Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Αποκλιμάκωση 0,8% το Σεπτέμβρη

Ρυθμό υποχώρησης 0,8% εμφανίζει ο επίσημος πληθωρισμός το Σεπτέμβρη του 2014 σε σχέση με το Σεπτέμβρη του 2013, ενώ στο τελευταίο δωδεκάμηνο (Οκτώβρης 2013 - Σεπτέμβρης 2014) καταγράφεται μείωση 1,4%.

Ταυτόχρονα, και το Σεπτέμβρη του 2014 συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις σε κατηγορίες βασικών εμπορευμάτων και υπηρεσιών μαζικής λαϊκής κατανάλωσης. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι ανατιμήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών έφτασαν σε 5,9%. Η συγκεκριμένη εξέλιξη συνδέεται με τις «ανατιμολογήσεις» των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας (εφαρμόζονται από 1η Σεπτέμβρη) και τις οποίες η κυβέρνηση έσπευσε να διαφημίσει ως «μειώσεις». Να σημειωθεί ότι η εμφανιζόμενη αύξηση (5,9%) αφορά τα μέσα επίπεδα της καταναλωτικής δαπάνης των λαϊκών νοικοκυριών σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ ακόμα δεν έχει συνυπολογιστεί η αύξηση των εισιτηρίων στη Θεσσαλονίκη.

Στην ίδια περίοδο (Σεπτέμβρης) οι αυξήσεις στα φάρμακα έφτασαν στο 26,7% (εξαιτίας της αυξημένης συμμετοχής των ασφαλισμένων στη συνολική δαπάνη), στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στο 4,7%, στα αεροπορικά εισιτήρια στο 16,8%, στα έξοδα ξενοδοχείων στο 6,6% κ.ά.

Μειώσεις εμφανίζονται στις κατηγορίες διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά με 1,5%, στέγαση με 1,3%, κ.ά. Αντίθετα, άνοδος τιμών εμφανίζεται στις κατηγορίες αλκοολούχα ποτά και καπνός με 2,1% και στην Υγεία με 3,8%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ