Παρασκευή 11 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Ερίζουν για τη διαδικασία αναμόρφωσης της κεντροαριστεράς

Στα πλαίσια των εντεινόμενων διεργασιών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για την πορεία αναμόρφωσης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις στελεχών του, ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης της ΚΠΕ του κόμματος.

Χθες συγκεκριμένα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό «ΣΚΑΪ» ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δ. Καρύδης, αναφερόμενος στην πρόσκληση Κουβέλη για διάλογο, με στόχο την ανασυγκρότηση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, είπε: «Αυτό πρέπει να γίνει. Εμείς το ζητούσαμε, είχαμε κάνει επανειλημμένα αντίστοιχες προσκλήσεις εδώ και πολύ καιρό. Αν αυτές είχαν ευοδωθεί το προηγούμενο διάστημα και είχε δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει μία σύνθεση και μια ενότητα δυνάμεων, τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά στις ευρωεκλογές. Γιατί ο πολιτικός και ο κοινωνικός χώρος της κεντροαριστεράς δεν είναι της τάξης του 8% ή του 2% ή του 4%, όπως είναι διασπασμένες οι δυνάμεις σήμερα. Μπορεί να είναι ισότιμος με τις συντηρητικές δυνάμεις της ΝΔ ή τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που όπως είδαμε στα αποτελέσματα ήταν πάνω από το 20%».

Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «θα συγκροτηθεί το επόμενο διάστημα μια κοινή επιτροπή η οποία θα δουλέψει για όλα τα θέματα που τίθενται». Προσώρας εμφανίστηκε αρνητικός να προσκληθεί σε αυτή τη συζήτηση και ο ΣΥΡΙΖΑ («δεν μπορούμε να καλέσουμε στο τραπέζι αυτή τη στιγμή τις δυνάμεις του λαϊκισμού και της δημαγωγίας» ανέφερε), στη βάση της στρατηγικής σύγκλισης των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης, ωστόσο άφησε ανοιχτή την πόρτα για αργότερα: «Ελπίζω ότι στο προσεχές μέλλον θα υπάρξουν πιο ώριμες σκέψεις από όλες τις πλευρές και θα δοθεί η δυνατότητα στην ευρύτερη κεντροαριστερά και αριστερά να συζητήσουν με υπεύθυνο και σοβαρό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, έξι μέλη της ΚΠΕ (Αξαρλής, Λάζαρη, Μαμέλης, Παπαγεωργίου, Πούλιος, Τσιόκας) απέστειλαν χτες στα υπόλοιπα μέλη του οργάνου και στον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη επιστολή - παρέμβαση «για την ανασύσταση του σοσιαλιστικού Κινήματος με αυτονομία και αυτοτέλεια».

Σε αυτήν τονίζουν: «Εχουμε τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μπροστά στην τελευταία του ευκαιρία. Ο δρόμος της μετάλλαξης του κινήματος σε συμπλήρωμα νεοσυντηρητικών σχημάτων, δημιουργημάτων κορυφής, δεν ταιριάζει ούτε με την ιδρυτική του ταυτότητα ούτε με τη διαδρομή του (...) Επισημαίνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις την απαίτηση χιλιάδων πολιτών που διαχρονικά στήριξαν την παράταξη, ανεξάρτητα αν το τελευταίο διάστημα βρίσκονται εντός ή εκτός ΠΑΣΟΚ, για σεβασμό στην πολιτική αυτονομία, στο όνομα, στα σύμβολα, στην ιστορία και στις αρχές του ΠΑΣΟΚ».

Στρέφονται κατά της Ελιάς, μιλώντας για «ευκαιριακή συμμετοχή του Κινήματος σε συλλογικά μορφώματα (τύπου 58, ΕΛΙΑΣ ή πιο συγκεκαλυμμένα "δημοκρατικής παράταξης") που δεν αποτελούν προϊόν κοινωνικών διεργασιών και αιτημάτων, αλλά προϊόν προσπάθειας για τη διάσωση του σημερινού κυβερνητικού status quo».

Με βάση τα παραπάνω, ζητούν «νέα, άμεση, διαφανή και αξιόπιστη ως προς τη διοργάνωση συνεδριακή διαδικασία ανάταξης του - πολιτικά και οργανωτικά - αυτόνομου σοσιαλιστικού χώρου. Με ανοιχτό και όχι προσχηματικό κάλεσμα για πανστρατιά, χωρίς αποκλεισμούς. Με διάλογο εφ' όλης της ύλης, από μηδενική βάση, χωρίς προαπαιτούμενα. Με ισοτιμία όλων, χωρίς προβάδισμα κάποιων "πεφωτισμένων" (...) Ενα συνέδριο που στην πολιτική του ατζέντα θα έχει ως κυρίαρχο στοιχείο την αλλαγή της πολιτικής πλεύσης του Κινήματος και την απεμπλοκή από την ατελέσφορη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ