Παρασκευή 1 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Στο πόδι σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα της Αθήνας

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να υποδεχτούν την 5η Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, πολλοί μαζικοί φορείς σε όλη την Ελλάδα. Και δεν έχουν άδικο, αφού το φυσικό, το οικιστικό και το εργασιακό περιβάλλον βρίσκονται στη δίνη μιας ολομέτωπης επίθεσης από την κυβερνητική πολιτική και από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Οι σημαντικότερες εκδηλώσεις είναι αυτές, είναι ο πολιτιστικός αποκλεισμός της ΠΕΤΡΟΛΑ, που πραγματοποιεί το Σαββατοκύριακο η Επιτροπή Αγώνα κατά των Επεκτάσεων και οι φορείς της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της περιοχής, και η εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ την Τρίτη το απόγευμα πολλοί φορείς της Αθήνας στην οποία συμμετέχει και η «Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα». Αναλυτικότερα:

Με μια πρωτότυπη διαμαρτυρία πολιτιστικού αποκλεισμού της ΠΕΤΡΟΛΑ με στόχο τη ματαίωση του νέου προσχεδιασμένου εγκλήματος γιγάντωσης του διυλιστηρίου, ετοιμάζονται να γιορτάσουν οι κάτοικοι του Θριάσιου την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, αλλά και την Παγκόσμια Μέρα του Παιδιού. Ο αποκλεισμός θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί του Σαββάτου, ενώ θα περιλαμβάνει τις εξής πολιτιστικές εκδηλώσεις: Σάββατο 6.30 μ.μ. παράσταση με τη θρυλική «Λιλιπούπολη» και στις 10 μ.μ. συναυλία της Ελένης Βιτάλη, ενώ από τα μεσάνυχτα και μέχρι το πρωί θα πραγματοποιηθούν ροκ συναυλία με το συγκρότημα «Ελευσίνιοι Μυστήριοι» και άλλους καλλιτέχνες, καθώς και προβολή της ταινίας του Φίλιππου Κουτσάφτη «Αγέλαστος Πέτρα». Την Κυριακή οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 11.30 π.μ. με την πραγματοποίηση ημερίδας με θέμα τη ρύπανση στο Θριάσιο, θα συνεχιστούν στις 8 μ.μ. με χορούς από Εθνικοτοπικούς συλλόγους και Πνευματικά Κέντρα της περιοχής και θα κορυφωθούν στις 9.30 μ.μ. με μεγάλη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Η προσέλευση στο χώρο του αποκλεισμού μπορεί να γίνει είτε με ιδιωτικά μέσα, είτε με πούλμαν που θα αναχωρούν μισή ώρα πριν από κάθε εκδήλωση από το Δημοτικό Πάρκινγκ Ελευσίνας και την Πλατεία Λαού.

Διαδήλωση έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ

Εξω από το κτήμα ΘΩΝ, στους Αμπελόκηπους θα συγκεντρωθούν την ερχόμενη Τρίτη, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα της Αθήνας για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια κυβέρνησης και πολυεθνικών που οξύνουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Στο ραντεβού, που ορίστηκε στις 7 το απόγευμα, θα συμμετέχει μαχητικά και η «Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα», στο πλαίσιο της ανάγκης «να διαμορφωθεί ένα μαζικό αγωνιστικό μέτωπο για την προστασία του περιβάλλοντος και της ίδιας μας της ζωής από τη γενικευμένη επίθεση των ΗΠΑ, της Ερυωένωσης και των πολυεθνικών» - όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της.

Στη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς το ΥΠΕΧΩΔΕ που θα ακολουθήσει, έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής συμμετοχή εννέα οργανώσεις από Αμπελόκηπους, Λυκαβηττό, Γουδί, Πεδίο του Αρεως, Μαρούσι, Αλσος Ριζάρη, Προσφυγικά Αλεξάνδρας καθώς και η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των ελεύθερων χώρων.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι οργανώσεις σε ανακοίνωσή τους, «έχουμε χρέος να προβάλλουμε και να υπογραμμίσουμε τα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα της Αθήνας, τα οποία θα επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο στην πορεία προς το 2004». Χαρακτηριστικά αναφέρουν τη συρρίκνωση του πρασίνου και την εμπορευματοποίηση των ελεύθερων χώρων. Τη συνεχή υποτίμηση των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς. Την ασφυκτική δόμηση και δυσμορφία της πόλης. Στην ανακοίνωσή της η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», συμπληρώνει το μακρύ κατάλογο των προβλημάτων, με: την ωμή ΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία και τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου. Τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, των υδάτινων πόρων από τις πολυεθνικές. Την προκλητική στήριξη των μεγαλοκερδοσκόπων από την κυβέρνηση και τη ΝΔ. Την ανατροπή των προστατευτικών για τα δάση νόμων και άρθρων του Συντάγματος, και άλλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ