Τετάρτη 2 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Εντείνονται διεργασίες και ανταγωνισμοί με φόντο την πολεμική σύγκρουση

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποδέσμευση 30 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα

Copyright 2022 The Associated

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποδέσμευση 30 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα
Εντεινόμενες διεργασίες και ανταγωνισμοί σε όλα τα επίπεδα καταγράφονται στον χώρο της Ενέργειας, με φόντο τις πολύμορφες επιπτώσεις από την ιμπεριαλιστική πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Σήμερα Τετάρτη, το διεθνές ενδιαφέρον των μονοπωλίων της Ενέργειας εστιάζεται στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας των πετρελαιοπαραγωγών χωρών - μελών του ΟΠΕΚ+. Σε αυτήν την τηλεδιάσκεψη αναμένεται να εξακριβωθεί εάν ο οργανισμός θα διατηρήσει αμετάβλητη την μέχρι τώρα πολιτική σταδιακής αύξησης της παραγωγής πετρελαίου, ή αν θα προχωρήσει σε επιτάχυνση της αύξησης της παραγωγής λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, στη διάρκεια συνομιλίας που είχαν χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν και ο πρίγκιπας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν, διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν τον συντονισμό κινήσεων στις διεθνείς αγορές Ενέργειας. Εμφανής ήταν η προσπάθεια του Ναχγιάν να κρατήσει αποστάσεις από τις δυτικές πιέσεις για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ενώ υπενθυμίζεται ότι και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τα ΗΑΕ μαζί με Κίνα και Ινδία τοποθετήθηκαν με «αποχή» στα δυτικά ψηφίσματα καταδίκης της ρωσικής εισβολής.

Αποδέσμευση 60 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από στρατηγικά αποθέματα

Παράλληλα, χτες, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ανακοίνωσε ότι 31 χώρες του οργανισμού αποφάσισαν να διαθέσουν στην αγορά 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους, σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές στις διεθνείς αγορές Ενέργειας. Το μερίδιο κάθε χώρας στη συμφωνηθείσα αποδέσμευση αναμένεται να καθοριστεί τις επόμενες μέρες.

Ηδη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χτες ότι θα αποδεσμεύσουν 30 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, με την Ουάσιγκτον να τονίζει ότι θα λάβει περαιτέρω μέτρα για όσο χρειαστεί. «Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να περιορίσουμε τη διαταραχή του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού ως αποτέλεσμα των ενεργειών του Προέδρου Πούτιν», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.«Θα συνεχίσουμε επίσης τις προσπάθειές μας (...) για να εμποδίσουμε τη Μόσχα να χρησιμοποιεί ως όπλα τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου», πρόσθεσε.

Κήρυξε πτώχευση η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού «Nord Stream 2»

H «Nord Stream AG», διαχειρίστρια εταιρεία του δεύτερου μεγάλου αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» (θα μετέφερε ρωσικό αέριο στη Γερμανία μέσω Βαλτικής) κήρυξε χτες το βράδυ πτώχευση, μετά τις νέες δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και την απόφαση του Βερολίνου να «παγώσει» τη χορήγηση πιστοποίησης για τη λειτουργία του αγωγού.

Στις «παράπλευρες απώλειες» των σφοδρών ανταγωνισμών περιλαμβάνεται και η απόλυση των 140 υπαλλήλων της εταιρείας, η οποία εδρεύει στην Ελβετία.

Σημειώνεται ότι το 50% του κόστους των 11 δισ. δολαρίων για την κατασκευή του «Nord Stream 2» το είχε αναλάβει ο ρωσικός όμιλος «Gazprom» και το άλλο 50% οι γερμανικές εταιρείες «Uniper» και «Wintershall DPA», οι αυστριακές OWA και OMV και η γαλλική «Eagle».

«Ξεπαγώνουν» σχέδια για τον «Baltic Pipe»

Σε ένα τέτοιο φόντο, η κυβέρνηση της Πολωνίας αποφάσισε να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο «ξεπαγώνοντας» παλιότερα σχέδια κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου «Baltic Pipe» στη Βαλτική προς τη μεριά της Δανίας. Τα σχέδια είχαν «παγώσει» το 2019, με επίκληση σε περιβαλλοντικούς λόγους. Ο «Βαλτικός Αγωγός» σχεδιάζεται να συνδέσει την Πολωνία με τη Δανία και από κει να καταλήξει στη Νορβηγία μέσω Βόρειας Θάλασσας, μεταφέροντας νορβηγικό φυσικό αέριο.

Η γαλλική «Total» από την πλευρά της δεν ακολούθησε τα χνάρια των βρετανικών μονοπωλίων BP και «Shell», που πούλησαν τα ποσοστά μετοχών από ρωσικές εταιρείες Ενέργειας, ανακοινώνοντας ότι θα διατηρήσει την παρουσία της στη Ρωσία. Διευκρίνισε μόνο ότι δεν θα παράσχει κεφάλαια για νέα έργα στη χώρα.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζ. Τριντό ανακοίνωσε προχτές το βράδυ ότι η κυβέρνησή του θα απαγορεύσει «κάθε εισαγωγή αργού πετρελαίου» από τη Ρωσία.

Από την άλλη η δανέζικη πολυεθνική θαλάσσιων μεταφορών «Maersk» ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να διεκπεραιώνει τις παραγγελίες που έχουν δοθεί και παράλληλα ότι σέβεται τις κυρώσεις κατά της Μόσχας. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και να επανεξετάζουμε τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις, για να επαναφέρουμε την προσφορά μας στη Ρωσία στο κανονικό, μόλις είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια των δραστηριοτήτων μας μέσω των ρωσικών θαλάσσιων λιμένων», ανέφερε ανακοίνωση της εταιρείας.

Να καταγραφεί επίσης ότι η διοίκηση της Διώρυγας του Σουέζ στην Αίγυπτο ανακοίνωσε αύξηση των τελών διέλευσης από 5% έως 10%. Κατά 10% αυξάνονται τα τέλη διέλευσης για τάνκερ LNG και χημικά, ενώ πλοία που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο θα δουν αύξηση τέλους διέλευσης 7% και τα πετρελαιοφόρα αύξηση 5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ