Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ»
Από σήμερα το νέο χαράτσι στη λαϊκή κατοικία

Από σήμερα ξεκινά η εφαρμογή στην πράξη του νέου χαρατσιού πάνω στη λαϊκή κατοικία και περιουσία, με τη σταδιακή ανάρτηση στην ιστοσελίδα του συστήματος Taxis των εκκαθαριστικών του «Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων» (ΕΝΦΙΑ). Ο «ενιαίος φόρος» αντικατέστησε το τάχα «έκτακτο» χαράτσι του ΕΕΤΗΔΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και επιπλέον το επέκτεινε σε χωράφια, οικόπεδα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να εισπράξει από το νέο φόρο ποσά ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Η καταβολή του χαρατσιού προβλεπόταν να γίνει σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η προθεσμία για την πρώτη θα έληγε στα τέλη Ιούλη, ωστόσο λόγω της καθυστέρησης στην εκκαθάριση του φόρου οι δόσεις θα είναι είτε πέντε, με την προθεσμία αποπληρωμής της πρώτης δόσης να λήγει στα τέλη Αυγούστου, είτε τέσσερις, στην περίπτωση εκκαθαριστικών που θα έχουν ημερομηνία βεβαίωσης Αυγούστου.

Στην εφάπαξ εξόφληση του χαρατσιού έως το τέλος Αυγούστου χορηγείται έκπτωση 1,5% επί του συνολικού ποσού.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που είδε το φως της δημοσιότητας χτες, οι όποιες ελλείψεις στις δηλώσεις Ε9 σε χαρακτηριστικά των ακινήτων τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου θα συμπληρώνονται αυτόματα από το Taxis με το δυσμενέστερο σενάριο για το φορολογούμενο (π.χ., αν κάποιος δεν έχει συμπληρώσει τον όροφο ενός διαμερίσματος, το σύστημα αυτόματα θα υπολογίζει το φόρο με βάση το - βαρύτερο - συντελεστή, που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο).

Το απόγευμα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επανήλθε, αναφέροντας ότι, για όσους φορολογούμενους δεν έχουν συμπληρώσει κατά τα προβλεπόμενα τα στοιχεία στη δήλωση Ε9, «με αποτέλεσμα να διενεργηθεί εκκαθάριση με βάση παραδοχές ή να μην απεικονίζεται η ορθή περιουσιακή τους κατάσταση», παρέχεται η δυνατότητα υποβολής εμπρόθεσμων και χωρίς κυρώσεις διορθωτικών δηλώσεων μέχρι τις 30 / 11 / 2014.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ