Παρασκευή 1 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΙΠΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΝΕΟΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ
Δάνειο 60 δισ. αναζητά ο ΟΔΙΕ

Επιστολή προς όλες τις τράπεζες έστειλε πριν από λίγες μέρες ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ) προκειμένου να εξασφαλίσει δάνειο ύψους 60 δισ. δραχμών για την κατασκευή του νέου ιπποδρόμου αλλά και την κάλυψη του κόστους των απαλλοτριώσεων. Η προθεσμία του ΟΔΙΕ προς τις τράπεζες λήγει στις 5 του Ιούνη και μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρχει απάντηση από μία ή περισσότερες, για το εάν υπάρχει η δυνατότητα δανειοδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι η προκήρυξη για την κατασκευή των έργων του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου και του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο (μελέτη-κατασκευή) έχει δημοσιευτεί και η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών λήγει στις 25 του Ιούνη 2001. Τα κίνητρα που θα δοθούν από την κυβέρνηση προς τις τράπεζες, για να προχωρήσουν σε δανεισμό του ποσού προς τον ΟΔΙΕ, δεν έχουν ξεκαθαριστεί. Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι οι επιχειρηματίες θα θέσουν όρους (π.χ. συνεκμετάλλευση του ιπποδρομιακού στοιχήματος).

Ακόμα, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν το Ελληνικό Δημόσιο θα μπει εγγυητής για το δάνειο του ΟΔΙΕ, γεγονός που σημαίνει πως θα κληθεί να καλύψει τα προβλήματα στην αποπληρωμή του δανείου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο ΟΔΙΕ, μέσω του δανείου, θα καλύψει και το κόστος των απαλλοτριώσεων και για το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο, εκτός από την κατασκευή και τις απαλλοτριώσεις του Ιπποδρόμου. Ενώ η ΓΓΑ θα καλύψει το κόστος για την κατασκευή του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου.

Το κόστος κατασκευής και απαλλοτριώσεων του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου και του νέου Ιπποδρόμου φτάνει τα 73 δισ. δραχμές (46 δισ. κατασκευή και απαλλοτριώσεις Ιπποδρόμου και 27 δισ. κατασκευή και απαλλοτριώσεις του Ιππικού Κέντρου). Η κατασκευή του Ιππικού Κέντρου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2003, ενώ ο Ιππόδρομος θα πρέπει να έχει μετεγκατασταθεί μέχρι τον Αύγουστο του ίδιου έτους, δεδομένου ότι υπάρχουν κοινές εγκαταστάσεις (στίβος, στάβλοι).

Στο μεταξύ, άγνωστη παραμένει η τύχη της έκτασης του Φαληρικού Ιπποδρόμου, όταν απελευθερωθεί (με την έναρξη λειτουργίας του νέου Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο). Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι όλα μπορούν να γίνουν εκεί, ενώ συνδέουν την αξιοποίηση της έκτασης με τις Ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν στο χώρο του Φλοίσβου και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (π.χ. πάρκιν, συνεδριακό κέντρο). Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο ΟΔΙΕ το καλοκαίρι του 1999, ο οποίος και ακυρώθηκε, προβλεπόταν μεταξύ άλλων και η πιθανή αξιοποίηση του χώρου από ιδιώτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ, είχε δηλώσει ότι αν και τελικά δε γίνουν αθλητικές εγκαταστάσεις στο χώρο, η μετα-Ολυμπιακή χρήση της έκτασης θα είναι η ίδια που ίσχυε αν γίνονταν Ολυμπιακές εγκαταστάσεις!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ