Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Διεργασίες για τα συμφέροντα του κεφαλαίου εν μέσω αντιθέσεων

Με γνώμονα τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια συνέρχεται τη Δευτέρα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ (ΣΓΥ), χωρίς ωστόσο να κρύβονται οι οξυνόμενες ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το ΣΓΥ θα προετοιμάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί στις 23-24 Oκτώβρη με αντικείμενα την πολιτική της ΕΕ για θέματα Ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, την οικονομική κατάσταση στα κράτη - μέλη και τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ.

Παραπέρα, στη βάση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιούνη του 2014 στην Αθήνα, στο ΣΓΥ θα γίνει «ανταλλαγή απόψεων» σχετικά με τη «στρατηγική» της ΕΕ για ανάπτυξη θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, θέματα όπου αναδεικνύονται αντιθέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων κρατών - μελών, ανάλογα με το ποιο μείγμα διαχείρισης βολεύει κάθε αστική τάξη.

Επιπλέον, το ΣΓΥ θα ασχοληθεί με την εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για την Αδριατική και το Ιόνιο, περιοχή με μεγάλο ενδιαφέρον για τα μονοπώλια της ΕΕ. «Αντικειμενικός στόχος είναι να ενισχυθεί η συνεργασία για την επίτευξη της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής. Η στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου έχει ως στόχο να βοηθήσει τις οκτώ συμμετέχουσες χώρες (Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Σερβία) να ενισχύσουν τη συνεργασία τους προς όφελος των 70 εκατομμυρίων πολιτών. Οι τομείς συνεργασίας περιλαμβάνουν την προώθηση της θαλάσσιας οικονομίας, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την ολοκλήρωση των μεταφορών και ενεργειακών διασυνδέσεων και την ενίσχυση του βιώσιμου τουρισμού», σημειώνεται στα προπαρασκευαστικά κείμενα του ΣΓΥ.

Η εν λόγω στρατηγική αναμένεται να εγκριθεί από το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα αποτελέσει την τρίτη «μακρο-περιφερειακή» στρατηγική της ΕΕ (οι άλλες δύο είναι οι στρατηγικές για τη Βαλτική Θάλασσα και για το Δούναβη, ενώ η Κομισιόν ετοιμάζει αντίστοιχη στρατηγική και για την περιοχή των Αλπεων).

Τέλος, το ΣΓΥ αναμένεται να υιοθετήσει σειρά σημαντικών αποφάσεων, όπως για την αναβολή της προσωρινής εφαρμογής της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με την Ουκρανία και τους νέους κανόνες λειτουργίας των λεγόμενων ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων.

  • Τη Δευτέρα, εξάλλου, ξεκινούν στις αντίστοιχες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου οι ακροάσεις των προτεινόμενων από τα κράτη - μέλη νέων επιτρόπων, ανάλογα με τα καθήκοντα που τους αναθέτει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ. Η διαδικασία θα διαρκέσει ως τις 7 Οκτώβρη, πριν η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην προτεινόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ