήνει υπονοούμενα για την αδρή αμοιβή του.

Αιχμές κατά του Τ. Παππά αφήνει και ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, Κ. Νταϊλιάνας, υποστηρίζοντας ότι όποιος μάχεται τα ναρκωτικά δεν μπορεί να υπερασπίζεται εμπόρους ναρκωτικών, όπως ο Ζεκερίδης.

Στις 17 Γενάρη του '95 ασκείται δίωξη για κακούργημα κατά των Αραβαντινού - Φωτάκη, διότι με πλαστές βεβαιώσεις αποφυλάκισαν τον Ζεκερίδη. Ο Αραβαντινός τίθεται σε διαθεσιμότητα.

Παραιτείται στις 9 Φλεβάρη ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Κουβελάκης, χαρακτηρίζοντας πρόβλημα πρώτης γραμμής τη δράση κυκλωμάτων παρανομίας, αυθαιρεσίας και εκμετάλλευσης των κρατουμένων.

Νέες μαγνητοφωνημένες συνδιαλέξεις στις 15 Φλεβάρη αποκαλύπτουν ότι ο Αραβαντινός υπαγόρευε στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ποιους κρατούμενους να μεταγάγει, ποιους φύλακες να διορίσει, ακόμα και ποιος διευθυντής θα κάνει τον οικονομικό έλεγχο στις φυλακές.

Στις 25 Φλεβάρη,έξω από τα ανακριτικά γραφεία όπου συζητείται το θέμα της προφυλάκισης του Αραβαντινού, συνδικαλιστές σωφρονιστικοί υπάλληλοι απειλούν ότι, αν ο πρόεδρός τους προφυλακιστεί, οι φυλακές θα γνωρίσουν τις χειρότερες μέρες τους...

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΑΠ επιβάλλει στις 15 Μάρτη ένα μήνα αργία στον μέχρι πρόσφατα προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, Στ. Μαυρόπουλο, για παράνομες άδειες που χορηγούσε στον απατεώνα Αργ. Σαλιαρέλη και στον ισοβίτη Β. Ρωχάμη. Ο Μαυρόπουλος έχει ξανατιμωρηθεί με 15ήμερη παύση για αποφυλάκιση εμπόρου ναρκωτικών.

Στις 28 Μάρτη του '95 ο Αραβαντινός προφυλακίζεται στις Φυλακές Ναυπλίου, διότι σύμφωνα με το βούλευμα ανέπτυξε εγκληματική δραστηριότητα μέσα στο χώρο των φυλακών και δημιούργησε ιδιαίτερες σχέσεις με επικίνδυνους κρατούμενους, οι οποίοι δούλευαν για λογαριασμό του.

Στις αρχές Απρίλη αποκαλύπτεται ότι τουλάχιστον 30 παράνομες αποφυλακίσεις έγιναν με πλαστογραφημένα αποφυλακιστήρια, που κατασκευάστηκαν μέσα στη φυλακή.

Στις 5 Αυγούστου συλλαμβάνεται στην Κωνσταντινούπολη ο Αλ. Ζεκερίδης για εμπόριο ναρκωτικών.

Αποφυλακίζεται με νέο βούλευμα στις 17 Γενάρη του '96 ο Αντ. Αραβαντινός, παρά το γεγονός ότι στην απόφαση προφυλάκισής του τονιζόταν "ότι, αν ο πρώην αρχιφύλακας αφεθεί ελεύθερος, είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και νέα κακουργήματα".

Στις 18 Γενάρη,ο Φωτάκης, που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 6,5 χρόνια φυλάκισης για τα όπλα που είχαν βρεθεί στον κοιτώνα του, πετυχαίνει μείωση της ποινής του σε 4 χρόνια, ισχυριζόμενος ότι είχε τα όπλα για δική του χρήση. Ας σημειωθεί ότι όσον αφορά τα ναρκωτικά που είχαν βρεθεί, οι μεν μεθαδόνες και μία μικροποσότητα ηρωίνης θεωρήθηκε ότι προέρχονταν από κατασχέσεις και αθωώθηκε, η δε κυρίως ποσότητα των 300 γραμμαρίων ηρωίνης μέχρι να φτάσει στο Γενικό Χημείο του Κράτους έγινε... ασβεστόσκονη.

Εκδίδεται στις 24 Γενάρη από τις τουρκικές αρχές ο Ζεκερίδης, προκειμένου να δικαστεί για την υπόθεση εισαγωγής ενός κιλού ηρωίνης στις Φυλακές Κορυδαλλού.

"Νέα πολιτική" σε παλιά μονοπάτια

Την αναβάθμιση του κύρους των σωφρονιστικών υπαλλήλων είχε σαν στόχο η συνάντηση στις 25 Γενάρη του νέου υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλου με την Ομοσπονδία των φυλάκων, πρόεδρος της οποίας παραμένει ο άρτι αποφυλακισθείς Αντ. Αραβαντινός.

Σε σύσκεψη που έχει τις επόμενες μέρες με τους διευθυντές των φυλακών της χώρας, ο Ε. Βενιζέλος δίνει το στίγμα της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει: Θεσμικά μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών, ορθολογική και δίκαιη κατανομή των κρατουμένων, συνέχιση του προγράμματος κατασκευής νέων κτιρίων.

Για το οργανωμένο έγκλημα που θεριεύει μέσα στις πτυχές του κρατικού μηχανισμού δεν είπε λέξη. Ισως, γιατί κεντρική γραμμή της πολιτικής που εκφράζει είναι η διαχείριση του εγκλήματος και όχι η εξάλειψή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ