Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ
Φοβούνται ότι οι νεκροί θα φτάσουν τους 100

ΜΟΥΜΠΑΪ.--

Με το φόβο ότι οι νεκροί θα φτάσουν τους 100 συνεχίζονταν χτες οι έρευνες στο χωριό Μαλίν, κοντά στην πόλη Πούνε, που βρίσκεται σχεδόν 150 χιλιόμετρα από τη Μουμπάι, το μεγαλύτερο εμπορικό και οικονομικό κέντρο της Ινδίας. Μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε την Τετάρτη το ξημέρωμα (όταν ολόκληρο τμήμα του κοντινού λόφου υποχώρησε), ενώ ακόμα οι χωριανοί κοιμούνταν, πάνω από 40 σπίτια θάφτηκαν μέσα σε τόνους λάσπης και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν εντοπιστεί ζωντανοί μόλις 8 άνθρωποι, ανάμεσά τους και μια 25χρονη γυναίκα με το 6 μηνών μωρό της. Σαράντα ένα άτομα είχαν ανασυρθεί νεκρά.

Διακόσιοι διασώστες και 100 ασθενοφόρα βρίσκονταν στο σημείο, όπου απλοί άνθρωποι είχαν σπεύσει να βοηθήσουν σκάβοντας με τα χέρια τους και προσπαθώντας να σηκώσουν ολόκληρα δέντρα και μεγάλες πέτρες που είχαν καταπλακώσει ολόκληρες οικογένειες. Ο ανταποκριτής του BBC μετέδιδε ότι ο μοναδικός ναός του χωριού, ύψους 11 μέτρων, είχε καλυφθεί από λάσπη. Το χωριό αναφέρθηκε ότι είχε συνολικά 700 κατοίκους.

Η επιχείρηση διάσωσης καθυστέρησε να ξεκινήσει «εξαιτίας των άσχημων τηλεπικοινωνιών και των επικίνδυνων δρόμων», όπως ανέφεραν τα πρακτορεία. Η καταστροφή φαίνεται ότι έγινε γνωστή από τον οδηγό λεωφορείου που εκτελεί καθημερινό δρομολόγιο στην περιοχή. Η εφημερίδα «Ιντιαν Εξπρές» έγραφε ότι ο οδηγός έφτασε στο χωριό γύρω στις 8 π.μ. και διαπίστωσε ότι όλο το δυτικό του μέρος δε φαινόταν.

Πολλοί έσπευσαν να αποδώσουν την κατολίσθηση στην εποχή των μουσώνων, ωστόσο έγινε γνωστό ότι τα γύρω βουνά έχουν αποψιλωθεί σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά να συναντούν ελάχιστα εμπόδια στο διάβα τους.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναρέντρα Μόντι, εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια. Από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε στην κυβέρνηση, τον περασμένο Μάη, το κόμμα του δεσμεύτηκε για ραγδαία ανάπτυξη των υποδομών (δρόμων, λιμανιών, αεροδρομίων κ.τ.λ.) σε όλη τη χώρα, ώστε να εξασφαλιστούν συνθήκες ευνοϊκές για επενδύσεις και προσέλκυση επιχειρηματιών και από το εξωτερικό. Ωστόσο, η νέα τραγωδία επιβεβαίωσε ότι η άναρχη δόμηση, που παραβιάζει νόμους της φύσης και καταστρέφει τα δάση, η ανάπτυξη των υποδομών με στόχο το μέγιστο και γρήγορο κέρδος εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ