Τετάρτη 2 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η ΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ιδιαίτερη έμφαση στον «αντίκτυπο» από τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και στην ακόμα στενότερη «γειτονιά» μας, με καταλύτη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιβεβαίωσαν τα λεγόμενα του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, προχτές, στη συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, όπου δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τα σχέδια της Μόσχας να αναβαθμίσει την επιρροή της ειδικά στα Βαλκάνια.

Μιλώντας για τον «αντίκτυπο» στα Βαλκάνια από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, είπε πως «πρέπει να προσέξουμε ειδικά ό,τι συμβαίνει σε αυτές τις περιοχές (...) ειδικά στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων τις οποίες έχει "εμπνεύσει" ο στόχος της ένταξης στην ΕΕ», για να καταλήξει: «Πρέπει να δείξουμε ποια είναι η ΕΕ και τι θέλει να γίνει. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε θα μεγαλώσουν και πρέπει να είμαστε έτοιμοι, για τις σημερινές, αλλά και τις μελλοντικές γενιές».

Ευρωενωσιακές «νουθεσίες» στους Σερβοβόσνιους

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (Β-Ε), Γ. Σάτλερ, κάλεσε το Σαράγεβο να συνταχθεί με τη στάση της ΕΕ για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι δεν έχει διαμορφωθεί επίσημη και ενιαία τοποθέτηση του τριμελούς προεδρείου, καθώς οι εκπρόσωποι των μουσουλμάνων Βόσνιων και των Κροατοβόσνιων συντάσσονται με την ευρωατλαντική γραμμή, ενώ ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων, συντασσόμενος και με το Βελιγράδι, αρνείται να καταδικάσει τη Μόσχα.

Ο Σάτλερ υπερασπίστηκε επίσης την αύξηση της δύναμης της «ειρηνευτικής δύναμης» EUFOR που διατηρεί η ΕΕ στη Β-Ε. Μίλησε για «προσεκτικό σχεδιασμό» που χρειάζεται και χαρακτήρισε τη διεύρυνση της EUFOR «προληπτικό μέτρο», αναφερόμενος σε «μήνυμα που στέλνεται την κατάλληλη στιγμή».

Εκτίμησε δε ότι η ηγεσία των Σερβοβόσνιων δεν έχει άλλη εναλλακτική από τη στήριξη και συμμετοχή στις ενιαίες κρατικές δομές της Β-Ε, ενώ ζήτησε «νέα βήματα που πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα» και ως προς την εκλογική μεταρρύθμιση που ακόμα εκκρεμεί (με αφορμή την οποία έχουν επανέλθει στο προσκήνιο «φυγόκεντρες» τάσεις και από την πλευρά των Κροατοβόσνιων).

Μια σειρά από βαλκανικά ΜΜΕ σχολιάζουν πόσο «ξεχωρίζει» η στάση της Β-Ε, σε σχέση με άλλες δυνάμεις (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο) που ήδη συντάχθηκαν με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Σημειωτέον, η κυβέρνηση της Σερβίας, μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ανακοίνωσε επίσημα ότι σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αλλά δεν θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Ενεργειακό Φόρουμ στο Νέουμ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες ανακοινώθηκε ότι 23 - 25 Μάρτη θα γίνει στο Νέουμ της Β-Ε (τη μοναδική «έξοδο» της χώρας στην Αδριατική) «Ενεργειακή Σύνοδος», υπό την αιγίδα του υπουργείου Ξένου Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων της Β-Ε, της κεντρικής Κρατικής Ρυθμιστικής Επιτροπής Ηλεκτρικής Ενέργειας, αλλά και των δύο Ρυθμιστικών Επιτροπών Ενέργειας των δύο οντοτήτων που συναποτελούν τη Β-Ε (Ομοσπονδία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και «Σερβική Δημοκρατία»).

Την ανακοίνωση για τη Σύνοδο - σύμφωνα με τα βοσνιακά ΜΜΕ - έκαναν εκπρόσωποι της περιβόητης Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), της Γερμανικής Εταιρείας για τη Διεθνή Συνεργασία και της βρετανικής πρεσβείας στο Σαράγεβο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ