Παρασκευή 11 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ «ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ»
Στρατιωτική παρουσία και δράση για λογαριασμό του κεφαλαίου

Τα αντιλαϊκά πεπραγμένα της Ελληνικής Προεδρίας στην προώθηση της «Θαλάσσιας Ασφάλειας» των ευρωενωσιακών μονοπωλίων παρέθεσε η Φ. Γεννηματά

Τα προτάγματα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων για προάσπιση των συμφερόντων τους με στρατιωτική παρουσία και δράση σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες του πλανήτη, αναδείχτηκαν σε Συνέδριο για τη «Θαλάσσια Ασφάλεια» που οργάνωσε στη Ρώμη η Ιταλική Προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ και το υπουργείο Αμυνας της Ιταλίας.

Χαρακτηριστικά όσα είπε στην ομιλία της η Ελληνίδα αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε ότι στο προηγούμενο εξάμηνο, αυτό της Ελληνικής Προεδρίας, «η Κοινή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας (σ.σ: ο στρατιωτικός - επιχειρησιακός βραχίονας της ΕΕ) πιστεύουμε πως έκανε σημαντικά βήματα προόδου».

Παρέθεσε ως θέματα που απασχόλησαν το υπουργείο Αμυνας στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας τα εξής: Θαλάσσια Ασφάλεια, Κυβερνο-ασφάλεια, Βιωσιμότητα στην Αμυνα, Ανάπτυξη Δυνατοτήτων, Ευρωπαϊκή Αμυντική Τεχνολογική και Βιομηχανική Βάση.

Πρόσθεσε ότι «το πιο χαρακτηριστικό και ολοκληρωμένο βήμα στην κατεύθυνση που μας έθεσε το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2013 (...) είναι η ολοκλήρωση και η υιοθέτηση της Θαλάσσιας Στρατηγικής Ασφαλείας της ΕΕ» και συμπλήρωσε για την Ελληνική Προεδρία: «Επιδίωξή μας ήταν να αναδείξουμε τις θαλάσσιες πολιτικές ως τομέα κοινού ενδιαφέροντος για τα κράτη - μέλη και να αναζητήσουμε τρόπους και μέσα για την προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών μας, με παράλληλη μέριμνα για προώθηση των στρατηγικών συμφερόντων στη θάλασσα για την οικονομία της ΕΕ, των κρατών - μελών».

Διευκρίνισε ότι «στη Στρατηγική αποτυπώνονται οι βασικοί τομείς ενδιαφέροντος, οι εν δυνάμει απειλές εις βάρος της θαλάσσιας ασφάλειας, αλλά και οι βασικές επιδιώξεις των κρατών - μελών», ανάμεσά τους θέματα που αφορούν «την αντιμετώπιση της πειρατείας, της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, των θαλάσσιων συνοριακών διαφορών, των οικονομικών απειλών, των περιορισμών στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα και της έρευνας και εκμετάλλευσης του θαλάσσιου ορυκτού πλούτου. Εμφαση θα πρέπει να δοθεί επίσης στην ενίσχυση της έννοιας της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών», ζητούμενο της ελληνικής αστικής τάξης ώστε να μπορέσει να εκμεταλλευτεί πόρους σε περιοχές όπου τα συμφέροντά της συγκρούονται με αυτά άλλων χωρών (βλ. ΑΟΖ με Τουρκία, Αλβανία, άλλες χώρες).

Οπως άλλωστε πρόσθεσε η Φ. Γεννηματά, «αντιλαμβανόμεθα ότι η γεωγραφική διάσταση της Στρατηγικής είναι διευρυμένη και περικλείει βασικές ζώνες ειδικότερου ενδιαφέροντος. Παράλληλα, όμως, αναμένουμε να δοθεί έμφαση στο χώρο της Μεσογείου, η οποία άλλωστε αποτελεί ζωτική περιοχή όχι μόνο για τις μεσογειακές χώρες, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη και για το λόγο αυτό θα πρέπει να προστατευθεί απ' όλους μας».

Φυσικά, όλα αυτά, στη Μεσόγειο ή αλλού, απαιτούν στρατιωτική παρουσία: «Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην εξωτερική δράση της ΕΕ (πτυχή της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας), υποστηρίζουμε την ενίσχυση του ρόλου της Ενωσης, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων (στρατιωτικών και μη) για την ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των απειλών / κινδύνων / προκλήσεων στο θαλάσσιο χώρο».

Εδωσε και παραδείγματα τέτοιας στρατιωτικής παρουσίας και δράσης της ΕΕ σε ζώνες του πλανήτη όπου έχουν συμφέροντα τα ευρωενωσιακά μονοπώλια: «Τα θετικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων ΚΠΑΑ, ιδίως στο Κέρας της Αφρικής (σ.σ: η ευρωενωσιακή ναυτική επιχείρηση "ΑTALANTA"), για την καταπολέμηση της πειρατείας και την εν γένει ενίσχυση των δομών θαλάσσιας ασφάλειας των κρατών της περιοχής (παροχή συμβουλών και υποστήριξης σε θέματα διαχείρισης συνόρων, προώθησης κράτους - δικαίου κ.ά.), θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν περαιτέρω. Στο ίδιο πλαίσιο υποστηρίζουμε τη συγκρότηση, την ενεργοποίηση και την επιχειρησιακή αξιοποίηση του Επιχειρησιακού Κέντρου της ΕΕ».

Για τις σχέσεις με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (π.χ. ΝΑΤΟ) σημείωσε ότι αποτελούν «ένα σημαντικό παράγοντα της εξωτερικής δράσης της ΕΕ. Θα πρέπει, ωστόσο, να τίθεται πάντοτε υπό το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, με σεβασμό στην αυτονομία λήψης αποφάσεων».

Αναφορικά, τέλος, με τον «επιχειρησιακό χαρακτήρα» της Στρατηγικής, προδιέγραψε ότι αναμένονται επί Ιταλικής Προεδρίας συγκεκριμένες προτάσεις, προγράμματα, σχέδια δράσης («action plans»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ