Τετάρτη 2 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΚΙΝΑ
Ετοιμη για «εποικοδομητικό ρόλο» για την «ασφάλεια στην Ευρώπη»

Επικοινωνία των ΥΠΕΞ Κίνας - Ουκρανίας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμ. Κουλέμπα είχε χτες ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, με φόντο τις καθημερινές επισημάνσεις του Πεκίνου για την ανάγκη «να αξιολογούνται οι νόμιμες ανησυχίες όλων των χωρών στην ασφάλεια». αλλά και για το ότι «όταν το ΝΑΤΟ προχώρησε σε 5 γύρους επέκτασης στα ανατολικά, θα έπρεπε να γίνουν σεβαστά τα νόμιμα αιτήματα της Ρωσίας».

Ο Γι είπε στον Κουλέμπα ότι η Κίνα «λυπάται βαθιά για τη σύγκρουση» και ότι «υποστηρίζει όλες τις εποικοδομητικές διεθνείς προσπάθειες που οδηγούν σε μια πολιτική επίλυση». Ο δε Κουλέμπα δήλωσε πως η Ουκρανία «αναμένει με ανυπομονησία η Κίνα να ξεκινήσει διαμεσολαβήσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός», όπως μετέδωσε και το κινεζικό δίκτυο CCTV. Δυτικά ΜΜΕ μετέδιδαν (ανώνυμες) δηλώσεις Ουκρανού κυβερνητικού αξιωματούχου που εξέφρασε την «ιδιαίτερη ικανοποίηση» του Κιέβου για τον ρόλο που το Πεκίνο είναι έτοιμο να αναλάβει.

Ο δε εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, δήλωσε ότι το Πεκίνο «είναι έτοιμο να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην εκτόνωση της κατάστασης στην Ουκρανία» και συμπλήρωσε ότι «περαιτέρω σχετικές πληροφορίες θα ακολουθήσουν».

Την ίδια στιγμή, ο Γουάνγκ απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις των εξελίξεων στην πορεία του ρωσο-κινεζικού εμπορίου, είπε ότι «όπως έχουμε πει επανειλημμένα, οι κυρώσεις δεν αποτελούν αποτελεσματική λύση για διευθέτηση προβλημάτων (...) Κίνα και Ρωσία θα συνεχίσουν να διεξάγουν ομαλά την εμπορική τους συνεργασία, σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού, ισοτιμίας και αμοιβαίου οφέλους».

Συνεχίστηκε η ειδική σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, στη Γενεύη συνεχιζόταν και χτες η ειδική σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που συγκλήθηκε με τη στήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, για να «ξεπεραστεί» το βέτο της Μόσχας σε ψήφισμα που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) για καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι στις σχετικές ψηφοφορίες στο ΣΑ επέλεξαν να απέχουν η Κίνα, η Ινδία, αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία από χτες ανέλαβαν για ένα μήνα την «κυκλική» προεδρία του Συμβουλίου.

Μιλώντας στη ΓΣ του Οργανισμού, ο Κινέζος αντιπρόσωπος Ζανγκ Ζουν είπε ότι «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν ωφελεί κανέναν» και επανέλαβε ότι «η Κίνα στηρίζει την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ρωσίας, με την προσοχή στραμμένη στην αδιαίρετη ασφάλεια, την κατάλληλη αντιμετώπιση των νόμιμων ανησυχιών όλων για την ασφάλεια, περιλαμβανομένων αυτών της Ρωσίας, και τη λειτουργία ενός μηχανισμού για ισορροπημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη ασφάλεια στην Ευρώπη».

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ινδίας, T. Σ. Τιρουμούρτι, είπε το Νέο Δελχί πιστεύει ότι «όλες οι διαφωνίες και τα συμφέροντα μπορούν να γεφυρωθούν μέσω ειλικρινούς, τίμιου και βιώσιμου διαλόγου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ