Τετάρτη 2 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζεται το ντόμινο κυρώσεων στον ρωσικό αθλητισμό

Μετά την απόφαση των FIFA, UEFA και Euroleague να αποβάλουν τις ρωσικές ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ από τις διοργανώσεις τους λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι κυρώσεις στον ρωσικό αθλητισμό παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας από διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες και λίγκες. Παράλληλα, σε αρκετές περιπτώσεις στο στόχαστρο κυρώσεων μπαίνουν αθλητές και ομάδες (Εθνικές και σύλλογοι) της Λευκορωσίας.

Επιβεβαιώνεται έτσι για πολλοστή φορά ότι οι διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις στρατεύονται κι αυτές στις συνολικότερες ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις.

Οι νέες αποφάσεις ομοσπονδιών για κυρώσεις έρχονται μετά και την προχτεσινή σύσταση από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), μετά από νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της, οι διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες να μην επιτρέπουν τη συμμετοχή αθλητών, ομάδων και αξιωματούχων από Ρωσία και Λευκορωσία στις διοργανώσεις τους. Αρχικά η ΔΟΕ είχε καλέσει τις ομοσπονδίες να αποσύρουν τις διοργανώσεις που επρόκειτο να διεξαχθούν σε Ρωσία και Λευκορωσία, όπως και να μην εμφανίζουν τις σημαίες και να μην παίζουν τους ύμνους τους στους αγώνες των Εθνικών ομάδων των δύο χωρών.

Παράλληλα, για σήμερα είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση της Διεθνούς Παρα-Ολυμπιακής Επιτροπής προκειμένου να κρίνει την τύχη των αποστολών των δύο χωρών στους Χειμερινούς Παρα-Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, που ξεκινούν την Παρασκευή.

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Στίβου (World Athletics, πρώην ΙΑΑF) ανακοίνωσε την αποβολή μέχρι νεοτέρας, από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις, των αθλητών από Ρωσία και Λευκορωσία. Διευκρινίστηκε μάλιστα ότι τον επόμενο μήνα σε νέα συνεδρίαση της Συνομοσπονδίας θα τεθεί και το θέμα της αποβολής των δύο χωρών από τις τάξεις της. Να σημειωθεί ότι ο ρωσικός στίβος εδώ και χρόνια βρίσκεται σε καθεστώς τιμωρίας από τη World Athletics, λόγω σκανδάλου ντόπινγκ, στο οποίο πλαίσιο επιτρεπόταν περιορισμένη μόνο συμμετοχή Ρώσων αθλητών και υπό καθεστώς «ουδετερότητας» (χωρίς σημαία, ύμνο κ.λπ.).

Η Διεθνής Ομοσπονδία Μπάσκετ (FIBA) προχώρησε χτες στην αποβολή μέχρι νεοτέρας των ρωσικών ομάδων σε επίπεδο Εθνικών και συλλόγων, καθώς και Ρώσων αξιωματούχων, από όλες τις διοργανώσεις της.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Βόλεϊ (CEV), που ανακοίνωσε χτες την αποβολή των Ρώσων αθλητών και των ρωσικών ομάδων από τις διοργανώσεις του αθλήματος, συμπεριλαμβανομένων και των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ