Τετάρτη 2 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
«Οι οικονομικοί πόλεμοι συχνά μετατρέπονται σε πραγματικούς... »

«Σήμερα, κάποιος Γάλλος υπουργός είπε ότι κήρυξαν οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία. Προσέχετε τη γλώσσα σας, κύριοι! Και μην ξεχνάτε ότι στην ανθρώπινη Ιστορία οι οικονομικοί πόλεμοι συχνά μετατρέπονταν σε πραγματικούς», ήταν η απάντηση του αναπληρωτή προέδρου του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, στις νέες σκληρές κυρώσεις της Δύσης, αποτυπώνοντας πόσο οξυμένη είναι η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση.

«Θα προκαλέσουμε την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας» μέσω των δυτικών οικονομικών κυρώσεων, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρ. Λεμέρ, υποσχόμενος ολοκληρωτικό «οικονομικό πόλεμο» κατά της Ρωσίας. «Η ισορροπία οικονομικής και χρηματοπιστωτικής δύναμης είναι σαφώς υπέρ της ΕΕ, η οποία ανακαλύπτει την οικονομική της ισχύ», πρόσθεσε.

Παράλληλα, σε Βρετανία και ΗΠΑ εντείνεται η συζήτηση για το αν η Ρωσία θα πρέπει να διατηρήσει τη θέση της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παρότι δεν υπάρχει καμία προβλεπόμενη διαδικασία στον Οργανισμό για μια τέτοια αποπομπή.

«Είναι βέβαιο» ότι θα επιβληθούν και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προειδοποίησε ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, εκτιμώντας ότι οι κυρώσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τη Δύση «επηρεάζουν σημαντικά τις οικονομικές ικανότητες» της Ρωσίας.

Η ΕΕ συζητά τον αποκλεισμό επτά ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, ανάμεσά τους της VTB Bank και της Bank Rossiya, σύμφωνα με σχετικό προσχέδιο της πρότασης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο «Bloomberg». Η λίστα περιέχει τις τράπεζες που ήδη βρίσκονται αντιμέτωπες με κυρώσεις από την ΕΕ και δεν περιλαμβάνει τη Sberbank ή την Gazprombank. Η τελική λίστα θα πρέπει να συμφωνηθεί και με τις ΗΠΑ.

Παράλληλα εντείνεται ο σφοδρός ανταγωνισμός μεταξύ μονοπωλίων, με καταλύτη τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Πέρα από τα ενεργειακά μονοπώλια που αποσύρουν αρχικούς σχεδιασμούς από συνεργασίες με ρωσικές εταιρείες Ενέργειας, ανάλογες κινήσεις καταγράφονται και από άλλα μεγάλα μονοπώλια.

Μεταξύ άλλων οι αυτοκινητοβιομηχανίες «Daimler Truck Holding AG», «Volvo Car AB», «Harley Davidson» και «General Motors» σταματούν τις πωλήσεις ή την παραγωγή προϊόντων τους στη Ρωσία. Αντίθετα, η γαλλική «Renault» έχει αποφύγει να προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις, καθώς κατέχει το 68% των μετοχών της ρωσικής αυτοκινητοβιομηχανίας «AvtoVaz». Η δε αμερικανική «Ford» σχεδιάζει να αποσυρθεί «μεσοπρόθεσμα» από τις κοινοπραξίες με ρωσικές εταιρείες.

Στον χώρο των Τροφίμων, το γαλλικό μονοπώλιο «Danone», που διατηρεί τις μεγαλύτερες φάρμες στη Ρωσία και δραστηριοποιείται στην Ουκρανία εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, εξετάζει διάφορα σχέδια παραγωγής σε περίπτωση που οι εχθροπραξίες ενταθούν ακόμα περισσότερο.

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η «Mastercard Inc.» ανακοίνωσε ότι απέκλεισε πολλούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ρωσίας από το δίκτυο διεκπεραίωσης πληρωμών της με βάση τις νέες κυρώσεις. Ακολούθησε η «Visa», ανακοινώνοντας ότι λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τις κυρώσεις.

Ανακοίνωση επιβολής capital controls στη Ρωσία

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μ. Μισούστιν ανακοίνωσε χτες κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls) και άλλα μέτρα για να σταματήσει η έξοδος των ξένων επιχειρήσεων από τη χώρα.

«Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, έχει προετοιμαστεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την εισαγωγή προσωρινών περιορισμών εξόδου στα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο Μισούστιν.

Στη συνέχεια, με διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος Πρόεδρος, απαγορεύονται από σήμερα οι εξαγωγές συναλλάγματος που υπερβαίνουν τα 10.000 δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ