Σάββατο 2 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Κυβερνητική στήριξη της παραπαιδείας
  • Επιβεβαιώνεται η φροντιστηριοποίηση της εκπαίδευσης από την κυβερνητική αντιεκπαιδευτική πολιτική
  • Εισαγγελική παρέμβαση για το θέμα των Αρχαίων στη Β' Λυκείου

Εγκλωβισμένο στα αδιέξοδα της πολιτικής του βρίσκεται για μια ακόμα φορά το υπουργείο Παιδείας αφού το φιάσκο της ταύτισης των θεμάτων Αρχαίων Ελληνικών θεωρητικής κατεύθυνσης Β' Λυκείου με τα θέματα των «εξετάσεων προσομοίωσης» των φροντιστηρίων αναδεικνύει και πάλι τον χαρακτήρα της μεταρρύθμισης που όχι απλά κάνει το Λύκειο ένα εξεταστικό κέντρο με τη σύνδεσή του με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά κάνει πια το Λύκειο... ουρά των φροντιστηρίων. Επιβεβαιώνεται έτσι απόλυτα η θέση που έχει διατυπώσει το ΚΚΕ στα πλαίσια της πρότασης του Ενιαίου δωδεκάχρονου βασικού υποχρεωτικού σχολείου, για την αποσύνδεση του Λυκείου από τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο θέμα στο οποίο εξετάστηκαν την Πέμπτη οι μαθητές της Θεωρητικής κατεύθυνσης Β' Λυκείου ήταν ένα απόσπασμα από το έργο «Περί ειρήνης» του Ισοκράτη, που είχε δοθεί πριν από ένα περίπου μήνα και στις λεγόμενες «εξετάσεις προσομοίωσης» των φροντιστηρίων, στις οποίες συμμετείχαν 30.980 μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου και που κατά τη διάρκειά τους το υπουργείο Παιδείας απέφυγε να ασχοληθεί παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν σχολικές αίθουσες για την πραγματοποίησή τους.

«Στρουθοκαμηλισμός ολκής» από το υπουργείο

Επίκαιρο στιγμιότυπο από τις μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση
Επίκαιρο στιγμιότυπο από τις μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση
Το «διάγγελμα» που έβγαλε χτες το βράδυ το υπουργείο Παιδείας δεν αναγνωρίζει καμία απολύτως ευθύνη σε κανέναν, θυμίζοντας έτσι τη λογική της... στρουθοκαμήλου. Η... «περιφερειακή» αναφορά στις εξετάσεις προσομοίωσης τις οποίες νομιμοποίησε σαν μέσο σύγκρισης με τις πανελλαδικές, για μια ακόμα φορά επιβεβαίωσε την πλήρη στήριξη στην παραπαιδεία. Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «ακρογωνιαίος λίθος» των πανελλαδικών εξετάσεων είναι ο «απόλυτα αδιάβλητος χαρακτήρας των εξετάσεων, η ισοτιμία κάθε Ελληνόπουλου στην πρόσβαση σ' αυτές». Οπως είπε, την ευθύνη για τη διεξαγωγή των εξετάσεων έχει η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων στην οποία παρείχε πλήρη στήριξη και φάνηκε ότι για το υπουργείο Παιδείας δεν υπάρχει το όλο θέμα. Πάντως ο υπουργός Παιδείας δήλωσε πως η ΚΕΕ ήξερε ότι το θέμα είχε μπει στις εξετάσεις προσομοίωσης και αποφάσισε ομόφωνα να μην προχωρήσουν στην εξαίρεσή του. Αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι οι αντιδράσεις της πρώτης στιγμής είναι δικαιολογημένες και ήταν λογικό να υπάρξουν αλλά η κοινωνία δεν πρέπει να αμφισβητεί το αδιάβλητο των εξετάσεων μετά και τη διερεύνηση του ΥΠΕΠΘ και τα καταγεγραμμένα πρακτικά που έχει δώσει η ΚΕΕ.

Στη διάρκεια της χτεσινοβραδινής συνέντευξης Τύπου, αναγνώστηκε η θέση της ΚΕΕ για το θέμα, την οποία υιοθετεί πλήρως το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με αυτή, το θέμα των αρχαίων «δεν έχει καμία απολύτως σχέση εξεταστικά με την παρουσίασή του οπουδήποτε αλλού» ενώ τονίζεται ότι ζητήθηκε να μεταφραστεί διαφορετικό σημείο από ό,τι στις εξετάσεις της ΟΕΦΕ, στο σύνολο των παρατηρήσεων «δεν υπάρχει καμία απολύτως συνάφεια με τις παρατηρήσεις της Ενωσης φροντιστών» ενώ γίνεται αντιπαράθεση ανάμεσα στις ερωτήσεις για να καταλήξει η ΚΕΕ ότι «επομένως δεν έχει καμία βάση, καμία τεκμηρίωση, η επιχειρούμενη σύγχυση από ορισμένες πλευρές», ενώ γίνεται λόγος για δημιουργία «εντυπώσεων» αφού όπως υποστηρίζει η ΚΕΕ και το υπουργείο Παιδείας, πρόκειται για εντελώς διαφορετικά θέματα.

Το σίγουρο είναι ότι μετά από το πρωτοφανές περιστατικό, η εκάστοτε επιτροπή εξετάσεων θα πρέπει να φροντίζει να ενημερώνεται για το αν τα θέματα που θα επιλέξει υπήρξαν αντικείμενο του εμπορίου της παιδείας κάτι που έρχεται ως φυσικό επακόλουθο της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας και είναι ενδεικτικό του δρόμου στον οποίο βαδίζει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ τα φροντιστήρια εισέπραξαν μια ανέλπιστη διαφήμιση. Μάλιστα, μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης χτες εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ) που διοργάνωσε τις εξετάσεις, έδειχναν ότι ο καθ' όλα επιχειρηματικός αυτός τομέας διεκδικεί μία θέση «σαν μια εκπαιδευτική κοινότητα» κατά τα λόγια του γγ της ΟΕΦΕ Γ. Τσαρπαλή στο ραδιοσταθμό «Πλάνετ 104.5» που εξέφρασε τη δηλωμένη επιθυμία των φροντιστηρίων να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην παιδεία, θυμίζοντας τη διεκδίκηση του κομματιού της «πίτας» της... ενισχυτικής διδασκαλίας.

Και εισαγγελική έρευνα

Παρά τη βεβαιότητα του υπουργείου Παιδείας, προκαταρκτική έρευνα διέταξε χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Λάμπρος Καράμπελας, με αφορμή τα δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με το αρχαίο κείμενο στο οποίο διαγωνίστηκαν οι μαθητές της Β' Λυκείου. Αντικείμενο της έρευνας, που ανέλαβε να διενεργήσει ο εισαγγελέας Ηλίας Κολιούσης, είναι να διαπιστωθεί η βασιμότητα ή μη των σχετικών δημοσιευμάτων και αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα. Για το σκοπό αυτό θα κληθούν να εξεταστούν ως μάρτυρες μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας - η οποία ανακοίνωσε ήδη ότι «τα προς μετάφραση κείμενα και οι παρατηρήσεις που δόθηκαν δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με οτιδήποτε έχει δοθεί από αλλού»(!) - καθώς και υπεύθυνοι φροντιστηρίων.

Πέρα από τη δικαστική έρευνα αυτό που αναδεικνύεται είναι ότι νούμερο ένα ένοχος για την όλη εξέλιξη είναι η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση η οποία ήδη έχει διαπράξει μία σειρά «εγκλήματα» σε βάρος του δικαιώματος στη μόρφωση για όλα τα παιδιά με αποκορύφωμα την άνευ προηγουμένου αποψίλωση του Λυκείου από χιλιάδες μαθητές και τη μετατροπή του σε εξεταστικό κέντρο.

Κάλυψη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Με αφορμή το θόρυβο που ξέσπασε, η κυβέρνηση κατά την πάγια εκσυγχρονιστική τακτική της επιχείρησε να αποτινάξει από πάνω της τις ευθύνες και να βγάλει λάδι τις πολιτικές επιλογές της από τις οποίες πηγάζει και το όλο πρόβλημα. Προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών αποκλειστικά στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων έκανε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Ρέππας ο οποίος δήλωνε με έμφαση ότι «η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα και ουδείς άλλος».

Στον απόηχο όλων των παραπάνω, σήμερα συνεχίζονται οι προαγωγικές εξετάσεις της Β΄ Λυκείου με το μάθημα της Φυσικής γενικής παιδείας, ενώ οι τελειόφοιτοι της Γ΄ Λυκείου θα εξεταστούν την ίδια μέρα στη Νεοελληνική Λογοτεχνία θεωρητικής και τα Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ