Τετάρτη 2 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Η «συγκυρία ευνοεί» επικίνδυνες διευθετήσεις με τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ

Διαβεβαιώσεις ότι η προχτεσινή απόφαση για την ενεργοποίηση της Συνθήκης του Μοντρέ, που προβλέπει την απαγόρευση διέλευσης πολεμικών πλοίων από τα Στενά, «δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα» και «δεν θα παραμελήσουμε τις περιφερειακές και παγκόσμιες ισορροπίες», έδωσε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι θέση της χώρας του, αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι «να μην εγκαταλείψει ούτε τη Ρωσία ούτε την Ουκρανία». Σε επικοινωνία του δε με τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλεξάντερ Λουκασένκο, είπε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε χρήση των εξουσιών που δίνει η Σύμβαση του Μοντρέ στη χώρα μας για την άμβλυνση της κρίσης». Ενώ ο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «η υπονόμευση (της Συνθήκης) του Μοντρέ ή η διατάραξη του "status quo" καθ' οιονδήποτε τρόπο δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Θεωρούμε ότι αποτελεί όφελος η διαφύλαξη του Μοντρέ». Σε άλλες του δηλώσεις ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Σημειωτέον, η ενεργοποίηση της Συνθήκης αφορά όλα τα πλοία (χωρών, παρευξείνιων και μη) και όχι μόνο τα ρωσικά (όπως προσπάθησαν να καλλιεργήσουν την εντύπωση διάφορα ΜΜΕ), ενώ περιέχει άλλες προβλέψεις για πόλεμο στον οποίο - επισήμως - συμμετέχει και η Τουρκία.

Στο μεταξύ, ο διευθυντής Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για ανάρτηση του αμερικανικού δικτύου CBS στο οποίο η Κωνσταντινούπολη εμφανίστηκε ως τμήμα της ελληνικής επικράτειας, βρήκε νέα αφορμή για να διαφημίσει τις υπηρεσίες της χώρας του και δήλωσε: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα έχει βλάψει την περιφερειακή ασφάλεια με τα μαξιμαλιστικά της αιτήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και αποδυνάμωσε την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, διαμαρτυρόμαστε γι' αυτό το λάθος που ελπίζουμε ότι δεν είναι κακόβουλο».

Ευκαιρία να επιταχύνουν «διευθετήσεις» στα Ελληνοτουρκικά

Την ίδια ώρα δυναμώνει η συζήτηση ανάμεσα στα αστικά επιτελεία στην Ελλάδα για το τι σηματοδοτούν η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία και η ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη διατήρησης της ΝΑΤΟκής συνοχής όσον αφορά τις επιδιωκόμενες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά.

Μιλώντας χτες στη Βουλή, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει ότι ποτέ δεν έκλεισε την πόρτα στον «διάλογο» με την Τουρκία. «Εχω συναντηθεί τρεις φορές με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Γνωρίζετε ότι παρά την ένταση και παρά την προκλητική ρητορική της Τουρκίας, το πλαίσιο των διμερών επαφών σε επίπεδο και πολιτικών διαπραγματεύσεων και Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αλλά και διερευνητικών επαφών είναι ανοιχτό», πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος προηγουμένως έθεσε επιτακτικά το ζήτημα «να δοθεί ώθηση στον διάλογο στο πιο ψηλό επίπεδο» με την Τουρκία, «με σκοπό τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», με «την αξιοποίηση των όποιων πιέσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ προς την Τουρκία», των ίδιων δηλαδή που ενθαρρύνουν την επιθετικότητά της.

«Ανά πάσα στιγμή είμαι προσωπικά έτοιμος να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Ερντογάν», απάντησε αξιοποιώντας την πάσα ο Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «πράγματι η συγκυρία αυτή ενδεχομένως να δικαιολογούσε και μια τέτοια συνάντηση, γιατί υπάρχουν ζητήματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν τα οποία αφορούν και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις νέες προκλήσεις που η ουκρανική κρίση έχει δημιουργήσει», δείχνοντας την πρεμούρα τους να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία ώστε, στο όνομα διασφάλισης της ευρωατλαντικής συνοχής στη ΝΑ πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας, να επιταχύνουν επικίνδυνες για τον λαό διευθετήσεις.

Στη Λευκωσία ο Ισραηλινός Πρόεδρος

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σήμερα, Τετάρτη, ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ, φτάνει για επίσημες επαφές στη Λευκωσία (είχε προηγηθεί η επίσκεψή του στην Ελλάδα), ενώ μετά θα επισκεφτεί την Αγκυρα. Μιλώντας στον «Φιλελεύθερο» ο Ισραηλινός πρέσβης στη Λευκωσία, Ορεν Ανόλικ, επανέλαβε ότι οι σχέσεις του Τελ Αβίβ με την Αγκυρα δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις του με Αθήνα και Λευκωσία και τόνισε ότι «η Τουρκία είναι επίσης κομμάτι αυτής της περιοχής (...) Ακόμα και αν υπάρχουν πολιτικές που είτε η Τουρκία είτε το Ισραήλ προωθούν και οι οποίες δεν ταυτίζονται, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα πρέπει να καταβάλλονται προσπάθειες για βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ