Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Οξύνονται οι πιέσεις, αλλά και οι αντιδράσεις

«Ντόμινο» εξελίξεων και νέους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς, που απλώνονται όλο και περισσότερο στο γεωπολιτικό χάρτη, προκαλούν οι κυρώσεις που ΕΕ και ΗΠΑ επιβάλλουν στη Ρωσία.

Γερμανία και ΗΠΑ εμφανίζονται να πρωτοστατούν ώστε νέες χώρες να εμπλακούν στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «διεξάγονται συνομιλίες με χώρες όπως η Ελβετία και η Τουρκία», ενώ ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε από τη Σιγκαπούρη ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε επαφή με διάφορες κυβερνήσεις, ώστε να επιβάλουν και αυτές κυρώσεις. Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος εξήγησε πως ήδη είχε επαφές με ομολόγους του και επιχειρηματίες σε Πεκίνο και Σεούλ, ενώ σήμερα Παρασκευή θα βρεθεί στο Τόκιο για τον ίδιο λόγο.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή αυξάνονται οι επιφυλάξεις, αλλά και ανοιχτές αντιρρήσεις που διατυπώνουν μια σειρά επιχειρηματίες και μερίδες αστικών τάξεων εντός και εκτός ΕΕ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει υπογραμμίσει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι κυρώσεις δυτικών χωρών θα προκαλέσουν επιπτώσεις σε διάφορες περιφέρειες, κυρίως στον τομέα του εμπορίου. Ο Ουίλιαμ Μάρεϊ, εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο αντίκτυπος αυτός ακόμα «αξιολογείται» και επισήμανε πως οι κυρώσεις ίσως έχουν επιπτώσεις κυρίως σε χώρες που διατηρούν «πολύ ενεργούς και πολύ άμεσους» εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, ιδίως στην Κεντρική και στην Ανατολική Ευρώπη καθώς και στην Κεντρική Ασία.

Στην Αυστρία, ο Κρίστιαν Χέλμενσταϊν, ηγετικό στέλεχος της Αυστριακής Ενωσης Βιομηχάνων, επέλεξε να τονίσει ότι οι επιπτώσεις των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας θα είναι βαρύτερες για την Αυστρία σε σχέση με το μέσο όρο των άλλων χωρών - μελών της ΕΕ. Πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας, Κρίστοφ Λάιτλ, είχε προειδοποιήσει πως οι αυστριακές εξαγωγές στη Ρωσία κινδυνεύουν να μειωθούν φέτος κατά 20% σε σχέση με το 2013, ενώ αρνητικές συνέπειες θα υπάρξουν για τον τουρισμό από τη Ρωσία. Οι αυστριακές επιχειρήσεις που σήμερα συναλλάσσονται με τη Ρωσία ανέρχονται σε 1.200 και από αυτές οι 550 έχουν παραρτήματα στη ρωσική επικράτεια. Πρόσφατα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε αναφέρει ότι οι αυστριακές τράπεζες, αναλογικά προς το μέγεθός τους, έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία.

Ανησυχούν και Ελληνες επιχειρηματίες

Τη δική τους ανησυχία για την πορεία των εταιρειών τους εκφράζουν και Ελληνες επιχειρηματίες. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, έχει καταθέσει επανειλημμένα διαβήματα προς την ΕΕ. Η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τονίζει μεταξύ άλλων ότι «οι εκτιμώμενες συνέπειες από πιθανή απορρύθμιση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας απειλούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την πορεία ενίσχυσης της εξωστρέφειας της χώρας, επηρεάζουν άμεσα παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα ενδυναμώνουν τάσεις ενίσχυσης του παραγωγικού και ενεργειακού κόστους στην Ελλάδα».

Χτες, η Ρωσική Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου έκανε γνωστό ότι την επόμενη βδομάδα ενδέχεται να επιβάλει περιορισμούς στην εισαγωγή φρούτων από την Ελλάδα και άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ, όπως δήλωσε στο πρακτορείο «ΡΙΑ - Νόβοστι» ο βοηθός του επικεφαλής της Υπηρεσίας Αλεξέι Αλεξέενκο. Τις προηγούμενες ημέρες αντίστοιχοι περιορισμοί επιβλήθηκαν και σε Ολλανδία και Μολδαβία.

Ρωσικές αντιδράσεις

Η Μόσχα, από τη μεριά της, ανακοίνωσε χτες ότι διακόπτει τις εισαγωγές ουκρανικών χυμών, ενώ προχτές είχε επιβάλει απαγόρευση στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία, με αιτιολογίες ότι δεν πληρούνται τελωνειακοί και υγειονομικοί κανόνες. Τηλεγραφήματα εμφάνιζαν το ρωσικό υπουργείο Οικονομίας να έχει ετοιμάσει έναν κανονισμό που θα αφορά την επιβολή εισαγωγικών δασμών σε διάφορα ουκρανικά προϊόντα - από μπίρες μέχρι έπιπλα και αυτοκίνητα.

Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι εταιρείες από Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ πρόκειται να πάρουν μέρος στην έκθεση όπλων «Oboronexpo-2014», παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί. Ακόμα, το ρωσικό πρακτορείο «ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ» μετέδωσε ότι η αμερικανική εταιρεία «Χάλιμπαρτον» (ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών και προϊόντων σε βιομηχανίες του κλάδου της Ενέργειας με παρουσία σε πάνω από 80 χώρες) συνεχίζει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γερμανο-ρωσικές αντιπαραθέσεις για τη μειωμένη ροή φυσικού αερίου (2022-07-22 00:00:00.0)
Επίθεση στο αλβανικό προξενείο στο Χάρκοβο (2022-03-09 00:00:00.0)
«Οι οικονομικοί πόλεμοι συχνά μετατρέπονται σε πραγματικούς...» (2022-03-02 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται ο οικονομικός πόλεμος (2014-09-13 00:00:00.0)
Εντείνεται η «κινητικότητα» στα ιμπεριαλιστικά επιτελεία (2014-08-03 00:00:00.0)
Εκατέρωθεν απειλές κυρώσεων με αφορμή την παρέμβαση και την κρίση στην Ουκρανία (2014-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ