Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προωθείται ο Νταβούτογλου για την πρωθυπουργία

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ο νυν υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου είναι, όπως όλα δείχνουν, αυτός που θα διαδεχτεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ηγεσία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ΑΚΡ, αλλά και στη θέση του πρωθυπουργού.

Αυτό αποφασίστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος. Ο 55χρονος Νταβούτογλου φέρεται να είναι η επιλογή εκείνη που συγκεράνει καλύτερα τις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν στο κυβερνών κόμμα και βέβαια εκφράζουν ενδοαστικές αντιθέσεις και διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους του κεφαλαίου για το πώς καλύτερα θα εξασφαλισθεί η διαχείριση της αστικής εξουσίας με παράλληλη χειραγώγηση λαϊκών στρωμάτων.

Βεβαίως, παρότι η συγκεκριμένη επιλογή στο ΑΚΡ εμφανίζεται ως ενωτική δεν έλειψαν και τα παράπονα του νυν προέδρου της χώρας Αμπτουλάχ Γκιούλ, συνιδρυτή του κόμματος και της συζύγου του (κάνει λόγο ότι θα κάνει την δική της Ιντιφάντα - εξεγέρση κατά τα παλαιστινιακά πρότυπα) που θεωρεί ότι έχει παραγκωνιστεί. Ο Γκιούλ δεν έκρυψε την αντίθεσή του στην προσπάθεια του Ερντογάν να αλλάξει το σύνταγμα και να μεταβεί η χώρα στο προεδρικό σύστημα όπως και τη διαφοροποίησή του στις απαγορεύσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κάποιες δε πληροφορίες τον θέλουν στο μέλλον να ιδρύει και δικό του κόμμα, εκφράζοντας εκσυγχρονιστικές τάσεις που υπάρχουν σε μερίδες της αστικής τάξης της Τουρκίας.

Πάντως, ο Νταβούτογλου απομένει να εκλεγεί και στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος που θα γίνει στις 27 Αυγούστου, μια μέρα πριν ο Ερντογάν αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντα Προέδρου. Στο βιογραφικό του Νταβούντογλου επίσης ξεχωρίζει η ακαδημαϊκή καριέρα στις πολιτικές επιστήμες στη Μαλαισία και στην Κωνσταντινούπολη ενώ πριν γίνει ΥΠΕΞ υπήρξε σύμβουλος και του Γκιούλ και του Ερντογάν για θέμα εξωτερικής πολιτικής και συγγραφέας του βιβλίου «Στρατηγικό Βάθος» του 2001, που θέτει ζητήματα γεωστρατηγικής αρκετά από τα οποία ήδη προωθούνται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ