Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Προωθεί «φακέλωμα» του λαού στο όνομα της «διαφάνειας»

Αντιδραστικές διατάξεις που «ψήνονται» εδώ και καιρό σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων (με τη συνδρομή και οργανισμών όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης) περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες στη Βουλή με τίτλο «Ελεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Είναι χαρακτηριστικό ότι, με πρόσχημα την εξασφάλιση της «διαφάνειας» και της καταπολέμησης της «διαφθοράς», προωθεί διατάξεις που μπορούν να αξιοποιηθούν για το «φακέλωμα» εργαζομένων: Βαφτίζοντας ως «ιδιωτική χρηματοδότηση» τις συνδρομές των μελών και τις ενισχύσεις φίλων και οπαδών κάθε πολιτικού κόμματος, απαγορεύοντας την ενίσχυση κομμάτων μέσω «ανώνυμων κουπονιών», ανεξαρτήτως του ύψους της ενίσχυσης, ακόμα π.χ. και για ενίσχυση 5-10 ευρώ, ουσιαστικά επιβάλλει στα πολιτικά κόμματα να παραδίνουν στο αστικό κράτος πλήρεις οργανωτικές καταστάσεις με τα ονοματεπώνυμα και ΑΦΜ ή αριθμό δελτίου ταυτότητας των μελών και των οπαδών τους! Επιβάλλει μάλιστα αυστηρές κυρώσεις και περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης για όποιο κόμμα δε συμμορφωθεί πλήρως στις επίμαχες διατάξεις.

Ταυτόχρονα, στο πρότυπο της αντίστοιχης νομοθεσίας σε άλλα καπιταλιστικά κράτη, το νομοσχέδιο διευκολύνει και δίνει «κίνητρα» για «ανοιχτή» χρηματοδότηση από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Ετσι αίρει την απαγόρευση στη χρηματοδότηση κομμάτων από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, θεσπίζει έκπτωση 100% από το φορολογητέο εισόδημα του εκάστοτε χρηματοδότη του ποσού που δίνεται σε πολιτικό κόμμα (την ίδια ώρα μάλιστα που έχουν «κοπεί» όλες οι εκπτώσεις φόρου που αφορούν σε λαϊκές ανάγκες!)...

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο προβλέπονται τα εξής:

-- Καταργούνται τα «ανώνυμα κουπόνια», ως «μία εντελώς παρωχημένη μέθοδος που έχει πάψει πλέον να χρησιμοποιείται για τη συλλογή χρημάτων», η οποία «αφήνει υπόνοιες για παράνομο χρηματισμό και πελατειακές συναλλαγές». Καθίσταται υποχρεωτική η αναγραφή στο «σώμα του κουπονιού» του ονοματεπώνυμου και του ΑΦΜ ή του αριθμού δελτίου αστυνομικής ταυτότητας του «αγοραστή - χρηματοδότη», ανεξαρτήτως του ποσού της ενίσχυσης. Η έκδοση, η θεώρηση και η διακίνηση των κουπονιών θα ελέγχεται από την «Επιτροπή Ελέγχου».

-- Ολα τα έσοδα και οι δαπάνες των κομμάτων διακινούνται μέσω ενός έως τριών τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να «ελέγχονται αποτελεσματικά» τα έσοδά τους.

-- Κάθε εισφορά προς κόμμα που ξεπερνά τα 1.500 ευρώ γίνεται υποχρεωτικά μέσω των προαναφερόμενων τραπεζικών λογαριασμών.

-- Για κάθε εισφορά προς κόμμα που υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ θα δημοσιεύονται υποχρεωτικά στο διαδίκτυο τα πλήρη στοιχεία του χρηματοδότη.

-- Οποιο κόμμα αρνείται να υπαχθεί «ολικώς ή μερικώς και κατά οποιονδήποτε τρόπο» στον έλεγχο τήρησης των προαναφερόμενων υποχρεώσεων, θα στερηθεί «κατ' αναλογίαν της παράλειψης και κατά την τελική κρίση της Επιτροπής Ελέγχου» της κρατικής χρηματοδότησης που δικαιούται. Η κύρωση ξεκινά να εφαρμόζεται από το επόμενο της διαπιστωμένης παράβασης οικονομικό έτος.

-- Αίρεται προηγούμενη απαγόρευση σύμφωνα με την οποία δεν μπορούσαν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου να χρηματοδοτούν κόμματα. Η απαγόρευση εξακολουθεί να ισχύει μόνο για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

-- Το χρηματικό ποσό που δίνεται σε κόμμα ως «ιδιωτική χρηματοδότηση» εκπίπτει ολόκληρο από το φορολογητέο εισόδημα στη δήλωση της περιουσιακής κατάστασης του «χρηματοδότη», προκειμένου όπως αναφέρεται να δοθεί «κίνητρο» στους «ιδιώτες» να τηρήσουν τους «κανόνες διαφάνειας και ελέγχου» που εισάγει το νομοσχέδιο.

Ακόμη, με βάση το νομοσχέδιο, προβλέπεται παραπέρα μείωση στην τακτική και την εκλογική κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων «για λόγους δημοσιονομικής προσαρμογής», απαγορεύεται η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες προς τους «δικαιούχους κρατικής χρηματοδότησης» με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση πέραν του τρέχοντος οικονομικού έτους, καθώς και η χορήγηση εισιτηρίων μετακίνησης ετεροδημοτών από τα κόμματα στις προεκλογικές περιόδους.

Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά, λέγεται ότι παρότι κατατέθηκε χτες, το νομοσχέδιο θα έλθει προς συζήτηση και ψήφιση στις εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής μετά το καλοκαίρι. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση έσπευσε να το καταθέσει, καθώς συμπεριλαμβάνεται στα «προαπαιτούμενα» για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ από τα δάνεια της τρόικας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ