Σάββατο 2 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Η καταγγελία δεν είναι αρκετή»

Τις πολιτικές ευθύνες του υπουργείου Παιδείας, επισημαίνει ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ

Τις πολιτικές ευθύνες για το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τις πανελλαδικές εξετάσεις της Β` Λυκείου σημειώνει, μιλώντας στο «Ρ», ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ Σ. Σάββας, ενώ το ΔΣ της ΟΛΜΕ, κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση, δεν κατέληξε σε απόφαση για το θέμα.

Ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ τόνισε ότι η ταύτιση θεμάτων στις εξετάσεις του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών της Β` Λυκείου με αυτά των εξετάσεων προσομοίωσης, που πραγματοποίησαν πρόσφατα οι φροντιστές, «αποτελεί σκάνδαλο και ευθεία πριμοδότηση και διαφήμιση των φροντιστηρίων». Το γεγονός αυτό έρχεται αμέσως μετά από τις περίφημες εξετάσεις προσομοίωσης των φροντιστών, την πρόσφατη πριμοδότηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης που χωρίς δημόσιο έλεγχο πλέον πραγματοποιεί εξετάσεις και αποκαλύπτει για άλλη μια φορά ότι η αντιεκπαιδευτική πολιτική ενισχύει την ιδιωτική εκπαίδευση και την παραπαιδεία σε βάρος του δημόσιου σχολείου και της μόρφωσης των νέων».

Ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ σημειώνει ότι «η καταγγελία του γεγονότος αυτού δεν είναι βέβαια αρκετή. Ο αντιεκπαιδευτικός νόμος 2525 έχει υποτάξει πλήρως το σχολείο σε μια φροντιστηριακή λογική και πρακτική. Το σχολείο έγινε πιο ταξικό και πιο επιλεκτικό. Το διπλό σχολικό δίκτυο, η ταύτιση προαγωγικών και εισαγωγικών εξετάσεων ύψωσαν νέους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση».

Ενώ, αναφερόμενος στην κριτική που ασκήθηκε μετά το απαράδεκτο περιστατικό, τονίζει ότι «έρχονται υποκριτικά να μιλήσουν - όταν είναι γνωστές οι κοινωνικές ανισότητες, οι οποίες αναπαράγονται και στο σχολείο - για ισοτιμία στις εξετάσεις αυτοί (κυρίως εκδοτικά συγκροτήματα) που είναι οι βασικοί στυλοβάτες αυτής της ταξικής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, η οποία, εκτός των άλλων, έχει αποκλείσει 30.000 απόφοιτους του Γυμνασίου, τόσο από το Ενιαίο Λύκειο, όσο και από τα ΤΕΕ. Για την ταμπακέρα, όμως, δε λένε κουβέντα. Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Το συνδικαλιστικό κίνημα, το λαϊκό κίνημα πρέπει να απαιτήσει την κατάργηση τώρα των νόμων 2525 και 2640, των πανελλαδικών εξετάσεων Β` και Γ` Λυκείου, της παραπαιδείας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης, και την καθιέρωση του ενιαίου δωδεκάχρονου σχολείου για όλα τα παιδιά χωρίς φραγμούς και διακρίσεις», καταλήγει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ