Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ»
Να καταργηθεί το χαράτσι στη στέγη και τη γη του λαού

Υπερψηφίστηκαν με τις ψήφους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ οι «διορθώσεις», που αφήνουν άθικτο το ληστρικό χαρακτήρα του αντιλαϊκού νόμου

Τα «μερεμέτια» στον ΕΝΦΙΑ δεν αναιρούν την αντιλαϊκή ουσία της μονιμοποίησης του χαρατσιού στη λαϊκή στέγη και της διεύρυνσής του σε κάθε σπιθαμή γης

Eurokinissi

Τα «μερεμέτια» στον ΕΝΦΙΑ δεν αναιρούν την αντιλαϊκή ουσία της μονιμοποίησης του χαρατσιού στη λαϊκή στέγη και της διεύρυνσής του σε κάθε σπιθαμή γης
Με τις ψήφους των βουλευτών της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε, χτες, στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής, με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για το χαράτσι του «Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων» (ΕΝΦΙΑ). Συγκεκριμένα, σε σύνολο 95 βουλευτών υπέρ ψήφισαν 51, κατά 38 και 6 «παρών».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν «παρών» σε ό,τι αφορά την τροπολογία, κάνοντας καθαρό ότι οι διατάξεις της μπορεί να ευνοούν κάποιες ακραίες περιπτώσεις (όπως το θέμα της φορολόγησης οικοπέδων εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών), όμως δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο το ληστρικό, ταξικό χαρακτήρα του ΕΝΦΙΑ και απαίτησαν την κατάργησή του.

Ταυτόχρονα, ανέδειξαν την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου οι βουλευτές στη διάρκεια των ομιλιών τους προσπάθησαν να «πείσουν» ότι στο πλαίσιο της ΕΕ και της εξουσίας των μονοπωλίων μπορεί να υπάρξει για το λαό ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Εξίσου υποκριτική ήταν και η στάση βουλευτών της συγκυβέρνησης, που επιδίωξαν να φανούν «ευαίσθητοι» ζητώντας «διορθώσεις» στον ΕΝΦΙΑ, με χαρακτηριστική περίπτωση τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ν. Σηφουνάκη, όταν τον περασμένο Δεκέμβρη είχαν υπερψηφίσει και με τα δύο χέρια τον βάρβαρο νόμο. Να σημειωθεί ότι για να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία η ΝΔ αντικατέστησε 6 βουλευτές του Γ' Θερινού Τμήματος οι οποίοι, σύμφωνα με τη ΝΔ, δεν μπορούσαν να παραβρεθούν λόγω διαφόρων «προσωπικών κωλυμάτων» και αν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν υπέρ. Από το ΠΑΣΟΚ αντικαταστάθηκαν 3 βουλευτές, εκ των οποίων μόνο ο Ν. Σηφουνάκης είχε δηλώσει ότι καταψηφίζει.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε στη δευτερολογία του τα εξής: «Ως ΚΚΕ ήμασταν πολύ καθαροί και σαφείς. Ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ, για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, είναι ένας άδικος νόμος. Από 500 εκατομμύρια ευρώ που πλήρωναν για το φόρο ακίνητης περιουσίας το 2009, σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων θα κληθεί να πληρώσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο νόμος αυτός πρέπει να καταργηθεί, για το θέμα αυτό δεν σηκώνει δεύτερη συζήτηση. Πρέπει να είναι αφορολόγητη η πρώτη και η δευτερεύουσα κατοικία, που καλύπτουν ανάγκες στέγασης και αναψυχής, και αφορολόγητη η αγροτική γη. Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με 45%, να καταργηθούν τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα και οι φοροαπαλλαγές που απολαμβάνει το μεγάλο κεφάλαιο.

Δεύτερο σημείο. Θεωρούμε υποκριτικές τις αντιδράσεις των βουλευτών ή και Κοινοβουλευτικών Ομάδων που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση, όταν όλο αυτό το διάστημα ψηφίζουν τέτοια μέτρα και νόμους που έχουν οδηγήσει στη φτώχεια και στην εξαθλίωση πλατιά λαϊκά στρώματα. Και σήμερα θέλουν να δείξουν μια "ευαισθησία".

Ταυτόχρονα, πρέπει να αποκαλυφθεί και η υποκρισία των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, των κομμάτων που αποδέχονται το συγκεκριμένο σύστημα και την κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων και των πολυεθνικών, ότι σε συνθήκες απελευθέρωσης της αγοράς, σε συνθήκες φορολογικού ανταγωνισμού και, πολύ περισσότερο ενός καπιταλιστικού συστήματος άδικου, βάρβαρου και εκμεταλλευτικού μπορεί να υπάρξει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Προσπαθείτε να τετραγωνίσετε τον κύκλο και να αποκρύψετε την ουσία της φορολογικής πολιτικής στις σημερινές συνθήκες, που είναι πάντοτε άδικη και αντιλαϊκή.

Για να τελειώνουμε, εμείς δεν θα ψηφίσουμε την τροπολογία γιατί όσον αφορά αυτές τις ελαφρύνσεις είναι "άνθρακες ο θησαυρός" επί της ουσίας. Δεν ανακουφίζουν τη συντριπτική, τη μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν για μια ακόμη φορά και να στηρίξουν επί της ουσίας τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που εξακολουθούν και σήμερα να φοροδιαφεύγουν ή και να απαλλάσσονται ακόμη και από τον ΕΝΦΙΑ».

Οι διαδικασίες είσπραξης του χαρατσιού

Στο μεταξύ, τις διαδικασίες σχετικά με την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα:

  • Από Δευτέρα 15/9 και σταδιακά (εντός δύο ημερών) οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληροφορηθούν μέσω του TAXISnet και της ηλεκτρονικής σελίδας του Περιουσιολογίου το νέο αριθμό των δόσεων, το ποσό της κάθε δόσης, βάσει της αρχικής εκκαθάρισης.
  • Από Δευτέρα 22/9 και σταδιακά (εντός τριών ημερών) οι φορολογούμενοι, για τους οποίους θα γίνει νέα εκκαθάριση του φόρου, θα μπορούν να εκτυπώνουν τα νέα εκκαθαριστικά. Η νέα εκκαθάριση αφορά περιπτώσεις που εμπίπτουν στις «διορθώσεις» του ΕΝΦΙΑ, με σημαντικότερες τις περιοχές στις οποίες δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων.
  • Για τους δικαιούχους «εκπτώσεων» μετά την πληρωμή της δόσης του Σεπτέμβρη βάσει της προηγούμενης εκκαθάρισης, θα ακολουθήσει συμψηφισμός του επιπλέον ποσού με την επόμενη δόση του Οκτώβρη.
  • Από τις αρχές Οκτώβρη, οι φορολογούμενοι, οι οποίοι επιθυμούν να τροποποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση, θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέχρι 30 Νοέμβρη, δήλωση Ε9. Εφόσον από την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης προκύπτει επιστροφή φόρου πάνω από 300 ευρώ, υποχρεώνονται να προσκομίσουν στην αρμόδια ΔΟΥ τα σχετικά δικαιολογητικά.
  • Μέχρι το τέλος Οκτώβρη θα πραγματοποιηθούν νέες εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ στις περιπτώσεις κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.
  • Η αναστολή καταβολής του φόρου για τις επιχειρήσεις με μείωση τζίρου άνω του 30% θα πραγματοποιηθεί από τις ΔΟΥ μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος μέσα στον Οκτώβρη.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο στόχαστρο οι «οφειλές» των λαϊκών νοικοκυριών (2014-10-24 00:00:00.0)
Λήγει η πρώτη προθεσμία, τρέχουν τα χαράτσια (2014-09-30 00:00:00.0)
Δεν παίρνει «γιατρειά» το χαράτσι στη λαϊκή στέγη και περιουσία (2014-09-11 00:00:00.0)
Οι δόσεις για φορο-χαράτσια (2012-08-18 00:00:00.0)
Τι λένε; (2000-08-01 00:00:00.0)
Πρόσθετο φορο-χαράτσι 200.000 δρχ. (1997-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ