Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεκινά σήμερα η συζήτηση του «πολυνομοσχεδίου»

Ελιγμοί της τελευταίας στιγμής από την κυβέρνηση, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις ανατροπές στην ασφάλιση των ενστόλων

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη σπρώχνει τους ένστολους η κυβέρνηση, έχοντας αποφασίσει με το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε να τελειώνει με τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και το εφάπαξ. Υπενθυμίζεται ότι στο πολυνομοσχέδιο που εισάγεται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη 6 Αυγούστου, περιέχονται διατάξεις για την επικουρική ασφάλιση των ένστολων.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι από 1 / 1 / 2015 οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (TEAΠΙΕΝ) εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και διέπονται από τις διατάξεις της νομοθεσίας του και τη γενικότερη νομοθεσία, όπως κάθε φορά ισχύουν.

Με άλλη διάταξη προβλέπεται ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση θα καθορίζονται οι τεχνικές παράμετροι από τις οποίες θα προκύπτει «συντελεστής βιωσιμότητας», ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ετήσιων ελλειμμάτων σε ταμειακή και δεδουλευμένη βάση, για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), τους ειδικούς Κλάδους και Λογαριασμούς των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού (ΜΤΣ, ΜΤΑ, ΜΤΝ).

Οι αλλαγές αυτές θα συμπιέσουν προς τα κάτω τις παροχές των ασφαλισμένων και συγκεκριμένα το ύψος του εφάπαξ (θα καθορίζεται με το νέο μαθηματικό τύπο), αλλά και των συντάξεων, καθώς τα Ταμεία αυτά υπάγονται στη ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος και υπόκεινται στις μειώσεις που ανακοινώνει κάθε τρίμηνο το ΕΤΕΑ.

Σύμφωνα με τα σωματεία των ένστολων, οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις οδηγούν σε μείωση των εφάπαξ από 40% - 50%. Για να διασκεδάσει, όμως, τις εντυπώσεις, το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε διάταξη, σύμφωνα με την οποία θα ισχύει διαφορετικός συντελεστής βιωσιμότητας για τα εφάπαξ των ένστολων, ώστε οι μειώσεις να είναι μικρότερες και οι περικοπές να γίνονται σταδιακά.

Σε συνέχεια αυτού του ελιγμού, οι υπουργοί Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος και Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, επανήλθαν χτες και με ξεχωριστές δηλώσεις σημείωσαν ότι στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου «έχει προβλεφθεί ρήτρα αξιόμαχου, κατά τρόπον ώστε οι όποιες προσαρμογές να γίνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου, για να ανταποκρίνονται στην αυτονόητη αρχή της συνέχειας και της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών».

Χτες επίσης, 19 βουλευτές της ΝΔ και ένας του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν τροπολογία, ζητώντας να δοθεί στους φορείς επικουρικής ασφάλισης των ένστολων περιθώριο μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου στο μεταξύ να δημιουργήσουν δικό τους ΝΠΙΔ και να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική υπαγωγή στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. Σύμφωνα με την τροπολογία, η δημιουργία του ΝΠΙΔ θα γίνει μετά από τη σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των κλάδων ασφαλισμένων και μετά από την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης.

Αν υπάρξει τέτοια απόφαση, τα Ταμεία θα προσαρμοστούν στους όρους με τους οποίους λειτουργούν τα επαγγελματικά Ταμεία, με μειωμένες παροχές και συντάξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ