Τετάρτη 2 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Στις πλάτες του λαού το «σοκ του πολέμου»

Eurokinissi

Μεγάλες ανατιμήσεις στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου καταγράφηκαν και χτες επιβεβαιώνοντας όλα τα αρνητικά σενάρια που προβλέπουν μεγάλη περίοδο υψηλών τιμών Ενέργειας για το επόμενο μεγάλο διάστημα. Πρόκειται για άλλη μια πλευρά από το «σκληρό τίμημα» της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην Ουκρανία που θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα.

Πιο συγκεκριμένα, χτες η τιμή του φυσικού αερίου στη χρηματιστηριακή αγορά της Ολλανδίας έφτασε τα 126,8 ευρώ/MWh καταγράφοντας άλμα 26,8% συγκριτικά με την προηγούμενη μέρα, το πετρέλαιο μπρεντ πάνω από τα 105 δολάρια/βαρέλι και πολύ κοντά το αργό στα 104,5 δολάρια.

Μεγάλη αύξηση καταγράφουν και οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος στα ενεργειακά χρηματιστήρια της Ευρώπης, με την υψηλότερη τιμή να καταγράφεται σε Γαλλία, με 270 ευρώ/MWh, Βέλγιο και Ισπανία, με 258 ευρώ, και Ελλάδα, με 255 ευρώ/MWh.

Αλλά και οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν, με την αμόλυβδη χτες να βρίσκεται στα 1,91 ευρώ/λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,3 ευρώ. Φυσικά σε πολλές περιοχές της χώρας οι τιμές είναι ακόμη υψηλότερες ενώ οι περισσότερες προβλέψεις αναφέρουν ότι σύντομα η τιμή της αμόλυβδης θα ξεπεράσει ακόμη και τα 2 ευρώ.

Με την κατάσταση στις τιμές της Ενέργειας να έχει «ξεφύγει» η κυβέρνηση - με τη στήριξη και όλων των άλλων αστικών κομμάτων, όπως έδειξε η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή - διαλαλεί σε όλους τους τόνους πως στο πλαίσιο «απεξάρτησης» από το ρωσικό φυσικό αέριο, οι χωρίς τέλος θυσίες του λαού είναι το «αναγκαίο τίμημα» για να προχωρήσουν οι στόχοι της αστικής τάξης για τις «πράσινες» μπίζνες και τα σχέδια για Ελλάδα - «ενεργειακό κόμβο» του αμερικανικού LNG.

Σε αυτό το πλαίσιο, ετοιμάζεται, κατά τις ευρωενωσιακές προτροπές, η αύξηση της δυναμικότητας αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ - LNG) της χώρας, ενώ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία και νέου τερματικού σταθμού LNG, ο οποίος, όπως είπε, θα κατασκευαστεί με ιδιωτικά κεφάλαια (του ομίλου «Gastrade»).

Μαζεύονται τα μαύρα σύννεφα

Με φόντο και αυτές τις εξελίξεις πληθαίνουν οι φωνές στα αστικά επιτελεία που λένε ότι οι στόχοι του κεφαλαίου σε σχέση με την ανάκαμψη πρέπει να θεωρούνται ήδη από τώρα «όνειρο θερινής νυκτός», επικεντρώνοντας ακριβώς στις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, στην εκτίναξη του πληθωρισμού (ο δείκτης τιμών βιομηχανίας εκτινάχτηκε τον Γενάρη, πριν ξεσπάσει η σύγκρουση, στο 31%), στο αναμενόμενο σημαντικό πλήγμα στον Τουρισμό και στις εξαγωγές (161 εκατ. για το 2020, παρά το εμπάργκο σε προϊόντα), στις ελλείψεις και την εκτίναξη των τιμών στα σιτηρά αλλά και σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα για την αγροτική παραγωγή (περίπου το 20% παράγονται στη Ρωσία).

Την ίδια ώρα, οι αβεβαιότητες εξαπλώνονται και από την αποσύνδεση ορισμένων ρωσικών τραπεζικών ομίλων από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT. Να σημειωθεί ότι για την ώρα δεν έχουν γίνει γνωστές οι τελικές ρυθμίσεις, ενώ, όπως όλα δείχνουν, εκτός αποκλεισμού αναμένεται να μείνουν οι πληρωμές που αφορούν το φυσικό αέριο.

Από την πλευρά του, το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) αναφέρει ότι «ενώ βαριές επιπτώσεις στο κόστος της Ενέργειας εκδηλώνονται ήδη, είναι πιθανές ευρύτερες και εντονότερες γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις μεσοπρόθεσμα που θα επηρεάσουν τις παγκόσμιες εμπορικές ροές και σχέσεις». Μάλιστα, όπως εκτιμούν, το κύριο βάρος στήριξης (των επιχειρηματικών ομίλων) πέφτει στην πλευρά των κεντρικών τραπεζών και της νομισματικής πολιτικής: «Κρίσιμος παράγοντας για τις οικονομίες θα είναι και οι αντιδράσεις πολιτικής σε επίπεδο διεθνών οργανισμών και από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ τα δημοσιονομικά περιθώρια αντίδρασης των κυβερνήσεων είναι σχετικά περιορισμένα ύστερα από μια διετία εντός πανδημίας», τονίζεται χαρακτηριστικά στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα πρώτο δείγμα γραφής για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής για τη στήριξη του κεφαλαίου αναμένεται να δοθεί από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη συνεδρίαση της επόμενης βδομάδας, ενώ το ζήτημα της δημοσιονομικής πολιτικής θα συζητηθεί και πάλι στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στα μέσα Μάρτη, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στη λεγόμενη ρήτρα διαφυγής και για το 2023.

Παράλληλα, η Κομισιόν δημοσιοποίησε χτες την πρώτη έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του «υπερμνημονίου», του «Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Σύμφωνα με την έκθεση, για την ώρα έχουν εγκριθεί 22 κρατικά σχέδια ανάκαμψης, ενώ ήδη με τη μορφή της προχρηματοδότησης έχουν εκταμιευτεί 56,6 δισ. ευρώ σε 21 κράτη - μέλη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απάντηση στο «ράλι» τιμών ...η επιδότηση των ομίλων (2023-08-30 00:00:00.0)
Η «κοσμογονία» της «πράσινης» καπιταλιστικής ανάπτυξης... φέρνει ρεύμα με το δελτίο (2022-07-16 00:00:00.0)
«Αλχημείες» και τεράστιες επιδοτήσεις στους ομίλους (2022-05-03 00:00:00.0)
Με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση του ευρωατλαντικού σχεδιασμού στην Ενέργεια (2022-04-20 00:00:00.0)
Δίχως «φρένο» οι αυξήσεις στα καύσιμα (2022-02-04 00:00:00.0)
Καλά κρατούν έσοδα και κέρδη από το «άρμεγμα» των λαϊκών νοικοκυριών (2021-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ