Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Κομάντος των ΗΠΑ έχουν αναλάβει δράση

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ο αποκεφαλισμός του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από δημίους του «Ισλαμικού Κράτους» σε αντίποινα για τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ, ανάγκασε χτες το Πεντάγωνο και το Λευκό Οίκο να παραδεχτούν, για πρώτη φορά επίσημα, την προ ολίγων μηνών ή βδομάδων πραγματοποίηση επιχειρήσεων στη Συρία από άνδρες των ειδικών δυνάμεων με στόχο τον εντοπισμό και την απελευθέρωση ομήρων.

«Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, ο Πρόεδρος (Ομπάμα) έδωσε το πράσινο φως για μια επιχείρηση για τη διάσωση Αμερικανών πολιτών που έχουν απαχθεί και κρατούνται παρά τη θέλησή τους από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία», εξήγησε σε ανακοίνωση η Λάιζα Μόνακο, κύρια σύμβουλος του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα αντιτρομοκρατίας, διευκρινίζοντας εντούτοις πως η αποστολή απέτυχε, γιατί δε βρέθηκαν οι όμηροι.

Σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ», η οποία επικαλείται υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Τζέιμς Φόλεϊ ήταν ανάμεσα στους ομήρους, στην απελευθέρωση των οποίων στόχευε η επιχείρηση αυτή που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή πολλών δεκάδων στρατιωτικών. Η ίδια εφημερίδα αποκάλυψε ακόμη ότι οι μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους», είχαν ενοχλήσει επανειλημμένα την οικογένεια του δημοσιογράφου Τζ. Φόλεϊ ότι θα τον σκοτώσουν εάν δεν τους καταβάλλονταν λύτρα, ιδιαίτερα μετά την έναρξη των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ.

Η Κέιτλιν Χέιντεν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, εξήγησε πως οι ΗΠΑ «δεν είχαν ποτέ πρόθεση να αποκαλύψουν αυτή την επιχείρηση», αλλά αναγκάστηκαν όταν διαπίστωσαν πως αμερικανικά ΜΜΕ ήταν έτοιμα να τη δημοσιοποιήσουν.

Οπως και να 'χει, οι επιδρομές των ΗΠΑ στο Ιράκ συνεχίστηκαν και χτες με ιδιαίτερη δριμύτητα κατά θέσεων του «Ισλαμικού Κράτους» κυρίως στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του ΒΒC ανέφεραν το πρωί ως πιθανές αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, για πρώτη φορά, και στη δυτική ιρακινή επαρχία, Ανμπάρ, τμήματα της οποίας ελέγχουν εδώ και καιρό μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους».

Αντιδράσεις από ...ΕΕ και Κατάρ

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε διεθνώς ο απόηχος της εκτέλεσης του Φόλεϊ από τις ιμπεριαλιστές δυνάμεις που τώρα αντιδρούν, ενώ είναι αυτές που στήριξαν τους εγκληματίες και μισθοφόρους όταν τους αξιοποιούσαν για ανατροπή μη αρεστών καθεστώτων.

Η ΕΕ χαρακτήρισε χτες τη «μορφή τρομοκρατίας» που ασκεί το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία» ως «μια από τις σοβαρότερες απειλές» σε διεθνές επίπεδο, καταδικάζοντας την αποτρόπαιη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου. Την εκτέλεση του Φόλεϊ καταδίκασε και το Κατάρ, που υποδείχθηκε προχτές από το Γερμανό υπουργό Αναπτυξιακής Βοήθειας Γκερτ Μίλερ ως ένας από τους βασικούς χρηματοδότες του «Ισλαμικού Κράτους». Το καταριανό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την εκτέλεση του Φόλεϊ «έγκλημα ενάντια στις αρχές του Ισλάμ, στις ανθρώπινες αξίες και στο διεθνές δίκαιο».

Νωρίτερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι που πραγματοποίησε προχτές επίσκεψη στο Ιράκ δήλωσε ότι η «Ευρώπη δεν θα γυρίσει την πλάτη στο Ιράκ και στη σφαγή που γίνεται», ότι το «Ισλαμικό Κράτος συνιστά απειλή για το Ιράκ, την ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη» και ότι η ΕΕ «είναι ενωμένη» στο ζήτημα εξοπλισμού των Κούρδων του Ιράκ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, επανήλθε στη δράση του «Ισλαμικού Κράτους» χαρακτηρίζοντας τη διεθνή κατάσταση ως «την πιο σοβαρή μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001», αφήνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, αιχμές κατά της κυβέρνησης Ομπάμα στις ΗΠΑ για την ανάγκη μίας πιο «σθεναρής» ιμπεριαλιστικής επιχείρησης.

Τέλος, το Μουσουλμανικό Συμβούλιο Βρετανίας, η μεγαλύτερη ομοσπονδία μουσουλμανικών οργανώσεων της χώρας, καταδίκασε τη δολοφονία του Φόλεϊ ζητώντας από όλους τους Μουσουλμάνους να επικοινωνήσουν με τις αρχές εάν γνωρίζουν τον εκτελεστή του Αμερικανού δημοσιογράφου και να ενωθούν για να σταματήσουν το «δηλητήριο του εξτρεμισμού» που έχει διεισδύσει στις κοινότητές τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ