Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Ξεχείλισε» το σκουπίδι στους Ταγαράδες

Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να κλείσουν τη χωματερή, καθώς η κυβέρνηση κωφεύει στο αίτημα για χωροθέτηση οργανωμένου χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων

Για τρίτη μέρα χτες, κάτοικοι των Δήμων Μίκρας, Θέρμης και Βασιλικών απέκλεισαν το δρόμο που οδηγεί στη μοναδική χωματερή της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να παραμένουν καθηλωμένα τα απορριμματοφόρα στα αμαξοστάσια του Δήμου και τα σκουπίδια να ξεχειλίζουν στους κάδους της πόλης. Οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών διαμαρτύρονται γιατί η χωματερή των Ταγαράδων που θα έπρεπε να είχε απομακρυνθεί εδώ και δέκα χρόνια, έχει καταστεί επικίνδυνη και ζητούν το κλείσιμό της. Μάλιστα δηλώνουν ότι δε θα αφήσουν «να πέσει ούτε ένα σκουπίδι» αν δε δρομολογηθούν άμεσα λύσεις και καταγγέλλουν για την ανεύθυνη στάση που έχουν επιδείξει πάνω στο θέμα αυτό το αρμόδιο υπουργείο, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης και οι άλλοι εμπλεκόμενοι.

Στην οδό προς τη χωματερή που κατέλαβαν οι κάτοικοι της περιοχής με τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα έχουν αναρτηθεί πανό με το σύνθημα «όχι στον εμπαιγμό και την κοροϊδία». Παρά το δριμύ ψύχος που επικρατεί στην περιοχή, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, οι ομάδες περιφρούρησης που συστάθηκαν από τους κατοίκους από την Κυριακή φυλάσσουν συνεχώς το δρόμο. Παράλληλα έγινε γνωστό ότι οι τρεις δήμαρχοι της περιοχής πρόκειται τις επόμενες μέρες να υποβάλουν μηνύσεις για το θέμα αυτό κατά παντός υπευθύνου.

Η μόνη εναλλακτική λύση στη χωματερή Ταγαράδων αποτελεί η δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), που αποφασίστηκε να γίνει στη Μαυροράχη Λαγκαδά. Ομως το Επαρχείο Λαγκαδά και τοπικοί παράγοντες αντιδρούν στην επιλογή αυτή. Υποστηρίζουν ότι οι απορροές του προτεινόμενου χώρου καταλήγουν στους υδροφόρους ορίζοντες και στη λίμνη Κορώνεια. Το Επαρχείο Λαγκαδά προσθέτει ότι η περιοχή όπου προτείνεται να γίνει ο ΧΥΤΑ ανήκει στη Γ' ζώνη της λίμνης Κορώνειας, στην οποία βάσει της συνθήκης Ραμσάρ απαγορεύεται η ίδρυση και λειτουργία σκουπιδότοπων. Ακόμη οι φορείς του Λαγκαδά προσέφυγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας, κι αυτό με τη σειρά του τους δικαίωσε, με το σκεπτικό ότι «στο Νομό Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει νομαρχιακός σχεδιασμός για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων».

Με το θέμα της κινητοποίησης ασχολήθηκαν σε έκτακτη συνεδρίασή τους τα μέλη της διοικούσας επιτροπής της ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης και με ψήφισμά τους εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων της περιοχής Ταγαράδων, τονίζοντας την ευθύνη της πολιτείας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Επίσης καλούν το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας ν' αναλάβει άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, διότι στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης υπάρχει τεράστιο πρόβλημα υγείας. Τέλος, σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων πραγματοποιείται σήμερα το πρωί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί η κατάρτιση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στο Νομό Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ