Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να γιατί φταίνε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Τι πρέπει να θυμηθούν οι κτηνοτρόφοι πριν την κάλπη

Τις καταστροφικές συνέπειες από τις πολιτικές που εφάρμοσαν οι τελευταίες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τις έζησαν στο πετσί τους τα τελευταία χρόνια οι κτηνοτρόφοι και θα τις ζήσουν πιο έντονα στο άμεσο μέλλον, γιατί η κατάσταση θα πηγαίνει προς το χειρότερο, με την πάροδο του χρόνου και την ολοκληρωτική εφαρμογή των καταστροφικών αυτών πολιτικών.

Φτάνοντας στην κάλπη, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να θυμηθούν, ότι:

Η ΝΔ στο διάστημα 1990 - 1993:
  • Εκλεισε την ΚΥΔΕΠ και απελευθέρωσε την αγορά ζωοτροφών, με αποτέλεσμα να ανεβούν κατακόρυφα οι τιμές τους και το κόστος παραγωγής των ζωοκομικών προϊόντων.
  • Δεν αντιμετώπισε ολοκληρωμένα και αναπτυξιακά τα κτηνοτροφικά χρέη, τα οποία στη διάρκεια της διακυβέρνησής της διογκώθηκαν.
  • Ανοιξε το δρόμο για τον αφανισμό των κτηνοτρόφων, αφού συμφώνησε με τη νέα ΚΑΠ για την κτηνοτροφία, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές των ζωοκομικών προϊόντων και να περιοριστεί ο αριθμός των επιδοτούμενων επιλέξιμων αιγοπροβάτων.
  • Συμφώνησε με τη χαμηλή ποσόστωση για το αγελαδινό γάλα, που επέβαλε η ΕΕ, με αποτέλεσμα να πληρώνουν σήμερα οι αγελαδοτρόφοι τεράστια πρόστιμα συνυπευθυνότητας.
  • Προχώρησε σχεδόν μέχρι την τελική φάση τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, με υπουργό Εξωτερικών τότε τον σημερινό αρχηγό της ΠΟΛ. ΑΝ.
  • Και όταν ήταν κυβέρνηση, αλλά και μετά που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, η ΝΔ έκανε ό,τι μπορούσε για να διασπάσει, να δυσφημίσει και να υπονομεύσει τους αγώνες των κτηνοτρόφων, γιατί θεωρούσε τα αιτήματά τους παράλογα και εξωπραγματικά!

Κατά συνέπεια, οι προεκλογικές υποσχέσεις του Εβερτ και για τους κτηνοτρόφους, εκτός από αποσπασματικές είναι καθαρά δημαγωγικές και ψηφοθηρικές και στόχο τους έχουν να αποπροσανατολίσουν τους κτηνοτρόφους και να υφαρπάξουν την ψήφο τους.

Το ΠΑΣΟΚ από το 1993 μέχρι σήμερα:
  • Εφάρμοσε κατά γράμμα τη νέα ΚΑΠ για την κτηνοτροφία και επέβαλε για πρώτη φορά τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας στους αγελαδοτρόφους.
  • Συμφώνησε, ψήφισε και εφάρμοσε τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, η οποία ευνόησε τις εισαγωγές στη χώρα μας τεράστιων ποσοτήτων λευκών τυριών, με αποτέλεσμα να μένει αδιάθετη η ελληνική φέτα, να χρεοκοπήσουν οι συνεταιρισμοί και οι κτηνοτρόφοι και να μειωθούν δραματικά οι τιμές του γάλακτος μέσα σε ένα χρόνο, μέχρι και 100 δραχμές ανά κιλό!
  • Αποδέχτηκε, χωρίς σοβαρές διαμαρτυρίες, τη γενικευμένη απαγόρευση εξαγωγών ζωοκομικών προϊόντων (καραντίνα) που επέβαλε στη χώρα μας η ΕΕ, το 1994 και φέτος, με αφορμή την ύπαρξη αφθώδους πυρετού σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας, ενώ την ίδια περίοδο η ΕΕ δεν επέβαλε παρόμοια σκληρά μέτρα στην Αγγλία για το σοβαρότερο πρόβλημα των τρελών αγελάδων. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα για τους κτηνοτρόφους και στις παραμεθόριες ελληνικές περιοχές (Λέσβος, Εβρος) οι κτηνοτρόφοι οδηγήθηκαν στην καταστροφή.
  • Αφησε ασύδοτες τις ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες να κερδοσκοπούν σε βάρος των σκληρά δοκιμαζόμενων κτηνοτρόφων. Ανακοίνωσε διά στόματος του υπουργού Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, κάποια μέτρα... ελέγχου της φέτας, που όμως και αυτά δεν έγιναν πράξη. Και μέσα στο σκηνικό εμπαιγμού που έστησε προεκλογικά η κυβέρνηση, ήρθε πριν μερικές μέρες ο υπουργός Γεωργίας να ανακοινώσει, για καθαρά φηφοθηρικούς λόγους, πως η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία "Δωδώνη" θα δώσει 15 δραχμές αύξηση στο πρόβειο γάλα, δηλαδή 230 δραχμές το κιλό, αντί 300 δραχμών που ζητούν οι κτηνοτρόφοι.
  • Εκανε έντονες προσπάθειες, για να συκοφαντήσουν και να υπονομεύσουν τους αγώνες των κτηνοτρόφων, που είχαν ως στόχο τους την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την επιβίωση των νοικοκυριών τους. Κι αυτό αντί της λήψης μέτρων στήριξης της κτηνοτροφίας και ρύθμισης των υπέρογκων χρεών, όπως ζητούσαν οι εξεγερμένοι σε όλη τη χώρα κτηνοτρόφοι.
Και οι άλλοι

Φτάνοντας στις εκλογές, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να θυμηθούν και τις πολιτικές, αλλά και τις πρακτικές της ΠΟΛ. ΑΝ., του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, που συμφωνούν με τις πολιτικές της ΓΚΑΤΤ, της νέας ΚΑΠ και των προγραμμάτων "σύγκλισης", αλλά και με τα λιγοστά τους αγροτικά στελέχη και ειδικά ο ΣΥΝ έκαναν ό,τι μπορούσαν, για να δυσφημίσουν και να οδηγήσουν σε αποτυχία τους αγώνες των κτηνοτρόφων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ