Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποφασιστικότητα για την «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου

«Ενεργειακό κόστος», «επιχειρηματικότητα» και Ερευνα στο επίκεντρο της νέας υπουργικής συνεδρίασης με τη συμμετοχή στελεχών του ΣΕΒ

Οπως έγινε με τη μείωση του «κόστους εργασίας», έτσι και με τη μείωση του «ενεργειακού» και του «μη μισθολογικού κόστους» το μάρμαρο θα πληρώσει ο λαός
Οπως έγινε με τη μείωση του «κόστους εργασίας», έτσι και με τη μείωση του «ενεργειακού» και του «μη μισθολογικού κόστους» το μάρμαρο θα πληρώσει ο λαός
Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, μέσα από κάθε είδους προνόμια και ενισχύσεις που προϋποθέτουν το παραπέρα γονάτισμα του λαού, αποτυπώθηκε και στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Βιομηχανική Πολιτική, που πραγματοποιήθηκε χτες υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης, Ν. Δένδια, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΣΕΒ και μελών του προεδρείου του.

Δύο μέρες μετά από την κοινή σύσκεψη υπουργών της κυβέρνησης με το προεδρείο του ΣΕΒ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, στη χτεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής στο υπουργείο Ανάπτυξης συμμετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Ν. Δένδιας, Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, Παιδείας Α. Λοβέρδος, Εργασίας Γ. Βρούτσης, ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, οι αρμόδιοι υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς, και από τη μεριά του ΣΕΒ, ο πρόεδρός του Θ. Φέσσας, ο επίτιμος πρόεδρος Δ. Δασκαλόπουλος, ο αντιπρόεδρος Ευ. Μυτιληναίος, ο γεν. διευθυντής Α. Σκέρτσος και ο αναπληρωτής γεν. διευθυντής Γ. Κυριακού.

Κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις την περιβόητη «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου στις δηλώσεις του μετά από τη συνεδρίαση, ο Ν. Δένδιας έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών στοχεύσεων: «Η προσπάθεια των ετών αυτών θα πάει χαμένη», τόνισε, «αν δε γίνουμε ανταγωνιστικοί, αν δεν μπορέσουμε να βγάλουμε στην αγορά νέα ανταγωνιστικά προϊόντα, εάν δεν αυξήσουμε τις εξαγωγές μας», επιβεβαιώνοντας ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη δεν έχει καμία σχέση με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Τα τρία «έψιλον» που ιεραρχεί το κεφάλαιο

«Αυτό που συζητήθηκε», πρόσθεσε κωδικοποιώντας τις ιεραρχήσεις για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης, «ήταν τα τρία "έψιλον". Δηλαδή έρευνα, επιχειρηματικότητα, ενέργεια».

«Ενεργειακό Κόστος»: Σε ό,τι αφορά το περιβόητο «ενεργειακό κόστος», οι συζητήσεις των κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ εστίασαν στην επιτάχυνση της εφαρμογής του πακέτου ενίσχυσης των βιομηχάνων, ύψους 150 εκατ. ευρώ, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση από το Φλεβάρη, το οποίο όμως «κολλάει» στους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της ΕΕ, με τα ευρωενωσιακά όργανα να διατυπώνουν ενστάσεις.

Εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, ο Ν. Δένδιας ανέφερε ότι «θα τεκμηριώσουμε πολύ σοβαρά τα αιτήματά μας», αλλά, πρόσθεσε, «εάν καταλήξουμε σε απόλυτη διαφωνία, τότε εμείς έχουμε δικαίωμα ως κυρίαρχη χώρα να κάνουμε αυτό το οποίο νομίζουμε και η οποιαδήποτε άλλη πλευρά έχει δικαίωμα να μας παραπέμψει στα όργανα, τα οποία ούτως ή άλλως προβλέπονται για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη».

Ενδεικτική των «παζαριών» και των οξυμένων αντιθέσεων που εκφράζονται στο εσωτερικό της ΕΕ με αφορμή τη διανομή των πόστων στα όργανα της λυκοσυμμαχίας, ήταν η αναφορά του Ν. Δένδια ότι «θα περιμένουμε να οριστεί στο πλαίσιο της Επιτροπής ο νέος αρμόδιος Επίτροπος, γιατί, όπως ξέρετε, ο κ. Αλμούνια αποχωρεί. Ο πρόεδρος κ. Γιούνκερ έρχεται στην Αθήνα τη Δευτέρα, τα θέματα ανταγωνισμού θα τεθούν και σε αυτόν».

«Επιχειρηματικότητα»: Αφού επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θέλει να «απενοχοποιήσει» την «επιχειρηματικότητα», ο Ν. Δένδιας ιεράρχησε την παροχή επιπλέον κονδυλίων στους ντόπιους ομίλους «μέσα από τη μεταφορά πόρων, με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας από τη μεριά του ουσιαστικά εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα απανωτά χτυπήματα σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι «οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο κόστος εργασίας, νομίζω, είναι υπεραρκετές». Εχοντας αυτές τις «παρεμβάσεις» ως κρατούμενο, εστίασε στη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους». Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην «υψηλή φορολογία της εργασίας» και στις εργοδοτικές εισφορές, επιβεβαιώνοντας μάλιστα τις «διαρροές» του υπουργείου Εργασίας ότι προετοιμάζει «νέα περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 1 - 1,5%».

«Ερευνα»: Σε ό,τι αφορά την έρευνα, συζητήθηκε το πώς θα προωθηθεί η αμεσότερη υπαγωγή της στους σχεδιασμούς και τις ανάγκες του κεφαλαίου. Ο Ν. Δένδιας στάθηκε στη μεταφορά πόρων από το νέο ΕΣΠΑ στην «εφαρμοσμένη έρευνα, σε αυτούς τους ανθρώπους και αυτές τις εταιρείες που είναι στην αγορά και θέλουν να παράξουν προϊόντα τα οποία θα αυξήσουν το ΑΕΠ και τις εξαγωγές».

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ από την πλευρά τους απαίτησαν «ουσιαστική συμμετοχή των επιχειρήσεων στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση της εθνικής στρατηγικής» στον τομέα της έρευνας. «Χρειαζόμαστε ένα νέο πρότυπο συνεργασίας των επιχειρήσεων και των ερευνητικών κέντρων και στο πλαίσιο αυτό από το ΣΕΒ προτείνεται η συγκρότηση Δικτύου Ανάπτυξης Καινοτομίας στις ελληνικές επιχειρήσεις και η προώθηση συμπράξεων δημόσιου - ιδιωτικού τομέα σε τομείς τεχνολογικής προτεραιότητας».

Αλλεπάλληλα απευθείας διαβούλια κυβέρνησης - βιομηχάνων

Ειδική αναφορά από το ΣΕΒ έγινε και πάλι στην «προτεραιότητα στήριξης» επιχειρήσεων των οποίων «τεκμηριώνονται οι προοπτικές βιωσιμότητάς τους» (οι «υγιείς επιχειρήσεις» κατά την ορολογία του ΣΥΡΙΖΑ...). Σε αυτό το πλαίσιο, οι βιομήχανοι πρότειναν την εκπόνηση «Σχεδίων Προσαρμοστικότητας των Επιχειρήσεων».

Οπως αποφασίστηκε, τέλος, τα αλλεπάλληλα απευθείας διαβούλια κυβέρνησης - βιομηχάνων θα συστηματοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Ο Ν. Δένδιας ανακοίνωσε τη δημιουργία διαρκούς Επιτροπής η οποία θα συνεδριάζει κάθε 20 μέρες για να παρακολουθεί την εξέλιξη των αποφάσεων παραπέρα ενίσχυσης των βιομηχάνων, ενώ η Διυπουργική Επιτροπή θα συναντηθεί πάλι με το ΣΕΒ στα τέλη Οκτώβρη («ανά 2μηνο θα συνεδριάζουμε σε υπουργικό επίπεδο και με τη διοίκηση του ΣΕΒ», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των βιομηχάνων...).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλαγή προέδρου στον ΣΕΒ (2020-03-13 00:00:00.0)
Σήμερα αναμένεται το αντιλαϊκό «πολυνομοσχέδιο» (2014-07-29 00:00:00.0)
Αλλαγή μείγματος και επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων (2014-07-22 00:00:00.0)
Ολα στα πόδια του ΣΕΒ (2014-04-05 00:00:00.0)
Ερχεται νέο κύμα ανατιμήσεων (2003-02-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ