Σάββατο 4 Οχτώβρη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Διαμαρτυρίες για σίτιση και καθαριότητα

Από παλιότερες κινητοποιήσεις
Από παλιότερες κινητοποιήσεις
Μαζική κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το χρόνιο πρόβλημα της σίτισης, που φέτος γιγαντώνεται, οργάνωσαν, με πρωτοβουλία της Γραμματείας Βόλου του ΜΑΣ, οι φοιτητικοί σύλλογοι Νηπιαγωγών, Παιδαγωγικού Ειδικής Αγωγής και Φυτικής Παραγωγής και οι επιτροπές αγώνα των υπόλοιπων σχολών του Πανεπιστημίου.

Οι φοιτητές αντιδρούν στην απόφαση να μπουν νέα κριτήρια, με βάση τα οποία επαναπροσδιορίστηκε ο αριθμός των φοιτητών που μπορούν να τρώνε στη λέσχη δωρεάν. Τα κριτήρια αφορούν ειδικές κατηγορίες, όπως πολύτεκνους, τρίτεκνους κ.ά., και ο αριθμός των φοιτητών που θα τρώνε δωρεάν μειώνεται στους 344 σε όλο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Βόλος 239, Λάρισα 38, Τρίκαλα 23, Καρδίτσα 16, Λαμία 28).

Στην απαίτηση των φοιτητών για δωρεάν σίτιση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οι πρυτανικές αρχές απάντησαν ότι δεν μπορεί να γίνει αλλά ότι ηθικά το στηρίζουν.

Η Γραμματεία του ΜΑΣ επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, ότι οι πρυτανικές αρχές έχουν υπογράψει το Νέο Οργανισμό και αποδέχονται τις εργολαβίες στο Πανεπιστήμιο και συνεχίζει: «Αιτία του προβλήματος είναι ότι το Πανεπιστήμιο λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ετοιμάζουν Πανεπιστήμια ΑΕ βλέποντας τους φοιτητές ως κόστος. Τα νέα μέτρα στη σίτιση δεν έρχονται σαν κεραυνός εν αιθρία. Ερχονται τη στιγμή που περνάνε αβάσταχτα μέτρα στις πλάτες των φοιτητών και των οικογενειών τους. Οπως έρχεται στα σπίτια μας ο ΕΝΦΙΑ, μειώσεις μισθών κατά 40%, απολύσεις, ατομικές συμβάσεις εργασίας, βάρβαρη φοροληστεία έτσι και στο Πανεπιστήμιο. Ολα αυτά τα μέτρα είναι κατεύθυνση της ΕΕ και των μονοπωλίων. Θέλουν να διαμορφώσουν τα Πανεπιστήμια σε εταιρίες ΑΕ με εργολάβους στην σίτιση, στη στέγαση, στο Πρόγραμμα Σπουδών».

Το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές να οργανώσουν τον αγώνα τους παίρνοντας αποφάσεις στις σχολές, σε κάθε έτος μέσα από Συνελεύσεις Συλλόγων. Να συμπορευτούν με τους εργάτες και το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, με τον υπόλοιπο λαό σε μια συμμαχία ρήξης και ανατροπής με τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Οι καθαρίστριες

Παράσταση διαμαρτυρίας στον Πρύτανη πραγματοποίησαν οι καθαρίστριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διαμαρτυρόμενες για τη λήξη της σύμβασης έργου και την είσοδο στο ίδρυμα εργολάβου που θα αναλάβει, πλέον, την καθαριότητα. Οι καθαρίστριες, που είχαν στο πλευρό τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και φοιτητές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, απαίτησαν να σταματήσει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του εργολάβου και την καθαριότητα να αναλάβουν οι ίδιες με εργασιακές συμβάσεις, διαμηνύοντας ότι, αν δεν γίνει δεκτό το αίτημά τους, θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις

Ο Πρύτανης, Γ. Πετράκος, ισχυρίστηκε ότι το Πανεπιστήμιο καταφεύγει στη λύση της εργολαβίας επειδή δεν υπάρχουν χρήματα και υποσχέθηκε ότι θα ...πιέσει τον εργολάβο που θα αναδειχθεί να προσλάβει τις ίδιες, προκειμένου να μη χάσουν τη δουλειά τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χιλιάδες φοιτητές δεν έχουν δικαίωμα δωρεάν σίτισης (2021-11-10 00:00:00.0)
Διεκδικούν λύσεις μετά από 22 μήνες ανεργίας (2021-09-28 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα (2020-01-09 00:00:00.0)
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την καθαριότητα στα πανεπιστήμια (2014-10-16 00:00:00.0)
Διαμαρτυρίες για σίτιση και καθαριότητα (2014-10-04 00:00:00.0)
Παραδίδουν λειτουργίες τους σε ιδιώτες (2005-11-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ