Σάββατο 4 Οχτώβρη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
Η Εκκλησία στο πρόγραμμα της σχολής της Τήνου

Οπως είναι γνωστό, στον Πύργο Τήνου λειτουργεί το Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου, μια τριετής σχολή που ιδρύθηκε το 1955 με σκοπό τη διδαχή της καλλιτεχνικής μαρμαροτεχνίας και που από τους αποφοίτους της καλύπτονται σήμερα μια σειρά έργα παγκόσμιας σημασίας με συντήρηση, όπως, π.χ., αυτά της Ακρόπολης.

Πέρσι, στα σχέδια της κυβέρνησης εμφανίστηκαν σκέψεις για κατάργηση της σχολής στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων διαφόρων οργανισμών που προωθούνταν, κάτι όμως που ευτυχώς αποτράπηκε. Μάλιστα, το ΚΚΕ είχε καταθέσει σχετική Ερώτηση στη Βουλή ενάντια στην κατάργηση της σχολής και με αίτημα να συνεχίσει τη λειτουργία της με αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος.

Ωστόσο, η κρατική χρηματοδότηση για τη σχολή δεν επαρκεί, καθώς, όπως είχε δηλώσει πέρσι στη Βουλή ο υφυπουργός Πολιτισμού, Γ. Ανδριανός, οι λειτουργικές δαπάνες εξυπηρετούνται σχεδόν αποκλειστικά από την ετήσια χρηματοδότηση του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου (ΠΙΙΕΤ). Η αλήθεια είναι ότι το ΠΙΙΕΤ χρηματοδοτεί και κάνει χορηγίες στη σχολή από την ίδρυσή της και μάλιστα ένας εκπρόσωπος της διοίκησης του ΠΙΙΕΤ συμμετέχει στη Σχολική Εφορεία της Σχολής.

Τώρα, με τροπολογία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αντίστοιχα, Παναγιώτη Ρήγα και Αννας Καραμανλή, που πέρασε στο νομοσχέδιο για τις θρησκευτικές κοινότητες, ο πρόεδρος του ΠΙΙΕΤ θα συμμετέχει στην επιτροπή που εισηγείται στον υπουργό Παιδείας τα μαθήματα και το περιεχόμενο σπουδών της σχολής (μαζί με δύο καθηγητές της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ και δύο καθηγητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών οι οποίοι μέχρι τώρα αποτελούσαν την επιτροπή). Η νέα αυτή εξέλιξη προκαλεί ερωτήματα ως προς την κατεύθυνση που επιχειρείται να δοθεί στο περιεχόμενο της σχολής και εύλογη ανησυχία στην τοπική κοινωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ